MenuTidak mungkin terjadinya tsunami Melayu pada pilihan raya umum ke-14 yang akan datang, menurut Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

"Saya tidak mengesan tsunami Melayu. Tsunami Melayu bermakna penolakan Umno, saya tidak melihatnya (berlaku).

"Kami telah mengambil bahagian dalam pilihan raya kecil (sebelum itu) sebagai ujian serta penilaian emosi (Melayu) di lapangan. Saya tidak melihat tsunami Melayu," katanya kepada editor kanan di pejabatnya di Putrajaya pada hari Rabu (4 April).

Pengerusi barisan pemerintahan Barisan Nasional (BN), yang telah melawat pelbagai negeri menjelang pilihan raya umum, berkata suasana dan sentimen di kalangan rakyat adalah baik dan ia adalah lebih baik daripada pilihan raya yang lalu.

Apabila keputusan pilihan raya lima tahun lalu disiarkan, Najib menyimpulkan bahawa ia adalah "tsunami Cina" yang menyebabkan jumlah kerusi BN semakin berkurangan.

Bagi suasana untuk pengundi Cina kali ini, Najib berkata ia adalah sukar untuk mengatakan.

"MCA mengatakan orang Cina akan kembali (kepada BN)," katanya, merujuk kepada parti komponen BN dari Malaysian Chinese Association.

"Bagi para pengundi Cina, anda hanya akan mengesan (corak pengundian pada) minit terakhir kerana mereka adalah pengundi yang strategik.

"Mereka akan mengundi berdasarkan pertimbangan tertentu. Jadi buat masa ini kita tidak tahu lagi. Tiada sesiapa yang pasti," katanya.

Walau bagaimanapun, Najib menegaskan bahawa orang Cina akan mendapat lebih banyak faedah dengan Barisan, terutamanya dari segi mempunyai perwakilan yang lebih kuat dalam Kerajaan.

"Saya tidak boleh terus memberi empat atau lima jawatan menteri jika mereka tidak menyokong BN, jadi mereka (pengundi Cina) perlu membuat pilihan.

"Jika negara menjadi maju, begitu juga dengan kaum Cina. Jika kita bergerak dengan kuat dari segi ekonomi, masyarakat Cina di negara ini akan mendapat manfaat," katanya.

Mengenai parti pembangkang baru Parti Warisan Sabah yang diketuai oleh bekas anggota Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Najib berkata parti itu tidak cukup kuat untuk mewujudkan tsunami politik di Sabah.

Terdahulu, dalam apa yang dilihat sebagai sesi terakhirnya dengan penjawat awam sebelum pilihan raya umum, Perdana Menteri memberi jaminan kepada mereka bahawa Kerajaan komited untuk memajukan sektor awam dan menjaga kebajikan 1.6 juta kakitangan yang berkhidmat untuk rakyat dan negara.

Najib berkata komitmen oleh Kerajaan hari ini di bawah Barisan Nasional adalah berbeza dengan Pembangkang, yang terus mengkritik dan memperlekehkan pegawai awam.

Bercakap di hadapan kira-kira 10,000 kakitangan awam dari kedua-dua pejabat persekutuan dan negeri di perhimpunan tahunan perkhidmatan awam pada hari Rabu, Perdana Menteri berasa kecewa dengan kenyataan menghina yang dibuat oleh Pembangkang, dengan ada yang melabel pegawai awam sebagai kucing kurap (orang yang tidak penting).

"Biarlah mereka dengan sikap sebegitu. Apa yang pasti adalah bahawa penjawat awam sentiasa boleh bergantung pada kerajaan yang dipimpin Barisan untuk menjaga dan mempertahankan mereka," katanya kepada hadirin.

Mengatakan bahawa beliau menghargai jasa dan sumbangan mereka, Najib berkata dalam tempoh 40 tahun beliau berada dalam politik, penjawat awam telah memainkan peranan penting dalam membantu beliau berkhidmat kepada negara.

"Terdapat cadangan oleh Penang Institute untuk mengurangkan bilangan penjawat awam kepada 430,000.

"Ini bermakna perkhidmatan oleh 1.2 juta kakitangan akan ditamatkan, menyebabkan mereka akan menganggur.

"Seolah-olah ini tidak mencukupi, seorang pemimpin dari 'Parti Bunga Raya' membuat kenyataan mengenai pemecatan semua pegawai kanan kerajaan jika parti itu memerintah selepas pilihan raya umum," katanya merujuk kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Ada ura yang mengatakan bahawa Perdana Menteri akan mengumumkan pembubaran Parlimen esok (6 April).

Menceritakan semula beberapa kejayaan Malaysia yang dikecapi baru-baru ini, Perdana Menteri berkata, Kerajaan telah berjaya mencapai semua itu kerana kakitangan awam yang banyak membantu dalam menjalankan rancangan, dasar dan inisiatif transformasinya.

Ini, antara lain, membawa kepada pertumbuhan 5.9% dalam keluaran dalam negara kasar tahun lepas - antara kadar pertumbuhan tertinggi di dunia.

Malaysia juga menerima penarafan kredit positif dari agensi antarabangsa Moody's, Standard & Poor dan Fitch Ratings, dan disenaraikan sebagai negara ke-23 paling berdaya saing di kalangan 137 negara oleh Indeks Daya Saing Global.

Yang terbaru di Malaysia adalah pada 28 Mac lalu syarikat kerajaan Arab Saudi, Aramco meyalurkan dana bernilai AS$7 bilion (RM27.45 bilion), yang dijangka memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang pekerjaan, kata Najib. 
Top