Menu

Tulisan asal:
Melissa Darlyne Chow, Free Malaysia Today, 29 April 2018
Hasil carian imej untuk tun m pesawat

LANGKAWI: Pengerusi Pakatan Harapan, Dr Mahathir Mohamad mengekalkan kemungkinan ada seseorang yang telah lakukan sesuatu kepada jet peribadinya untuk menghalangnya dari terbang ke Langkawi dalam masa yang ditetapkan untuk dicalonkan sebagai calon Parlimen Langkawi.

Bercakap di ceramahnya di sini malam tadi, beliau berkata: "Saya melihat apa yang berlaku kepada pesawat itu sebagai sesuatu yang serius. Saya dapati terdapat kemungkinan bahawa ia mungkin dilakukan oleh seseorang.

"Saya tidak tahu dan saya tidak mempunyai bukti, tetapi ada kemungkinan itu. Saya percaya bahawa pesawat itu sengaja dirosak supaya saya tidak boleh ke Langkawi. "

Ketibaan Mahathir di Langkawi ditangguhkan selama tiga jam pada hari Jumaat. Beliau berkata beliau telah diberitahu terdapat sesuatu yang tidak kena dengan pesawat itu.

Semalam, pihak berkuasa penerbangan berkata satu siasatan di lapangan terbang Subang mendapati "kesalahan teknikal rutin" dalam Challenger Bombadier yang dikendalikan oleh Vista Jet yang sepatutnya dinaiki oleh Mahathir.

Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) berkata hanya terdapat kebocoran udara di roda bahagian hidung pesawat itu dan pengerusinya berkata "Adalah salah secara moral untuk membuat dakwaan liar dan palsu itu demi kepentingan politik". Kerajaan juga telah memerintahkan siasatan polis.

Malam tadi, Mahathir mengulangi dakwaannya bahawa kerosakan pesawat itu boleh mengakibatkan kemalangan "yang boleh menyebabkan kematian".

Mahathir berkata beliau tidak menuduh CAA tetapi hanya mahu mengatakan apa yang telah berlaku, sambil menambah agensi itu mengakui bahawa pesawat itu tidak dapat berlepas kerana terdapat kerosakan.

"Sama ada betul atau tidak ia kerana disabotaj, ia tidak dapat ditentukan oleh CAA jika tidak ada penyiasatan," katanya. "Saya fikir ia sengaja dilakukan untuk menghalang saya daripada menjadi calon.

Dia juga mengulangi dakwaannya bahawa tiga sahabatnya yang memiliki jet peribadi memberitahu mereka bahawa mereka tidak dapat membenarkan dia menggunakan pesawat mereka kerana telah menerima amaran daripada orang tertentu untuk tidak meminjamkan jet kepadanya.

"Nampaknya ada orang yang tahu mengenai kerosakan jet itu, dan cuba untuk memastikan tidak ada jet yang boleh saya pinjam, supaya saya tidak boleh terbang ke Langkawi," katanya. 
Top