Menu

Tulisan asal oleh:
Blog Another Brick In The Wall, 4 Mei 2018
Hasil carian imej untuk Tun Daim Zainuddin

Sekiranya itu merupakan satu-satunya respons daripada Tun Daim Zainuddin kepada pendedahan video Tan Sri Tajuddin Ramli yang dipaksa membeli MAS pada harga RM8 sesaham, maka minta pilihan pembelian semula pada harga RM8 sesaham, itu adalah satu respons yang lemah.

Ia hanya menceritakan tentang seseorang yang bertemu Perdana Menteri untuk menyumbangkan pandangannya, mungkin cuba untuk mewujudkan hubungan yang selaras dengan dasar kerajaan, dan mungkin tiada satu pun daripada di atas tetapi hanyalah kunjungan hormat.

Untuk Daim memberi respons kepada Dato Abdul Kadir Jasin, ia tidak menambah kredibiliti. Kadir sangat menjejaskan integriti kewartawanannya dengan pembohongan, putar belit dan tulisan manipulatifnya untuk menjadi sebahagian daripada rancangan menggulingkan satu lagi kepemimpin negara oleh Tun Dr Mahathir.

Apa-apa pun, kemungkinan itu tidak boleh dikecualikan kerana Kadir akan cuba menghubungi anak Tajuddin dan Daim, Wira yang pada satu masa cuba untuk menghubungi menantu seseorang.

Apa-apa pun, ia adalah satu respons yang lemah oleh Daim dan Kadir kerana tindakan berdiam diri mereka terhadap pendedahan oleh Anina Saabudin tentang wang dari perjanjian Realmild masuk ke dalam akaun peribadi Mahathir dan bukannya akaun parti. Ia membuka kemungkinan bahawa UMNO, Tajuddin dan negara telah dirompak.

Daim tidak boleh berdiam dan tidak memberikan respons apabila beliau telah memulakan acara jalanannya.

Apa yang berlaku kepada 1,500 rumah di Langkawi?

Mahathir, Daim dan Rafidah dijangka hadir di Melaka hari ini selepas malam semalam penonton DAP Cina membanjiri kunjungan Mahathir.

Daim yang berdiam itu mula bercakap untuk menaikkan isu mengenai pengecualian GST ke atas ECRL dan nasib syarikat penerbangan tempatan.

Bagaimanapun, ia telah dibidas kerana alasannya adalah untuk mengurangkan kos projek. Kemudian ianya didedahkan bahawa amalan sedemikian berleluasa dan disalah gunakan di bawah Mahathir dan Daim. Terdapat pengecualian tertentu dalam pembelian aset utama yang mungkin masuk ke dalam poket seseorang.

Syarikat penerbangan tempatan boleh menjaga dirinya sendiri dengan menyusun semula dan mengatur semula strategi. Lagipun, Mahathir tidak pernah serius mengenai MAS atau bahkan Air Asia.

Daim kemudian mula muncul di Langkawi sebelum pencalonan. Walau bagaimanapun, bilangan hadirin adalah kecil dan pemimpin masyarakat Cina yang ditemuinya hanyalah sedikit. RPK mula mengatakan penampilannya sebagai ‘last Tango’. ‘Last Tango in Paris’ adalah filem dengan adegan liwat.

Beliau berdiam diri mengenai janji yang dibuatnya pada PRU yang lepas untuk membina 1,500 rumah mampu milik di Langkawi. Kenapa beliau berdiam? Atau adakah beliau akan menaburkan janji lain untuk Mahathir menang di sana?

Daim, orang yang berkempen?

Daim memulakan lawatan pertama kalinya di Klang dengan membuat kemunculan mengejut di Klang. Ia adalah satu kejutan kerana beliau bukanlah seorang penceramah yang fasih untuk terlibat dalam sebagai orang yang berkempen di ceramah. Beliau tidak berucap di Klang.

Memandangkan PRU yang sangat berdaya saing kali ini, adakah ia disebabkan kehendak atau keadaan terdesak?

Nampaknya Azmin satu-satunya yang berkempen untuk PKR di Selangor. Pada masa ini PKR dibahagikan kepada kem Azmin, penyokong langsung Anwar dan Wan Azizah.

Tan Sri Noh Omar menganggapnya sebagai "Di mana anda melihat Mahathir, anda juga akan nampak Daim".

Kemudian beliau membuat penampilan di Pendang, Kedah untuk bercakap dan menyokong calon Pendang.

Mkini menggambarkannya sebagai Daim akhirnya menyertai PH. Beliau telah kekal menyepi di belakang tabir dengan melakukan kerja untuk Mahathir tetapi memastikan beliau masih mempunyai pilihan.

Beliau mendakwa UMNO adalah organisasi haram maka beliau tidak boleh menjadi sebahagian daripadanya. Ia diketahui bahwa tindakan undang-undang oleh 16 anggota UMNO yang dikaitkan dengan Mukhriz adalah gimik semata-mata.

