MenuTersebar di media sosial beberapa keping gambar gaya hidup Adam Ariffin anak bekas Naib Pengerusi DAP, Dr Ariffin Omar yang tewas dalam pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) baru-baru ini.

Sementara itu, penganalisis Politik Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata laungan DAP kononnya akan membela nasib Melayu hanyalah umpama menanam tebu di tepi bibir sekiranya semua calon Melayu tewas dalam pemilihan CEC Ahad lalu.

“Bagaimana DAP mahu membela nasib Melayu di luar parti (rakyat) jika nasib Melayu dalam parti sendiri gagal dibela.

“Jika DAP benar-benar serius mahu memperbaiki imejnya dalam kalangan pengundi Melayu Islam, sudah tentulah tokoh-tokoh Melayu Islam yang bertanding dalam pemilihan semula CEC itu, seperti Tengku Zulpuri dan Dr Ariffin Omar akan dipilih,” katanya dalam satu kenyataan.

Dr Kamarul berkata DAP juga sekadar mengekalkan satu kuota Melayu untuk kuota lantikan sahaja.

Pensyarah Kanan Jabatan Sosio Budaya Universiti Malaya Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi pula berpendapat keputusan pemilihan semula parti itu jelas memperlihatkan politik ‘kinship’ atau ‘kekeluargaan’ terus diterima DAP apabila Lim Kit Siang dan anaknya Guan Eng berada di kedudukan tiga teratas, manakala pemimpin Melayu yang tersenarai mempunyai keperluan strategik demi kepentingan parti.

“Berdasarkan pemilihan dan pelantikan itu, mereka memilih golongan usahawan dan golongan kelas atasan Melayu dan bukan golongan biasa.

“Ayah Zairil (Allahyarham Tan Sri Mohd Khir Johari, pemimpin veteran UMNO), jadi beliau dianggap dapat menarik undi dalam kalangan orang UMNO, bahawa keturunan UMNO tidak semestinya sokong UMNO.

“Pelantikan Tengku Zulpuri daripada golongan kelas tinggi pula menunjukkan kononnya golongan itu banyak menyokong DAP atau pembangkang,” kata beliau.

Bagaimanapun, kajian mendapati Zairil bukan anak kandung Allahyarham Khir Johari.

Zairil adalah anak Puan Seri Christine Lim, isteri kedua yang dikahwini Allahyarham selepas isteri pertamanya, Puan Sri Kalsom Abdul Rahman meninggal dunia.

“Selepas Che Tom meninggal pada 20 September 1994, Tan Sri Khir telah berkahwin dengan Puan Seri Christine Lim pada February 1996.

“Ketika dikahwini, Puan Seri Christine adalah seorang janda dan telah pun mempunyai dua orang anak dari perkahwinan terdahulu dengan seorang Cina. Salah seorang anaknya diberi nama Zairil Khir Johari, iaitu nama Islam dengan mengambil nama suaminya yang baru. Pada masa perkahwinan kedua ibunya ini, Zairil telah pun berusia 13 tahun. Oleh itu jelaslah bahawa Zairil adalah Cina seratus peratus,” dedah satu laman portal berita.

SUMBER AIDC


 
Top