Menu

Apabila Lim Kit Siang dan DAP membuat keputusan unilateral untuk menutup Pakatan Rakyat pada pertengahan 2015 supaya PAS boleh ditendang, lebih kurang menentukan nasib pakatan pembangkang. Tanpa PAS, ini bermakna undi Melayu hilang dan mereka hanya perlu bergantung kepada undi bukan Melayu dalam PRU14. Dan itu juga bermakna mereka boleh menjangka memenangi hanya 50 atau lebih kerusi parlimen daripada 90 atau lebih.
Kemudian dengan kuasa tuhan, lapan bulan kemudian bencana melanda. Kerana anaknya Mukhriz dipaksa meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Kedah, Tun Dr Mahathir Mohamad bersara dari Umno tiga minggu kemudian pada 29 Februari 2016. Dan itu menamatkan kemungkinan Mahathir menggulingkan Perdana Menteri Najib Tun Razak dari dalam.
Mahathir kini tidak lagi mempunyai platform politik. Oleh itu, beliau memerlukan platform baru dan DAP adalah platform ada sahaja. Lebih penting lagi, pembangkang telah ‘kehilangan’ PAS lapan bulan sebelum itu pada bulan Jun 2015 dan mereka memerlukan alat Melayu baru untuk menarik undi Melayu. Oleh itu, Mahathir kini menjadi alat Melayu baru yang akan bertindak sebagai Ali Baba DAP. Mahathir kini akan mengambil alih peranan membawa undi Melayu untuk menggantikan undi Melayu yang mereka hilang apabila mereka menendang PAS keluar dari pakatan pembangkang.
Kit Siang membuat kesilapan terbesar dalam kerjaya politiknya dengan menutup Pakatan Rakyat supaya PAS boleh ditendang dan kemudian Mahathir tanpa sengaja masuk untuk menyelamatkan keadaan
DAP tahu ini adalah peluang untuk mengeksploitasi pertembungan antara Mahathir dan Najib untuk kelebihan mereka. Dan mereka boleh menggunakan 1MDB sebagai senjata untuk membawa Najib turun. Agenda Mahathir adalah untuk menjadikan Mukhriz Perdana Menteri. Tetapi dengan kerjaya politik Mukhriz dalam Umno berakhir, Mahathir kini memerlukan bantuan pembangkang untuk menyingkirkan Najib.
Agenda Mahathir sempit dan mudah: untuk menjadikan Mukhriz Perdana Menteri. Dan Mahathir bersedia melakukan apa saja dan digunakan dalam apa jua cara selagi agenda itu dapat dipenuhi. Jika DAP dan pakatan pembangkang dapat menjamin bahawa dinasti politiknya akan diteruskan, maka Mahathir bersedia menjadi boneka atau alat siapa saja.
Pastinya, Mahathir menyelamatkan pakatan pembangkang yang kini menamakan dirinya Pakatan Harapan dari prestasi buruk dalam PRU14. Pakatan lebih kurang dihapuskan dengan tidak lebih daripada 50 kerusi yang tersisa dari hampir 90. Kemudian Mahathir datang dan menawarkan untuk menyelamatkan Pakatan dengan membawa undi Melayu yang mereka kalah. Mahathir fikir dia boleh mendapat manfaat daripada menggunakan pembangkang sedangkan faedahnya lebih kepada pembangkang dan bukannya kepadanya.
Mahathir bersedia menjadi Ali Baba DAP selagi dia dapat menyelamatkan anaknya
PAS mempunyai lebih daripada satu juta ahli dan penyokong, yang kini satu kerugian kepada DAP dan pakatan pembangkang. PAN a.k.a. Amanah tidak dapat mengambil 20% sokongan daripada PAS. Umno mempunyai lebih daripada tiga juta ahli dan penyokong. Sekiranya Mahathir dapat membantu mengambil hanya 30% daripada itu, ini akan menampung apa yang mereka hilang ketika mereka memecat PAS dari Pakatan Rakyat.
Tanpa PAS, PRU14 merupakan kekalah an pada DAP dan pakatan pembangkang. Tetapi dengan Mahathir mereka kini berpeluang memenangi PRU14 (atau sekurang-kurangnya tidak kalah terlalu teruk). Mahathir boleh membantu menggantikan satu juta undi yang hilang daripada PAS. Mahathir akan melakukan semua kerja-kerja kotor seperti menghukum Najib dan membawa undi Melayu kembali kepada DAP dan pakatan pembangkang.
