Menu

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 7 Mei 2018
Hasil carian imej untuk spr

Dalam industri IT, jaminan ketersediaan yang tinggi untuk sebarang sistem kritikal seperti sistem e-perbankan untuk pelanggan adalah suatu keharusan.

Perkara terbaik yang berani dijamin oleh pembekal sistem dalam kontrak adalah ketersediaan 99.99% -  juga disebut jaminan "four nines".

Walaupun dengan jaminan ini, masih ada 52.56 minit masa henti setiap tahun, 4.38 minit masa henti setiap bulan dan 8.64 saat masa henti sehari.

Tiada sistem yang sempurna - walaupun antara pembekal sistem terbaik.

Begitu juga dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menguruskan pilihan raya umum kita, akan ada kemungkinan berlakunya kesilapan, kesalahan atau percanggahan yang mungkin berlaku kerana terdapat 14 juta pengundi dan beribu-ribu pegawai dan pegawai pengurus di beribu-ribu lokasi di Malaysia – setiap seorang dengan set kemahiran dan tahap kecekapan yang berbeza.

Memandangkan saiz tugas itu yang besar, satu atau beberapa kesilapan tidak bermakna sistem telah rosak atau SPR menipu.

Malah apa yang dipanggil "demokrasi terbesar di dunia", pilihan raya Amerika Syarikat telah dipenuhi dengan dakwaan penipuan dalam pilihan raya 2016 mereka yang penuh kontroversi di mana Donald Trump menang: https://www.washingtontimes.com/news/2016/oct/17/no-voter-fraud-isnt-myth-10-cases-where-its-all-to/

Tetapi persoalan yang paling penting ialah adakah kesilapan atau percanggahan seperti itu adalah material dan boleh mempengaruhi keputusan pilihan raya?

Tidak.

Bagaimanakah satu atau dua orang yang secara tidak sengaja dinafikan untuk mengundi kerana rekod buruk di dalam sistem daripada 14 juta orang boleh menukar keputusan? Dua daripada 14 juta hanyalah 0.000014%.

Begitu juga, walaupun kisah dongeng tipu yang terbukti 100% adalah palsu bahawa 40,000 orang Bangladesh mengundi, ia hanyalah 0.29% daripada 14 juta yang mengundi - tidak cukup untuk mempengaruhi keputusan.

Malah parti-parti politik seperti PKR dan DAP telah merosakkan pemilihan parti mereka berkali-kali dengan berpuluh-puluh tuduhan penipuan, pengundi hantu atau kesilapan.

Satu-satunya parti yang tidak pernah mempunyai sebarang tuduhan penipuan dalam mengundi di Malaysia adalah PPBM.

Ia bukan kerana pengurusan pilihan raya parti mereka baik tetapi kerana mereka tidak pernah mengadakan sebarang pemilihan parti.

Entah bagaimana Tun Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz secara ajaib menjadi Pengerusi, Presiden dan Timbalan Presiden parti itu tanpa seorang pun yang pernah mengundi untuk mereka untuk memegang jawatan tersebut.

Oleh itu, rakyat Malaysia perlu memberi sedikit ruang kepada SPR kerana mereka sedang melakukan yang terbaik. Akan ada berlakunya kesilapan kerana mereka hanyalah manusia dan akan ada masalah sistem kerana tiada sistem yang sempurna.

Tetapi kesilapan-kesilapan ini tidak akan dan tidak boleh menjejaskan secara serius keputusan PRU14 kita.

Ini tidak bermakna mereka menipu dengan sengaja.

Link asal artikel:


 
Top