Menu

PETALING JAYA: Ramai pasangan muda yang ingin mendirikan masjid berasa tertekan memikirkan kos perbelanjaan perkahwinan yang besar untuk melangsungkan majlis resepsi.
Tambah merisaukan, ramai pasangan pengantin masa kini seolah-olah berlumba untuk mengadakan majlis resepsi yang gah sehingga menjadi ikutan dalam masyarakat terutamanya bagi mereka yang berkemampuan.
Ada juga yang sanggup membuat pinjaman peribadi demi sebuah majlis perkahwinan yang diimpi-impikan tanpa memikirkan bebanan yang akan ditanggung di kemudian hari.
Namun, lain kisahnya dengan pasangan dari Malaysia ini yang bernikah di Pusat Buku Islam di Seoul, Korea Selatan, dengan hanya memakai pakaian musim sejuk, hantaran sebentuk cincin dan wang mahar 200,000 Won Korea (RM756).
Video perkahwinan mereka yang ringkas, hanya berdurasi hampir empat minit tular di Facebook dan setakat ini telah ditonton lebih 137,000 kali.
Saksi pernikahan tersebut, Mohd Zulhilmi Abd Karim, 29, berkata, upacara akad nikah ringkas di Korea Selatan bukanlah sesuatu yang luar biasa kerana ramai pasangan Muslim dari pelbagai negara di sana memilih untuk bernikah di Pusat Buku Islam berkenaan kerana kosnya adalah percuma.
Selain itu, dakwa Mohd Zulhilmi, kebiasaannya para pasangan hanya memakai pakaian biasa biarpun pada hari bahagia mereka.
image: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/11/27/nikah-korea-viral/~/media/ce9827f28b6e4f6d988d118e0d8f6208.ashx?h=320&la=en&w=640


Pasangan tersebut menunjukkan sijil perkahwinan mereka dalam 'pakaian pengantin' yang dikenakan pada majlis penikahan mereka. 
Dakwa Mohd Zulhilmi, ada juga pasangan yang memilih untuk bernikah di Majlis Pusat Seoul, namun bayaran sebanyak 340,000 Won Korea (RM1,285) akan dikenakan kepada mereka.
"Kalau di sini memang biasa kahwin begitu asalkan urusan jadi mudah dan saya sering dipanggil untuk menjadi saksi apabila ada pasangan ingin melangsungkan pernikahan.
"Saya tidak sangka video itu tular, mungkin sebab ini kali pertama saya memuat naik video sebegitu," katanya yang sudah 11 kali menjadi saksi di Pusat Buku Islam.
Pasangan pengantin yang videonya tular, Abdul Fakkar Maudidi Safi, 27, dan Khadijah Salamah Ibrahim, 30, dinikahkan oleh kadi Sheikh Muneer Ahmad yang berasal dari Kashmir, India.
Jelas Mohd Zulhilmi, kadi tersebut akan menghubungi wali pengantin wanita terlebih dahulu untuk mendapatkan kebenaran bagi menikahkan pasangan mempelai dan memastikan pengantin lelaki berkemampuan dari segi kewangan selain dapat menyediakan cincin dan wang mahar untuk majlis ringkas tersebut.
Tambah aktivis bebas itu, seperti pasangan lain, setiap pasangan dari Malaysia yang bernikah di negara itu perlu mendaftarkan semula perkahwinan mereka di negara ini.
"Saya juga gembira dapat membantu menjadi saksi untuk mereka yang ingin mengikat ikatan yang sah," ujarnya yang kini menetap di Korea 


 
Top