Menu

Strategi tanpa taktik adalah laluan paling perlahan untuk kemenangan. Taktik tanpa strategi adalah bunyi sebelum kekalahan. (Sun Tzu: 545-470 SM)
Perdana Menteri Najib Tun Razak telah mengekalkan kehebatannya dan telah menjalani kursus yang sama dalam tiga tahun terakhir ini – dan telah mendapat landasan dengan setiap langkah – sementara Tun Dr Mahathir Mohamad telah “zig-zagging” dan bergerak maju dan mundur setiap kali langkahnya gagal.
Najib merancang dan kemudian bergerak. Mahathir bergerak dan kemudian merancang semula. Dan itulah sebabnya ketika Najib hanya mempunyai satu pelan, Mahathir mempunyai Pelan A, Pelan B, Pelan C, dan sebagainya sehingga Rancangan Z. Dan Mahathir sendiri mengakui ini apabila dia berkata jika Pelan A gagal dia akan datang dengan Plan B.
Jika anda gagal merancang anda merancang untuk gagal. Dan Mahathir bergerak seperti seekor lembu di kedai china. Walaupun Mahathir mempunyai ilusi bahawa dia mengawal bola, sebenarnya Lim Kit Siang dan DAP adalah orang yang menentukan bagaimana permainan dimainkan. Dan itulah sebabnya Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP, pakatan pembangkang telah berubah menjadi PKR dikawal oleh DAP.
PRU14 adalah pertarungan Melayu dengan PKR sebagai proksi DAP dan Wan Azizah boneka mereka
Mahathir nampaknya tidak menyedari bahawa dia hanyalah alat mudah untuk pakatan pembangkang digunakan untuk menyerang Najib, Umno dan Barisan Nasional. Dan sekarang yang disebut ‘Tsunami Melayu’ tidak boleh berlaku, mereka tidak lagi memerlukan Mahathir. Malah Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata Suruhanjaya boleh ditubuhkan untuk menyiasat Mahathir jika pakatan pembangkang berkuasa (BACA DI SINI: Wan Azizah not ruling out possible Commission to investigate Mahathir if Opposition wins GE14).
Mahathir fikir dia mempunyai rancangan dan mengetahui apa yang dilakukannya. Dan hanya kerana Najib diam dan tidak mengucapkan satu perkataan Mahathir tafsirkan sebagai Najib mengakui kekalahan. Mahathir terlupa kata Melayu, diam-diam ubi berisi. Najib hanya melakukan apa yang orang Melayu akan panggil ulur tali. Bahasa Inggeris akan mengatakan “giving you the rope to hang yourself”.
Sudah tentu, ada ketika Najib juga melepaskan beberapa tembakan. Tetapi ianya telah dikira dengan baik dan ditembak dengan baik, tidak seperti tembakan rawak dan buta Mahathir. Dan Najib tahu mana yang menjadi ‘pusat saraf’. Anda menyerang ‘pusat saraf’ maka Mahathir melenting dan melatah.
13 anggota parti Barisan Nasional yang berdaftar dengan undang-undang boleh memaparkan bendera mereka bersama bendera BN manakala pakatan pembangkang secara sah hanya boleh mengibarkan bendera PKR
Langkah paling menarik yang dibuat oleh Najib adalah pada 3 Disember 2016 semasa perhimpunan tahunan Umno apabila dia mendedahkan bahawa Pilihan Raya Umum ke-14 atau PRU14 akan menjadi antara Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno dan Pakatan Harapan yang diketuai oleh DAP. Ini membuatkan Kit Siang panik dan dia memanggil Mahathir pada malam yang sama untuk menjemputnya ke konvensyen DAP pada keesokan harinya.
Tetapi sebelum ini mereka telah membuat pengumuman bahawa Mahathir TIDAK dijemput untuk konvensyen DAP pada 4hb Disember 2016. Dan sekarang, hanya beberapa jam sebelum acara itu, mereka segera memanggil Mahathir untuk menjemputnya hadir.
Mahathir tahu bahawa DAP memerlukannya lebih daripada yang dia perlukan DAP. Jadi, dia tidak akan menjual dirinya murah. Jika Kit Siang mahu dia menghadiri konvensyen DAP dalam masa beberapa jam, maka mereka perlu membayar harganya. Dan harga itu PPBM mesti dibenarkan menyertai Pakatan Harapan dan dia mesti dilantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan.
Mahathir menjadikan Kit Siang tebusan tetapi kini DAP bebas daripada PPBM dan Mahathir
Mahathir kemudian mengumumkan bahawa PPBM menyertai Pakatan Harapan dan dia adalah ‘Top Dog’ Pakatan Harapan. Ia sama seperti Napoleon yang memahkotakan dirinya sebagai Kaisar Perancis kerana Paus enggan melakukannya. Oleh itu, memandangkan Pope Kit Siang enggan memahkotakan Mahathir sebagai “top dog”, Mahathir memahkotakan diri sebagai “Top Dog”.
