Menu

Polis Malaysia telah membuka dua kertas siasatan ke atas Mahathir Mohamad atas kenyataannya yang menghina komuniti Bugis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kontinjen Selangor Fadzil Ahmat berkata dua kertas siasatan telah dibuka selepas pengerusi Pakatan Harapan itu didakwa menghina komuniti Bugis dalam dua ucapan yang dibuatnya di Selangor.

Insiden terbaru itu berlaku pada bulan lepas semasa satu perhimpunan di Petaling Jaya.

"Saya boleh mengesahkan bahawa kami sedang menyiasat Dr Mahathir untuk kenyataan Bugisnya. Kami akan merakamkan kenyataannya tidak lama lagi," kata Fadzil kepada The Malaysian Insight.

Menurut Fadzil, kertas siasatan telah dibuka malah sebelum Dewan Diraja Selangor menggesa polis untuk menyiasat Dr Mahathir kerana didakwa menghasut kebencian terhadap mereka dari keturunan Bugis.

Minggu lepas, Setiausaha Dewan Diraja Selangor Hanafisah Jais berkata Dr Mahathir nampaknya menghasut rakyat Malaysia untuk membenci, merendah-rendahkan dan memandang hina masyarakat Bugis.

Dr Mahathir, yang merupakan perdana menteri selama 22 tahun dan kini merupakan salah seorang pengkritik kerajaan semasa yang paling lantang, didakwa membuat kenyataan sedemikian dalam satu ucapan di perhimpunan Sayangi Malaysia, Hapus Kleptokrasi di Petaling Jaya pada 14 Oktober, kata Hanafisah.

"Ahli-ahli Dewan Diraja merasakan ucapan (Dr Mahathir) adalah sangat berlebihan, dan boleh mencetuskan kebencian dan perasaan tidak baik terhadap komuniti Bugis, sehingga menyebabkan kekacauan dan ketidakharmonian."

Kenyataan bekas perdana menteri mengenai Bugis juga telah dikritik oleh anggota masyarakat, yang menuntut agar beliau memohon maaf.

Naib Presiden Indonesia Jusuf Kalla berkata Dr Mahathir bukan sahaja menghina komuniti Bugis di Malaysia dengan kenyataannya, tetapi juga di Indonesia.

"Sebagai seorang yang mempunyai keturunan Bugis, saya memprotes (menentang kenyataan itu) dan saya terkejut. Dr Mahathir harus memohon maaf kerana komuniti Bugis tidak hanya ditemui di Sulawesi Selatan, tetapi di seluruh Indonesia dan juga di Malaysia," agensi berita Antara memetik Kalla sebagai berkata.

Persatuan Bugis Indonesia telah menuntut Dr Mahathir untuk meminta maaf atau jika tidak ia akan mengadakan protes di luar kedutaan Malaysia di Jakarta.

Bugis adalah kumpulan etnik dari Sulawesi di Indonesia. Sebahagian besar masyarakat Muslim Malaysia adalah dari keturunan Bugis.

Dalam ucapannya mengecam Perdana Menteri Najib Razak pada perhimpunan itu, Dr Mahathir telah didakwa berkata bahawa nenek moyang Najib adalah "lanun Bugis".

Pada masa lalu, Najib telah bercakap dengan bangga tentang keturunan Bugis keluarganya.

Dewan Diraja Selangor berkata satu klip video ucapan Dr Mahathir jelas menunjukkan bahawa beliau telah menghina dan menyamakan komuniti Bugis dengan lanun, penjenayah dan perompak.

Dalam memberi respons kepada kenyataan Dewan Diraja Selangor, Dr Mahathir berkata: "Bukan semua orang Bugis adalah lanun, Raja kita juga berketurunan Bugis. Saya tidak mengatakan bahawa Raja kita adalah seorang lanun, tetapi apa yang saya maksudkan ialah Najib adalah lanun."

Bekas perdana menteri itu juga ada berkata dalam video Facebook bahawa jika ia akan menyebabkannya ditangkap kerana menentang Najib, beliau akan dengan rela hati melakukannya.

"Sejak saya aktif menentang Najib, ramai orang yang mahukan saya untuk memakai baju oren dengan perkataan ‘lokap’ di atasnya. Oleh itu, ini adalah satu lagi langkah ke arah itu," kata Dr Mahathir.


Sumber: malaysia-today.net


 
Top