Menu(FMT) - Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Dr Mahathir Mohamad berkata pendaftaran pakatan itu sebagai pakatan rasmi berdepan dengan masalah kerana masalah yang melanda DAP dan PPBM.

Mahathir, yang juga pengerusi PPBM, berkata ini disuarakan kepada pemimpin PH semasa taklimat oleh Setiausaha Agung Kementerian Dalam Negeri, Alwi Ibrahim, walaupun mereka sepatutnya bertemu dengan Menteri Dalam Negeri Ahmad Zahid Hamidi.

Mahathir berkata mereka mahu pakatan itu didaftarkan secepat mungkin kerana mereka memerlukan masa untuk bersedia untuk pilihan raya umum.

"Jika kita diberitahu seminggu atau dua minggu sebelumnya, ia tidak mencukupi.

"Pegawai-pegawai yang kami bercakap dengan memahami ini, dan mereka berkata sebab kelewatan itu adalah kerana masalah dengan DAP dan PPBM.

"Jika ini disampaikan kepada kami lebih awal, kami boleh menyelesaikannya. Kami tidak berhasrat untuk menentang atau menimbulkan masalah kepada kerajaan," katanya, sambil menambah bahawa pakatan itu akan mematuhi sebarang permintaan oleh kerajaan, selagi mereka adalah berdasarkan undang-undang.

Mahathir berkata sedemikian kepada pemberita di luar kawasan kementerian hari ini. Turut hadir ialah presiden PH Dr Wan Azizah Wan Ismail, timbalan presiden Mohamad Sabu dan Muhyiddin Yassin, serta Pengerusi DAP yang baru dipilih Tan Kok Wai.

Mahathir juga menyuarakan kekecewaannya kerana tidak dapat bertemu dengan Zahid, yang sudah terlebih dahulu maklum bahawa semua presiden parti PH akan datang untuk bertemu dengannya hari ini.

"Saya diberitahu bahawa menteri itu sedang bertemu dengan perdana menteri. Nampaknya pertemuan itu jauh lebih penting daripada kelulusan PH," katanya.

DAP telah mengadakan pemilihan semula baru-baru ini untuk jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) berikutan pertikaian berhubung barisan 2012.

Walaupun kongres khas telah diadakan berdasarkan arahan Pendaftar Pertubuhan (RoS) dan barisan baru telah dipilih, ia masih belum diiktiraf oleh RoS kerana parti itu belum lagi mengemukakan laporannya.

Sementara itu, PPBM gagal mengadakan pertemuan umum tahunan (AGM) yang wajib diadakan di kedua-dua peringkat cawangan dan pusat dengan kuorum minimum.

Mahathir berkata pemimpin PH juga ingin tahu sama ada terdapat isu lain yang menghalang kelulusan RoS untuk pendaftaran pakatan itu.

"Sejauh yang kita tahu, tidak ada yang lain. Oleh itu kami harap kami akan diberitahu lebih awal (jika ada masalah lain).

"Oleh kerana kedua-dua isu (mengenai parti-parti) itu telah dibangkitkan, kami akan mengambil tindakan," katanya.

Mengenai sama ada mereka mahu bertemu dengan Zahid sekali lagi selepas ini, Mahathir berkata tidak. Beliau berkata memandangkan mereka sudah tahu isu-isunya, mereka akan mengambil tindakan yang perlu.

Mahathir sebelum ini berkata pakatan itu tidak menerima sebarang berita daripada RoS mengenai sama ada permohonannya telah diterima atau ditolak.

DAP Gobind Singh Deo kemudian berkata bahawa ia mungkin akan membawa RoS ke mahkamah jika ia tidak bertindak balas terhadap permohonan pakatan pembangkang itu untuk mendaftar sebagai entiti politik.

Ahli Parlimen Puchong itu berkata parti-parti PH itu telah membuat permohonan kepada RoS pada 28 Julai tetapi masih belum mendapat maklum balas dari agensi itu. Mereka menulis semula pada 21 Ogos, meminta untuk mengaturkan pertemuan untuk membincangkan permohonan itu.

Beliau menambah bahawa mereka kemudian menghantar notis kepada RoS pada 25 Oktober, meminta maklum balas mengenai permohonan itu dalam tempoh 14 hari selepas menerima surat itu.

PH mengemukakan draf perlembagaannya kepada RoS pada 24 Julai dan logonya pada 28 Julai.

Walau bagaimanapun, RoS mengarahkan PH untuk menggunakan nama penuhnya "Pakatan Harapan" dan bukan hanya "Harapan" dalam logonya.

Pakatan yang terdiri daripada DAP, PKR, Amanah dan PPBM itu meminda logo itu dan mengemukakan versi baru untuk melengkapkan permohonannya yang terdahulu. 
Top