MenuPetronas baru sahaja melaporkan peningkatan mendadak keuntungan selepas cukai sebanyak 64% untuk S3 2017 kepada RM10 bilion daripada RM6.10 bilion tahun lepas. Secara keseluruhannya, untuk tempoh 9 bulan, keuntungan selepas cukai adalah lebih daripada dua kali ganda sebanyak RM27.3 bilion berbanding RM12.5 bilion pada tahun lepas.

Petronas juga melaporkan bahawa ia mempunyai tunai sebanyak RM129.2 bilion pada akhir September 2017 - dengan ketara lebih tinggi daripada RM121.5 bilion tahun lepas dan lebih tinggi daripada RM113.6 bilion pada September 2013 apabila harga minyak tidak jatuh atau RM108.5 bilion pada tahun 2012.

Ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak memaksa Petronas untuk meletakkan semua wang mereka sebagai dividen - walaupun dakwaan oleh Pakatan bahawa kerajaan telah "kehabisan wang".

Kerajaan Najib jauh berbeza dari kerajaan Mahathir, yang suka menggunakan Petronas untuk menyelamatkan (seperti syarikat anaknya) atau untuk melakukan projek-projek yang tidak boleh dipercayai seperti membayar lebih kepada entiti swasta untuk tanah KLCC atau membiayai projek lain.

Najib lebih suka membiarkan Petronas mengembangkan perniagaannya dan hanya mengambil dividen biasa dari Petronas.

Persoalan yang perlu ditanya oleh orang ramai kepada Pakatan ialah: Dengan Petronas mempunyai RM129 bilion tunai dan RM600 bilion dalam jumlah aset, bagaimana 1MDB, yang kini masih mempunyai hutang jangka panjang sebanyak RM25 bilion (tetapi dengan aset yang jauh lebih tinggi daripada hutang) menjadikan Malaysia bankrap atau memaksa kerajaan untuk mengutip GST untuk membayar hutangnya?

Aset semasa Petronas adalah RM600 bilion, yang mana adalah tidak jauh dari jumlah hutang kerajaan kita. Jadi, bagaimanakah hutang kerajaan yang dikatakan "besar" itu menjadikan Malaysia bankrap?

Negara-negara seperti Thailand atau Singapura atau Jepun tidak mempunyai syarikat minyak negara sebesar itu.

Sekiranya kerajaan benar-benar muflis dan sangat terdesak untuk mendapatkan wang, kita dengan mudah boleh mengapungkan seluruh Petronas sama seperti apa yang dilakukan oleh Arab Saudi dengan syarikat minyak negara mereka Aramco.

Sekiranya Najib benar-benar diktator, beliau akan melakukan apa yang Mahathir lakukan dan menggunakan Petronas untuk membayar 1MDB tetapi beliau tidak berbuat sedemikian dan lebih suka untuk membenarkan 1MDB menyelesaikan masalahnya sendiri.

Gunakan logik, bro dan tolong tanyakan soalan ini kepada Mahathir dan geng.

- Lim Sian See


 
Top