Menu

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 7 Mei 2018
Hasil carian imej untuk gst dihapuskan

(FMT) - Penghapusan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan meninggalkan kerajaan dengan tiga pilihan yang boleh menjejaskan ekonomi negara, kata pengerusi Permodalan Nasional Bhd (PNB), Abdul Wahid Omar.

Pilihan ini adalah menaikkan cukai pendapatan atau memperkenalkan cukai baru seperti cukai keuntungan modal; meningkatkan defisit fiskal negara kepada 5%; atau mengurangkan perbelanjaan, termasuk perbelanjaan pembangunan.

"Ini bermakna membatalkan atau menggantung projek pembangunan yang telah diluluskan sebelum ini," kata Wahid dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata ketiga-tiga pilihan itu sangat berbahaya kerana mereka boleh menjejaskan pasaran modal dan menyebabkan penarafan kredit hutang antarabangsa negara diturunkan kepada BBB dari A3/A.

"Ini tentunya akan meningkatkan kos pinjaman dan merosakkan ekonomi negara," katanya.

Wahid, yang juga bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, berkata tujuan asal pelaksanaan GST adalah untuk memperluaskan asas cukai negara kerana Malaysia hanya mempunyai dua juta pembayar cukai pendapatan, jumlah yang sedikit berbanding jumlah penduduknya sebanyak 30 juta.

"GST adalah cukai penggunaan atau tidak langsung di mana mereka yang membelanjakan lebih banyak adalah di kalangan mereka yang mendapat lebih banyak pendapatan," katanya.

Pengenalan GST juga seiring dengan langkah-langkah penyatuan fiskal yang menyasarkan kepada bajet yang seimbang dalam jangka sederhana, katanya.

"Dengan peningkatan pendapatan kerajaan, kita tidak hanya mengurangkan defisit fiskal kita, tetapi juga melaksanakan banyak projek pembangunan terdahulu yang tertangguh, seperti lebuh raya, jalan raya, jambatan, sekolah, hospital, klinik desa dan lain-lain.

"Ini termasuk pembinaan Lebuhraya Pan Borneo, yang sedang pesat membangun, dan projek itu dijangka siap menjelang 2022," katanya.

Wahid menyifatkan cadangan untuk menghapuskan GST dan kembali ke sistem cukai lama - cukai jualan dan perkhidmatan (SST) - akan menjadi langkah ke belakang atau "regresif" dan boleh menjejaskan ekonomi.

"Ini kerana kutipan GST pada 2017 ialah RM42 bilion dan dijangka meningkat kepada RM44 bilion tahun ini berbanding dengan kutipan SST sebanyak RM17 bilion pada 2014," katanya.

Beliau berkata jika GST dihapuskan, terdapat kekurangan pendapatan sebanyak RM27 bilion, yang merupakan 2% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

GST Malaysia pada 6% adalah yang terendah di Asean dan antara yang terendah di kalangan 160 negara yang mengamalkan sistem cukai ini, katanya.

"Sebagai contoh, kadar yang dikenakan di Singapura adalah 7%, Thailand 7%, Indonesia 10%, Vietnam 10%, Filipina 12%, Australia 10%, dan di UK 20%," katanya.

Wahid berkata untuk mengurangkan impak kenaikan harga, kerajaan telah memperluaskan senarai barang-barang dengan GST kadar sifar, termasuk barangan makanan asas seperti beras, gula, minyak masak, ayam, daging dan ikan, serta ubat, buku, petrol RON95 dan diesel.
Apabila pelaksanaan GST diumumkan pada Bajet 2014 pada 25 Oktober 2013, beliau berkata kerajaan juga telah mengumumkan langkah-langkah untuk mengimbangi seperti mengurangkan cukai pendapatan individu antara 1-3%, mengurangkan cukai pendapatan korporat dari 25% hingga 24% dan mengurangkan cukai ke atas perusahaan kecil dan sederhana dari 20% hingga 19%.

"Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi isi rumah yang berpendapatan RM3,000 dan ke bawah sebulan juga dinaikkan dari RM500 kepada RM650, manakala isi rumah yang berpendapatan RM3,000-RM4,000 sebulan diberi BR1M berjumlah RM450 buat kali pertama," katanya.

Beliau berkata dalam Bajet 2015, BR1M dinaikkan kepada RM950 untuk isi rumah berpendapatan RM3,000 dan kurang setiap bulan dan RM750 untuk isi rumah berpendapatan antara RM3,000 dan RM4,000 sebulan, manakala bagi individu bujang yang berpendapatan RM2,000 dan ke bawah, BR1M dinaikkan kepada RM350.

"Semua ini bertujuan mengurangkan kesan kenaikan harga," katanya.

Justeru, Wahid berharap sistem GST akan dikekalkan dan diberi perhatian untuk menambahbaik pelaksanaan program dan projek yang akan membantu meningkatkan kesejahteraan rakyat, dan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan dan pekerjaan.

"Ini sejajar dengan matlamat model ekonomi baru yang bertujuan menjadikan Malaysia sebuah negara maju yang inklusif dan mampan," katanya.

Dalam menggesa rakyat Malaysia untuk menerima keputusan pilihan raya dengan hati terbuka dan bersatu untuk membangunkan negara, beliau berkata: "Jangan biarkan pandangan politik untuk memecahbelahkan atau mengasingkan keluarga. Silaturrahim (persaudaraan atau ikatan persahabatan) perlu dikekalkan," katanya.

Beliau juga menasihatkan para pengundi untuk keluar awal untuk mengundi dan menunaikan hak mereka sebagai warganegara.

"Marilah kita memainkan peranan kita, memupuk sikap yang membina, serta mengamalkan dan mematuhi prinsip-prinsip Rukun Negara, iaitu Kepercayaan kepada Tuhan; Kesetiaan kepada Raja dan Negara; Keluhuran Perlembagaan; Kedaulatan Undang-undang; dan Kesopanan dan Kesusilaan," katanya.

Link asal artikel:


 
Top