Menu

Dalam apa juga keadaan, PPBM kantoi. Apa yang RoS perlu lakukan adalah dengan memanggil orang-orang yang sepatutnya telah menandatangani senarai kehadiran untuk diperiksa sama ada mereka menghadiri mana-mana mesyuarat cawangan atau mesyuarat bahagian. RoS juga boleh menyerahkan segala perkara kepada polis untuk menyiasat dan untuk lakukan ujian forensik terhadap penandatangan.
Pada 28 Februari 2018, Pendaftar Pertubuhan (RoS) menghantar surat kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) meminta parti itu mengemukakan Minit mesyuarat cawangan dan bahagian dan memberi mereka 30 hari sehingga 30 Mac 2018 untuk berbuat demikian.

Pada 17 Mac 2018, Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin, berkata PPBM tidak akan dapat menyerahkan Minit Mesyuarat bahagian dan cawangannya kepada RoS dalam tempoh 30 hari seperti yang diperlukan kerana parti itu sedang dalam proses menubuhkan cawangan dan mendapatkan kelulusan daripada RoS. (BACA LAGI DI SINI)Ahli PPBM ingin tahu dokumen apa yang Shahruddin hantar kepada RoS kerana tidak ada mesyuarat cawangan dan bahagian yang diadakan
Pada hari Jumaat, 30 Mac 2018, PPBM berkata mereka telah menyerahkan semua dokumen yang diperlukan oleh RoS. Sama ada ini termasuk minit mesyuarat cawangan dan bahagian tidak disebutkan sebegitu sehingga beberapa ahli parti meminta Setiausaha Agung parti, Shahruddin Md Salleh, untuk menjelaskan perkara ini.

Adakah PPBM menyerahkan Minit mesyuarat cawangan dan bahagian? Jika demikian maka bilakah mesyuarat-mesyuarat ini diadakan kerana tidak ada ahli-ahli yang diundang ke mana-mana cawangan atau bahagian mesyuarat kecuali mereka hanya ‘mesyuarat di atas kertas’.

Dan siapa yang menandatangani kehadiran mesyuarat ini? Adakah ia dilakukan dengan cara yang sama bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad mendapat 1.3 juta tandatangan untuk Deklarasi Rakyat dua tahun lalu pada Mac 2016? Daripada apa yang dipanggil 1.3 juta tandatangan pada Deklarasi Rakyat itu, lebih daripada satu juta adalah palsu.Muhyiddin berkata PPBM tidak boleh mematuhi surat RoS jadi apakah dokumen yang mereka serahkan kepada RoS pada 30 Mac 2018?
Jadi, sama ada PPBM tidak mengadakan sebarang mesyuarat cawangan atau mesyuarat bahagian – jadi mereka tidak menyerahkan Minit Mesyuarat kepada RoS – atau mereka mengadakan ‘mesyuarat atas kertas’ dan senarai kehadiran yang mereka hantar kepada RoS adalah palsu.

Dalam apa juga keadaan, PPBM kantoi. Apa yang RoS perlu lakukan adalah dengan memanggil orang-orang yang sepatutnya telah menandatangani senarai kehadiran untuk diperiksa sama ada mereka menghadiri mana-mana mesyuarat cawangan atau mesyuarat bahagian. RoS juga boleh menyerahkan segala perkara kepada polis untuk menyiasat dan untuk lakukan ujian forensik terhadap penandatangan.

Pengumuman PPBM pada 30hb Mac bahawa ia telah menyerahkan dokumen-dokumen kepada RoS hanyalah sandiwara kepada rakyat untuk memperlihatkan mereka bekerjasama jadi sekiranya parti itu dibatalkan pendaftarannya, mereka akan berkata ianya adalah penganiayaan politik dan mendapatkan simpati umum. Tetapi dokumen-dokumen PPBM yang dihantar kepada RoS adalah relevan dengan 1.3 juta tanda tangan Mahathir mengenai Deklarasi Rakyat yang beliau hantar kepada Yang Mulia Agong dua tahun yang lalu.

Seorang anggota PPBM di Selangor mendakwa akar umbi parti tahu berkenaan laporan bahawa kepimpinan parti telah mengemukakan semua dokumen yang diperlukan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS) walaupun banyak bahagian dan cawangan masih belum mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM).

Bahagian parti PPBM Gombak Mohd Azimin Muhamad berkata setiausaha agung Shahruddin Md Salleh perlu menjelaskan status mesyuarat dan merungkai tanda tanya berkenaan “satu fakta yang dimanipulasi dengan jelas”.

“Mesyuarat apa? Bukan hanya di Selangor, tetapi kami juga menghubungi rakan-rakan kami di Pulau Pinang. Mereka tidak pernah mengadakan sebarang mesyuarat sama ada di peringkat cawangan atau bahagian.”

Jadi apa jenis laporan yang dihantar ke RoS?” Katanya dipetik oleh New Straits Times pada sidang akhbar hari ini.

“Saya percaya ini bukan hanya satu bentuk penipuan terhadap RoS tetapi satu pengkhianatan kepada semua ahli parti seluruh negara,” katanya.

RoS telah menghantar notis kepada PPBM pada 28 Feb untuk memberikan laporan mengenai minit mesyuarat bahagian dan cawangannya, serta laporan kewangan parti, dalam masa 30 hari atau menghadapi risiko pendaftaran dibatalkan.

Pada 29 Mac, Setiausaha Eksekutif PPBM Kapten (Rtd) Muhammad Suhaimi Yahya berkata dalam klip video yang dikeluarkan oleh parti bahawa mereka telah memenuhi apa yang diperlukan oleh RoS.

Beliau berkata parti itu telah menyerahkan bahan-bahan tersebut secara lengkap pada 27 dan 29 Mac.

Terdahulu, pegawai media PPBM Mohd Ikhmal Abu Bakar dilaporkan oleh The Star sebagai berkata parti itu telah memfailkan semua dokumen yang diminta pada 29 Mac.

“Disahkan. Segala-galanya telah dilakukan, “katanya dipetik sebagai berkata.

Pada 16 Mac, presiden PPBM, Muhyiddin Yassin berkata parti itu tidak dapat mengemukakan dokumen sebelum tarikh akhir diberikan.

Beliau berkata RoS hanya meluluskan penubuhan bahagian-bahagian di Julai lalu, sambil menambah bahawa tiada organisasi boleh mengadakan AGM dalam masa kurang daripada satu tahun penubuhannya.

Azimin berkata RoS harus mengambil tindakan sekiranya laporan mengenai mesyuarat didapati palsu.

Beliau berkata beliau tidak akan teragak-agak untuk membuat laporan polis di seluruh negara berhubung isu itu, yang mana beliau mendakwa akan menimbulkan kekacauan politik dan hubungan tegang antara anggota PPBM dan sekutunya di Pakatan Harapan (PH).

“Dan jika ada sesuatu yang berlaku kepada PPBM berikutan tindakan RoS, adakah kita akan menjadi pengemis pada parti lain dalam Pakatan Harapan, dan mencari perlindungan dari mereka?” Katanya.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/04/01/ppbm-member-questions-report-to-ros-without-agms-held/

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal What Documents Did PPBM Send To The RoS?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top