Ia hanyalah separuh kebenaran kerana ROS telah bersetuju dengan pelanjutan tarikh pilihan raya parti. Adakah ini mengganggu rancangan Mahathir untuk menggulingkan Najib dari dalam UMNO?

Daim berjuang untuk keadilan?

Daim berkata beliau tidak takut akan sebarang tindakan tatatertib terhadapnya. Beliau hanya berjuang untuk keadilan rakyat? Baca The Edge di sini (http://www.theedgemarkets.com/article/tun-daim-says-umno-illegal-party-vows-fight-justice) dan di sini (http://www.theedgemarkets.com/article/daim-i-am-fighting-peoples-justice-not-scared-disciplinary-action).

Bagaimanakah seseorang yang terlibat dalam "merompak" negara ini membicarakan tentang keadilan?

Daim mendakwa Mahathir akan menyelesaikan masalah hutang negara tetapi gagal menyatakan bahawa negara itu berada dalam kekacauan pada tahun 1999 disebabkan masalah hutang dan perjudian Mahathir. Mereka meminjam Yen secara besar-besaran dan menjadikan negara ini tunduk kepada kepentingan perniagaan Jepun.

Beliau menyentuh tentang hospital Pendang yang telah lama tertangguh. Nampaknya ada masalah kontrak dan kerajaan mempunyai perubahan dalam rancangan. Ia tidak realistik untuk mempunyai hospital besar dengan pakar di Pendang kerana ia tidak akan menarik pakar.

Pusat pakar utama di Kedah terletak di Alor Setar dan Sungai Petani. Pendang hanya boleh menjadi Pusat Perubatan penghubung.

Menilik untuk menang?

Daim benar-benar mula bercakap di Lembah Pantai untuk menyokong penggantian Nurul Izzah. Di sana beliau membuat ramalan seolah-olah beliau boleh berjaya seperti ramalannya bahawa BN akan kalah di 5 negeri dalam PRU lepas.

Beliau meramalkan Kedah dan Perak boleh jatuh dan PAS kehilangan Kelantan. Tetapi tidak dapat mengatakan bahawa PH boleh mengambil alih kerajaan persekutuan dengan kenyataan bahawa ia boleh dicapai sekiranya 3 syarat dipenuhi.

Zakhir Mohamed dalam Fbnya mengulas:
Pakar penilik PRU sepatutnya sekurang-kurangnya memberikan ulasan mengenai setiap calon PPBM, PKR dan PAN. Siapakah mereka, bagaimanakah mereka berkhidmat untuk kawasan pilihan raya masing-masing dan paling penting, rekod pencapaian mereka.
Di negeri-negeri utara, jelas PPBM kurang jentera dan infrastruktur kempen dan satu-satunya kelebihannya adalah wang Daim tetapi meragui bahawa beliau akan membelanjakan wangnya.

Secara peribadi kepada ahli PPBM yang datang untuk mengutip sedikit wang yang diberikannya, Daim berkata PPBM akan kalah kerana Tan Sri Muhyiddin. Beliau bertanya sama ada beliau akan mendapat pulangan untuk wang yang beliau berikan?

Daim juga tidak begitu jujur mengenai ketidaksepakatan dengan tindakan persempadanan semula dan akti anti-berita tidak benar yang menjadi alasan baginya menyokong PH.

Ahli strategi BN, Dato Eric See To mengkritik beliau atas komennya mengenai GST. Beliau pernah berkata kita memerlukan GST.

Menjadi mangsa kerana berkhidmat untuk negara

Beliau boleh pergi ke seluruh negara ini tetapi orang ramai ingin mendengar jawapan kepada pendedahan Tajuddin yang menyebut namanya. Ia menghubungkan semula dengan kerugian RM31.5 bilion BNM kerana kerugian forex.

Mengambil dari FB Zakhir Mohamed:
Pada tahun 1994, Tan Sri Tajudin Ramli berdasarkan pengakuannya sendiri 'terpaksa' mengambil alih sebanyak 224 juta saham dari Malaysia Airlines pada RM8.00 sesaham.

Beliau terpaksa secara peribadi meminjam RM1.792 bilion untuk pengambilalihan itu. Faedahnya sahaja adalah RM12 juta sebulan.

Pada masa itu, nilai bersihnya ialah RM3 bilion.

Tajudin terpaksa menggunakan pegangannya dalam Celcom dan TRI (yang kemudiannya menjadi Naluri) sebagai penjamin untuk pembiayaan peribadi ini, yang sebenarnya beliau tidak mahu lakukan.

"Anda tidak boleh berkata ‘tidak’ kepada Perdana Menteri".

Krisis Kewangan Asia menyaksikan kekayaan Tajudin beku akibat NPL kerana pinjaman Malaysia Airlines dan tiada bebanan pada pegangannya di Celcom dan TRI.