Tanpa PAS pakatan pembangkang kehilangan undi Melayu mereka
Hakikat bahawa Mahathir perlu makan pai dan tunduk kepada musuh seumur hidupnya, Lim Kit Siang, adalah “poetic justice” untuk membuat Mahathir membayar semua dosanya. Mahathir terpaksa merangkak pada Kit Siang dengan “tail between his legs”. Dan untuk melihat Kit Siang membuka tangannya untuk mengalu-alukan lelaki yang dia janjikan akan berakhir di penjara jika pembangkang memenangi PRU14 sangat lucu. Tidak ada balasan yang lebih baik daripada melihat Mahathir dan Kit Siang kini tidur sebantal.
Mahathir kini menjadi terasing atau pariah dalam Umno. Mukhriz tidak boleh kembali ke Umno dan oleh itu tidak akan menjadi Perdana Menteri. Kit Siang dan semua pemimpin DAP perlu membazirkan waktu untuk jelajah ke seluruh Malaysia untuk menjelaskan kepada orang Cina mengapa mereka memerlukan Mahathir memimpin mereka dan mengapa mereka perlu membuang logo roket dan bertanding PRU14 di bawah simbol Mata Lebam Anwar.
Chinese votes alone cannot give the opposition pact more than 50 seats
Untuk menenangkan kaum Cina, DAP perlu mendedahkan mereka menggunakan Mahathir dan PKR untuk menipu orang Melayu mengundi DAP dan pakatan pembangkang. Tetapi kemudian mereka akhirnya lebih menyinggung orang Melayu. Jadi sekarang bukan sahaja Cina tetapi Melayu juga marah dengan DAP.
Apa sahaja yang berlaku, DAP dan pakatan pembangkang tidak boleh mengambil Mahathir sebagai pemimpin mereka atau sebagai Perdana Menteri. Jika mereka melakukannya maka mereka akan kelihatan seperti orang bodoh. Jadi, mereka perlu menyingkirkan Mahathir dan menjelaskan kepada para pengundi mereka hanya menggunakan Mahathir sebagai boneka atau alat untuk merebut undi Melayu.
Ironinya Kit Siang membuat kesilapan besar dalam kerjaya politiknya dengan menutup Pakatan Rakyat untuk menendang PAS keluar dari pakatan pembangkang. Tetapi apabila mereka fikir semua telah hilang, Mahathir masuk untuk membantu menyelamatkan mereka. Mahathir fikir dia membantu anaknya untuk menjadi Perdana Menteri tetapi sebaliknya dia membantu pembangkang mengelak daripada disembelih dalam PRU14.
Mahathir fikir dia adalah “Kingmaker” sedangkan akhirnya dia hanya sebagai badut untuk membantu orang lain memperoleh kuasa dengan mengorbankan anaknya
Jadi, siapa yang akan mendapat faedah pada hari pengundian pada 9 Mei 2018? Semua orang akan ketawa ketika Mahathir sendiri akan berakhir dengan kekalahan. DAP masih mengekalkan Pulau Pinang dan memenangi 30 kerusi parlimen mereka. PKR masih berkuasa di Selangor dengan 25 kerusi Parlimen.
Mahathir mungkin menang kerusi Langkawi sementara Mukhriz akan kalah. Objektifnya adalah untuk Mukhriz menang supaya dia boleh menjadi Perdana Menteri. Oleh itu, tidak ada faedah bagi Mahathir untuk menang jika Mukhriz kalah. Anwar Ibrahim dan Dr Wan Azizah Ismail berpuas hati akhirnya melihat Mahathir mengalami kekalahan atas apa yang telah dilakukannya pada September 1998. Dan Anwar dan Wan Azizah tidak perlu mengangkat jari untuk melihat Mahathir membunuh diri.
Semua orang mendapat sesuatu sedangkan Mahathir kehilangan segala-galanya dan berakhir tanpa apa-apa. Najib, Kit Siang, Anwar, Wan Azizah semua mendapat manfaat daripada keputusan Mahathir untuk menjual dirinya kepada pakatan pembangkang dan secara sukarela menjadi alat atau boneka mereka. Tidak ada pengakhiran yang lebih baik untuk kerjaya lelaki yang cuba menggunakan musuh-musuhnya untuk meletakkan anaknya di kerusi Perdana Menteri tetapi sebaliknya menjadi punca kemusnahan dinasti politiknya.


 
Top