Menu

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 6 Mei 2018
Hasil carian imej untuk arul akanda

Kenyataan Peribadi dari Arul Kanda

Dalam artikelnya "Arul Kanda dan pembohongan 1MDB", yang diterbitkan di Malaysiakini pada 4 Mei 2018, Encik Gunasegaram berkata saya harus meneruskan kerjaya saya yang lumayan sebagai seorang jurubank pelaburan luar negara. Tetapi sebenarnya, sebagai rakyat Malaysia yang patriotik, adalah menjadi tugas dan tanggungjawab saya, untuk mengambil pekerjaan yang tidak dikehendaki orang lain, dan untuk menyelesaikan masalah 1MDB.

Sudah jelas dari artikelnya bahawa Encik Gunasegaram tidak peduli untuk menghadiri lebih dari 30 sesi maklumat awam yang telah saya adakan di seluruh negara. Sekiranya beliau menghadirinya, saya pasti beliau akan berkata berbeza.

Sejak saya mengambil alih, 36 bulan yang lalu adalah satu kerja keras, untuk membaiki dan memulihkan syarikat itu ke kedudukan yang stabil. Ingat, masalah itu telah terkumpul selama lebih dari 5 tahun dan ada isu-isu besar untuk diselesaikan.

Untuk beliau untuk mempersoalkan kerja keras saya dalam istilah jahat itu bukan sahaja menyakitkan, tetapi juga tidak profesional, dengan beliau membuat serangan peribadi, tuduhan tidak berasas, tuduhan palsu dan kenyataan yang salah.

Saya perlu membuat pengorbanan peribadi tetapi ianya berbaloi – syarikat itu kini stabil, hutang telah dikurangkan daripada RM50 bilion kepada RM 31 bilion, dan semua rakyat Malaysia dapat melihat kejayaan projek TRX, dengan pelabur antarabangsa seperti HSBC dan Prudential bergegas untuk menubuhkan ibu pejabat mereka di sana. Sebagai seorang rakyat Malaysia yang patriotik dan bertanggungjawab, saya bangga dengan ini.

Sudah tentu, sebagai tokoh awam, saya sentiasa terbuka untuk kritikan yang membina. Saya juga tahu sentiasa ada ruang untuk penambahbaikan. Walau bagaimanapun, tidak ada keperluan untuk membuat serangan peribadi dan kenyataan yang berpotensi memfitnah untuk menegaskan pendapat anda.

Membaca artikelnya sepintas lalu akan menunjukkan bahawa Encik Gunasegaram beroperasi dalam keraguan, tetapi bagi saya, fakta adalah fakta, dan beliau tidak boleh lari dari itu.

Sebagai seorang profesional, semua yang saya ada hanyalah rekod prestasi saya dan kredibiliti saya. Saya benar-benar tidak mahu bertindak sebegini, tetapi saya harus mengakui bahawa peguam saya sedang meneliti artikelnya. Saya akan menunggu nasihat undang-undang mereka tentang cara terbaik untuk membersihkan nama saya dan membiarkan fakta-fakta membuktikan yang sebenar.

Sila ambil perhatian, sekiranya terdapat tindakan selanjutnya mengenai perkara ini, ia akan berada dalam kapasiti peribadi saya dan tidak melibatkan 1MDB atau Kerajaan Malaysia.

Link asal artikel:


 
Top