Pada masa beliau berjaya menyelesaikan pinjamannya, beliau tidak dibenarkan mengambil balik pegangannya dan Danaharta menyapu semua hartanya dengan wang tunai hampir RM1 bilion dalam Naluri, yang datang dari Malaysia Airlines.

Mungkin orang ramai tidak ingat bahawa Danaharta ketika itu berada di bawah pengawasan Penasihat Khas Ekonomi Nor Mohamed Yaakob, yang mendapat sokongan daripada Perdana Menteri ketika itu.

Seorang akauntan berkanun yang bertukar menjadi jurubank dan kemudiannya seorang lelaki korporat mengatakan ini adalah kes klasik "Kena kuda, kemudian kena kencing!"
Tajudin berkata bahawa beliau hanya bersetuju untuk membeli saham itu dengan harga RM1.8 bilion kerana Dr Mahathir dan Daim memberi jaminan kepadanya bahawa beliau akan dibebaskan dari semua liabiliti sekiranya tugas mengendalikan syarikat penerbangan itu menjadi keterlaluan.

Pada tahun 2000, kerajaan membeli balik saham MAS pada RM8 sesaham, yang dilaporkan 117 peratus di atas harga pasaran.
Kemudian pada tahun 2006, apabila Tajuddin telah disaman oleh Danaharta dengan harga RM589 juta, beliau telah memfailkan saman balas terhadap Danaharta, kerajaan dan beberapa syarikat dan individu lain untuk jumlah keseluruhan kira-kira RM13 bilion.

Saman itu melibatkan transaksi yang berkaitan dengan saham MAS, Celcom (M) Bhd dan Naluri Bhd, semua syarikat yang Tajudin terlibat dalam pada masa itu.

Tajudin mendakwa bahawa kedua-dua Dr Mahathir dan Daim meminta beliau untuk membeli saham syarikat penerbangan itu di atas harga pasaran ketika itu sebagai "berkhidmat kepada negara" untuk membantu kerajaan menutup kerugian Bank Negara daripada urus niaga pertukaran asing.

Perompak dan perampas

RM13 bilion yang dituntut oleh Tajuddin pada Danaharta mungkin tidak termasuk sepenuhnya kepada semua item yang boleh dituntut kerana ia boleh menjadi lebih ketara.

Sekiranya faedah diambil kira dari tahun 2006 di mana asetnya dilucutkan melibatkan 13 nama besar yang terlibat dalam konspirasi itu, termasuk Tan Sri Nor Mohamed, Tan Sri Munir Majid, Dato Nazir Tun Abdul Razak, Allahyarham Tan Sri Megat Junid, Tun Khalil Yaacob dan suami Siti Nurhaliza, Dato K, ia boleh berjumlah 22 bilion @5% atau RM30.1 bilion.

Selepas menjual MAS kembali kepada kerajaan, terdapat sejumlah RM1.814 bilion yang dibayar kepada Naluri. Sebagai penganalisis, kami ingat bahawa terdapat RM1.2 bilion yang tersisa selepas membayar balik pinjaman.

Tajuddin boleh menggunakan wang itu untuk menyelesaikan pinjamannya untuk saham Celcom. Ia adalah perlu untuk memperbetulkan sistem perbankan yang bermasalah itu. Tetapi arahan dari Nor Yakcop kepada Pengerusi SC, Tan Sri Munir Majid (yang kemudiannya menjadi Pengerusi MAS) adalah untuk membekukan penggunaan wang itu.

Mereka menggunakan KPMG, yang ketika itu berada di bawah Dato Zainal Putih dan seorang rakan kongsi wanita, dan kenderaan Atlan Holding Berhad digunakan untuk mencuri wang dan aset itu. Aset-aset itu kemudiannya masuk ke dalam Kumpulan Berjaya Tan Sri Vincent Tan. Apa yang berlaku kepada wang tunai RM1.2 bilion?

Dikatakan Tajuddin telah ditawarkan untuk diambil alih, tetapi jumlahnya sangat sedikit. Semoga ia dapat dijumpai kelak.

Mekanisme rompakan ini bukanlah satu-satunya sahaja. Ia berleluasa dan ada sejak mula ketika penjudi Mahathir mengambil alih Jawatan Presiden UMNO dan PM pada tahun 1981.

Mahathir dan Daim secara praktikalnya mencuri semua aset UMNO dengan menggunakan peluang untuk membuat UMNO tidak sah.

Terdapat banyak lagi daripada merompak kerajaan. Orang dalam menganggar nilai itu boleh menjadi sehingga RM100 bilion hari ini dan disimpan di bawah penama dan proksi di Malaysia dan lebih banyak lagi di luar negara.

Mereka masih mempunyai urusan yang belum selesai untuk menutup jejak ini dengan memusnahkan UMNO semasa (UMNO Baru yang ditubuhkan oleh Mahathir) sehingga tiada rekod yang tinggal. Kekalahan pada tahun 1969 di Kota Setar meninggalkan parut yang sangat mendalam pada egonya.

Link asal artikel:


 
Top