Menu

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 8 Mei 2018


Sesetengah orang mengatakan bahawa Malaysia tidak sepatutnya mempunyai sebarang hutang kerajaan.

Daripada 237 buah negara di dunia, hanya tiga negara yang mempunyai sifar hutang kerajaan - Macau, Brunei dan Timor Leste.

Anda boleh tinggal di sebuah bandar kecil yang sepenuhnya hidup kerana kasino dan perjudian, sebuah bandar kecil yang tidak mempunyai demokrasi dan sangat kaya dengan minyak atau Timor-Leste.

Malaysia kini berada di tangga ke-95 dengan nisbah hutang kepada KDNK tertinggi daripada 207 negara - jadi 94 negara lain perlu muflis terlebih dahulu sebelum Malaysia.

Oleh kerana defisit kita yang semakin baik, yang mana adalah yang paling rendah dalam 20 tahun, kedudukan Malaysia mungkin akan bertambah baik daripada tempat ke-95 dalam semakan senarai ini yang seterusnya.

Dari senarai ini, anda akan menyedari bahawa secara amnya lebih maju sesebuah negara itu, semakin tinggi hutang kepada KDNK mereka kerana itulah bagaimana mereka membangunkan negara mereka - dengan memanfaatkan hutang.

Juga, pada umumnya negara-negara dengan nisbah hutang kepada KDNK yang paling rendah kebanyakannya adalah negara-negara yang kurang maju atau negara yang dilanda perang dan tidak dapat meminjam.

Jadi jangan percaya dengan propaganda Pakatan bahawa hutang negara kita adalah tinggi atau kita akan muflis. Kita tidak berhutang kepada Bank Dunia dan IMF.

Satu-satunya orang di dunia ini yang mengatakan bahawa kita berisiko akan muflis adalah Pakatan dan penyokong mereka. Institusi dan pakar yang betul seperti Bank Dunia, IMF, agensi penarafan kredit antarabangsa dan bank antarabangsa semuanya mengatakan bahawa Malaysia sedang menunjukkan prestasi yang baik dan semakin bertambah baik.Link asal artikel:


 
Top