Menu

Beberapa hari yang lalu calon Pas Dun Rhu Rendang, Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga menggantikan tempat Hadi Awang memuatnaik status facebook milik peribadinya:-
Semalam berbai’ah di hadapan Tuan Guru Presiden PAS, diamanahkan oleh PAS untuk bertanding sebagai calon N19 Ru Rendang. Semoga Allah berkati perjalanan ini sehingga mencapai kemenangan dan beristiqamah bersama Islam.
TERENGGANU MAJU, BERKAT, SEJAHTERA
Rata-rata netizen mula timbulkan persoalan tentang amalan bai'ah tersebut dan juga isi kandungan bai'ah kenapa tidak disebarkan kepada umum kerana ianya telah banyak menimbulkan 1001 persepsi apabila dikatakan ada pemimpin atau wakil rakyat Pas tanpa sedikit pun rasa takut apabila melanggar sumpah bai'ah tersebut. 

Adakah kali ini sumpah bai'ah PAS tidak termasuk cerai isteri talaq 3? Tidak ini nampak zalim dan menghina kaum hawa?


Menurut Rhu Rendang, calon PAS yang bukannya anak tempatan ini adalah juga calon MB pilihan PAS kerana berasaskan kelayakan akademik dan bukannya kelayakan pengajian bidang ugama. Malah beliau juga adalah setiausaha politik Hadi Awang.

Pas takut untuk meletakkan beliau bertanding di tempat kelahirannya sendiri iaitu di Jertih kerana warga Jertih sudah pasti akan menolak calon wakil rakyat yang hanya muncul ketika musim pilihanraya sahaja.

Sifat penakut ini mampu untuk membawa negeri ke puncak kejayaan?

Bersambung...

 
Top