Menu


Semalam, Lim Guan Eng seolah-olah mengisyaratkan bahawa terdapat lebih banyak gambarnya dengan Dato' Sri yang menerima RM19 juta untuk menghentikan siasatan rasuah ke dalam projek terowong itu.

FMT melaporkan beliau sebagai berkata:

"Lim juga bertanya sama ada media BN telah mendapat gambar yang dibocorkan itu dari pihak berkuasa atau daripada ahli perniagaan itu.

Beliau berkata mungkin ada lebih daripada dua gambar itu yang diambilnya bersama Datuk Seri itu, dan mungkin lebih banyak gambar yang diambil bersama isterinya dan ahli keluarganya."

Eh? Saya ingat pejabat anda dan Ramasamy berkata anda tidak begitu mengenali orang ini?

Kini anda mengatakan terdapat lebih banyak gambar - termasuk gambar bersama dengan ahli keluarga?

Vell Paari menegaskan bahawa gambar-gambar itu diambil ketika Dato Sri mula menerima bayaran RM19 juta itu - sesuatu yang Guan Eng enggan akui atau menyaman Vell Paari untuk itu.

Juga, Guan Eng bertanya sama ada pihak berkuasa yang membocorkan gambar-gambar ini - yang bermaksud bahawa gambar-gambar itu bukanlah palsu.

Jadi apakah maksudnya?

Mereka berkata Guan Eng tidak mengenali orang ini dengan baik, kini nampaknya seolah-olah beliau sebenarnya mengenali orang ini dengan baik.

Adakah ini bermakna ada kemungkinan beliau mengetahui mengenai RM19 juta yang dibayar kepada orang ini untuk membantu menghentikan siasatan rasuah walaupun Guan Eng berkata beliau tidak mengetahuinya dan malah mempersoalkan syarikat Terowong itu?

Dan mengapa ada keperluan untuk membayar sebanyak RM22 juta (termasuk RM3 juta yang dibayar kepada orang lain untuk tujuan yang sama) untuk menghentikan siasatan?

Apakah nilai sebenar rasuah itu sekiranya begitu banyak yang diperlukan hanya untuk menyogok orang untuk menghentikan siasatan?

Adakah ini bermakna bahawa pihak berkuasa telah membuat banyak penemuan dalam saga rasuah Terowong Pulau Pinang?

Setakat ini, Guan Eng enggan mendedahkan apakah tujuan urusannya dan apakah hubungannya dengan Dato' Sri ini.

Oleh itu, tindakan terdesak Guan Eng untuk menyiarkan gambar-gambar isteri Dato' Sri itu dengan orang lain yang tidak berkaitan yang sememangnya tersedia secara umum hanya menjadikan keseluruhan perkara itu lebih mencurigakan.


 
Top