Menu

“Bulan (PAS) mengaku, Hadi mengaku dia terima duit daripada UMNO, anak Nik Aziz pun mengaku terima duit daripada UMNO…jadi dia sekarang ini jadi hamba UMNO lah ni. Sebab itu mereka masuk, masuk bertanding bukan nak menang tapi nak tarik undi supaya parti Pakatan ini tak akan dapat banyak undi, supaya Najib akan menang.”
Itulah kata Tun Dr Mahathir Mohamad dalam ceramahnya di Felda Bukit Tangga malam tadi. Hakikatnya pada akhir bulan ini Clare Rewcastle Brown dan Sarawak Report akan ke mahkamah dan mereka mungkin tidak dapat menangguhkan kes itu lagi.
Clare telah cuba menangguhkan kes itu sehingga selepas pilihan raya umum pada 9 Mei 2018 tetapi melainkan jika mereka dapat meyakinkan mahkamah pada akhir bulan ini untuk membolehkan mereka menangguhkan yang mungkin tidak boleh. Masalahnya ialah Clare masih tidak dapat membuktikan bahawa Perdana Menteri Najib Tun Razak membayar Presiden PAS, Abdul Hadi Awang, rasuah sebanyak RM90 juta – dan itulah isi penting kes itu.
Terdapat tiga pesaing untuk PM dan Mahathir bukan salah seorang daripada mereka
Clare berkata Najib menyuap Hadi RM90 juta. Saman Hadi berpusat di sekitar tuduhan ini dan Clare perlu membuktikannya. Tetapi tidak ada bukti terutamanya kerana ia tidak berlaku dan tidak benar. Jadi bagaimana Clare mahu membuktikan sesuatu yang tidak wujud?
Jadi apa yang cuba dilakukan oleh Clare adalah untuk membantah kesnya berdasarkan ‘persepsi umum’ atau ‘ceramah’ atau ‘mengikut apa yang orang katakan’ dan sebagainya. Dan itulah sebabnya Mahathir membuat tuduhan itu malam tadi, sehingga Clare dapat menggunakannya sebagai ‘bukti apa yang dikatakan orang’.
Mahathir cuba membantu Clare dan Sarawak Report memenangi kes berita palsu mereka di mahkamah UK
Tetapi masalahnya ialah Mahathir tidak mempunyai mental yang terbaik pada masa kini. Mahathir merujuk kepada “pengakuan direkodkan” kononnya Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, yang digunakan oleh Clare dalam pembelaannya. Pertama sekali, Nik Abduh telah menafikan bahawa rakaman. Kedua, ia tidak dapat dibuktikan bahawa suara dalam rakaman pita itu adalah dia. Ketiga, ceramah bercakap mengenai pilihan raya negeri Sarawak dan tidak ada menyebut Najib menyuap Hadi RM90 juta.
Tetapi Mahathir tidak tahu ini kerana kebanyakan masa dia tidak selalu mengetahui apa yang sedang berlaku. Walaupun dia cuba menggambarkan imej sihat dan bersemangat, baru-baru ini dia telah dimasukkan ke hospital dimana dia masuk melalui pintu belakang untuk mengelakkan dikesan. Dan ini kali ke-48 dalam tiga tahun dia telah dimasukkan ke hospital. Jadi “good luck” kepada Clare jika dia fikir dia boleh meyakinkan mahkamah UK bahawa apa yang dikatakan Mahathir malam tadi adalah ‘bukti kukuh’ dan membuktikan bahawa Najib menyuap Hadi RM90 juta.
Mahathir bukan sahaja marah dengan PAS kerana tidak membenci Umno, dia juga marah bahawa PAS akan bertanding pada pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei 2018. Mengapa PAS tidak boleh bertanding dalam pilihan raya umum? Sesiapa sahaja boleh bertanding dalam pilihan raya umum. Kenapakah mana-mana jutaan rakyat Malaysia boleh bertanding dalam pilihan raya umum kecuali PAS?
Adakah Mahathir akan berani berdebat dengan Zamil tentang bagaimana anaknya menjadi jutawan?