Jadi sekarang Kit Siang secara terpaksa terikat dengan PPBM sebagai ahli Pakatan Harapan dan Mahathir sebagai “Top Dog” Pakatan Harapan.
Mereka tahu bahawa orang Cina tidak akan dapat menerima itu tetapi itu adalah harga yang mereka perlu bayar untuk menangkis pengumuman Najib bahawa PRU14 adalah satu pertarungan antara Barisan Nasional yang diketuai oleh Umno dan Pakatan Harapan yang diketuai oleh DAP. Dengan ‘klon Umno’, PPBM, dalam Pakatan Harapan, dan Mahathir sebagai Pengerusi Pakatan Harapan, bagaimana mereka boleh mengatakan Pakatan Harapan adalah DAP yang mengetuainya?
Dan DAP akan cuba menjelaskan kepada orang Cina kemudian mengapa DAP membenarkan PPBM menjadi Pakatan Harapan dan Mahathir Taikonya.
Dengan Mahathir tidak lagi dalam gambaran itu maka terdapat hanya tiga calon untuk Perdana Menteri
Apabila PPBM dibatalkan pendaftaran, Kit Siang sebenarnya melihat sebagai satu rahmat besar tindakan yang dilakukan oleh Pendaftar Pertubuhan (RoS) untuk DAP. Kini mereka boleh melepaskan diri dari PPBM (kerana ia tidak lagi wujud) dan pada masa yang sama Mahathir tidak lagi boleh menjadi “Top Dog” Pakatan Harapan (kerana Pakatan Harapan juga tidak akan wujud).
Mereka sebelum ini membuatkannya sangat jelas bahawa mereka memerlukan Mahathir hanya untuk dua perkara. Satu: menyerang Najib dan cuba menyingkirkannya (yang gagal berlaku). Dua: untuk membawa undi Melayu dan mencetuskan Tsunami Melayu (yang juga gagal berlaku). Jadi mengapa mereka masih memerlukan Mahathir?
Sekarang, dengan PPBM keluar dari gambaran dengan Mahathir tidak lagi Pengerusi Pakatan Harapan yang tidak wujud, mereka boleh mencuci tangan dari apa yang menjadi bagasi kepada pakatan pembangkang.
DAP pernah mengatakan bahawa undi PAS adalah undi untuk DAP dan kini mereka memberitahu pengundi kaum Cina bahawa undi PKR adalah undi untuk DAP
Mahathir kemudian mencadangkan Pelan B, yang katanya akan dilancarkan jika Pelan A (pendaftaran PPBM dan Pakatan Harapan) gagal. Dan pelan B adalah semua calon pakatan pembangkang yang akan bertanding PRU14 di bawah PKR – termasuk calon DAP dan PAN.
Kit Siang dengan cepat dan sangat gembira bersetuju dengan Pelan B. Ia menyelesaikan satu masalah utama bagaimana untuk menjelaskan kepada orang Cina mengapa parti klon Umno berada dalam Pakatan Harapan dan mengapa Mahathir adalah Pakatan Harapan “Top Dog”. Mahathir sendiri baru saja mencadangkan penyelesaian dan Kit Siang meraihnya dengan cepat sebelum Mahathir mengubah fikirannya.
Satu perkara yang perlu diperhatikan adalah hakikat bahawa Mahathir juga perlu mengumumkan bahawa beliau akan melancarkan Pelan B jika Pelan A gagal bermakna dia sudah tahu bahawa Pakatan Harapan tidak boleh didaftarkan kerana kegagalan PPBM mematuhi surat RoS.
DAP tidak boleh lagi menggunakan PAS jadi PKR harus menjadi ‘Ali Baba’
Bagaimanapun, sekarang Wan Azizah adalah “Top Dog” pakatan pembangkang dan pakatan pembangkang kini dipanggil PKR dan bukan PH. Pakatan pembangkang perlu dilihat sebagai PKR dan bukan DAP kerana mereka memerlukan wajah Melayu dan Wan Azizah adalah wajah Melayu. Lebih-lebih lagi, pada tahun 2014, Wan Azizah telah menyatakan bahawa dia bersedia untuk menjadi “puppet-on-a-string” dan itu adalah apa yang diperlukan oleh DAP, boneka.
Tidak mungkin DAP dan PKR akan mahu menjadikan Mahathir Perdana Menteri jika pakatan pembangkang memenangi PRU14. Malah, Kit Siang dan Wan Azizah bersetuju bahawa jika pakatan pembangkang memenangi PRU14, satu suruhanjaya mesti ditubuhkan untuk menyiasat jenayah Mahathir semasa beliau menjadi Perdana Menteri.
Jadi apa yang akan mereka lakukan kepada Mahathir jika pakatan pembangkang menang PRU14? Adakah mereka akan memberi ganjaran kepada Mahathir kerana membantu pakatan pembangkang berarak ke Putrajaya? Atau adakah Mahathir mengalami nasib seperti budak dalam cerita ‘Singapura dilanggar todak’?
-azmykelanajaya.com 
Top