PAS adalah parti berdaftar yang sah. Ia lebih tua daripada DAP, yang hanya didaftarkan pada tahun 1965. PPBM bukan parti berdaftar yang sah tetapi mereka bertanding GE14. Sekiranya parti haram seperti PPBM boleh bertanding dalam PRU14, maka mengapa PAS, parti yang berdaftar dengan undang-undang, tidak boleh bertanding? Malah, PPBM tidak wujud maka mereka tidak bertanding GE14. Ia adalah PKR yang bertanding. DAP dan PAN juga tidak bertanding.
Bagaimanapun, apakah salah jika PAS bekerjasama dengan Umno? Bukankah itu yang dinyatakan oleh Islam: perpaduan ummah atau perpaduan masyarakat. Mahathir mengutuk PAS kerana melakukan apa yang diwajibkan oleh Islam. Apakah jenis kaum muslim Mahathir yang mengutuk perpaduan umat Islam dan mahu umat Islam memerangi satu sama lain?
Inilah yang berlaku di seluruh dunia Islam. Umat Islam bertarung sesama umat Islam dan umat Islam membunuh umat Islam. Jutaan mati. Tetapi apabila di Malaysia umat Islam bersatu, Mahathir marah dan memanggil PAS hamba Umno kerana mereka enggan bertarung dan membunuh satu sama lain.
Jika PAS adalah hamba kepada Umno maka siapakah Mahathir? Adakah dia bukan juga hamba DAP? Mahathir tidak mempunyai parti. Dia juga tidak mempunyai gabungan. Mahathir akan bertanding di bawah PKR – seperti yang akan DAP dan PAN dan semua ahli lain PPBM yang sekarang tidak lagi berfungsi.
PKR cuba menghasut orang Melayu menentang Najib dengan mendakwa dia menjual Malaysia kepada China
Mahathir mengutuk PAS atas apa yang dikatakannya kerjasama mereka dengan Umno. Jika benar PAS bekerjasama dengan Umno, apakah itu salah? Mahathir bekerjasama dengan DAP. Adakah itu tidak lebih buruk daripada PAS yang bekerjasama dengan Umno jika benar mereka bekerjasama? Sekurang-kurangnya PAS dan Umno berkongsi pandangan yang sama mengenai Islam. DAP adalah anti-Islam dan sangat menentang undang-undang Syariah. Sebabnya DAP menendang PAS daripada Pakatan adalah kerana pindaan kepada undang-undang Syariah.
DAP tidak boleh menerima undang-undang Syariah. Seperti kata mendiang Karpal Singh, “Over my dead body!” Umno tidak pernah berkata, “Over my dead body!” Sudah tentu, Umno pernah berkata “Over my dead body!” Ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri. Tetapi mereka tidak pernah mengatakannya lagi sejak Najib menjadi Perdana Menteri.
Arwah Nik Aziz Nik Mat berkata bahawa PAS tidak membenci Umno. Selagi Umno tidak menentang Islam maka PAS boleh bekerjasama dengan Umno. Dan tidakkah Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng mengatakan bahawa Nik Aziz seorang lelaki yang hebat dan mulia dan DAP suka kepadanya? Jadi sekarang, di bawah Najib, Umno tidak menentang Islam. Jadi kenapa PAS harus benci Umno?
Mahathir tahu orang Melayu tidak akan mengundi DAP sehingga mereka cuba menyembunyikan DAP di bawah bendera PKR
Tetapi Mahathir, Kit Siang, Guan Eng, dan orang-orang yang sewaktu dengan mereka membenci Hadi dan PAS. Dan mereka membenci Hadi dan PAS kerana Hadi dan PAS enggan membenci Najib dan Umno.
Kita benci Mahathir kerana Mahathir enggan membenci Kit Siang dan DAP, seperti bagaimana Mahathir membenci Hadi dan PAS kerana mereka enggan membenci Najib dan Umno. Adakah kebencian itu wajar? Sekiranya kebencian Mahathir adalah wajar maka mengapa kebencian kita tidak dibenarkan? Mahathir membenci Hadi dan PAS kerana mereka enggan membenci Najib dan Umno. Oleh itu, adalah wajar bahawa kita membenci Mahathir kerana dia enggan membenci Kit Siang dan DAP.
Malah Zunar membenci Mahathir, seperti yang anda lihat dalam video di bawah ini:
Zunar: jom undi tolak pencuri
– Malaysia Today 
Top