Menu

PETALING JAYA: Dokumen bocor yang menggariskan beberapa minit mesyuarat yang membincangkan strategi untuk pilihan raya umum akan datang oleh Open Society Foundation (OSF) yang dibiayai oleh George Soros jelas menunjukkan minat peribadi hartawan itu dalam perkara itu.

Mesyuarat yang bertajuk "Malaysia Programme – Portfolio Review Outcome Summary" yang diadakan pada bulan Jun 2015, menggariskan usaha OSF untuk menyokong usaha masyarakat sivil, pemerkasaan kumpulan pribumi, belia dan wanita, dan kawasan luar bandar, serta pilihan raya yang bebas dan adil.

Mesyuarat itu dihadiri oleh Presiden OSF Christopher Stone dan pengarah Merdeka Centre for Opinion Research Ibrahim Suffian, antara lain.

Digabungkan dengan kepentingan pilihan raya umum 2013, ia membawa kepada OSF meningkatkan tahap kesegeraan dalam kerja dan memanfaatkan rangkaian hubungannya, membawa masuk kepakaran dari luar dan menjalankan advokasi di Washington, DC.

Program Malaysia OSF menganggap pembuatan geran sebagai campur tangannya yang paling berjaya dan memainkan peranan penting dalam menganjurkan dan membawa beratus-ratus ribu orang ke jalanan.

Dokumen itu berkata melalui gerannya "pemantauan pilihan raya tempatan berskala besar berlaku untuk pertama kalinya, dan projek pengawasan media khusus yang pertama dilaksanakan".

OSF menambah bahawa sokongannya amat memberi kesan kepada penyertaan remaja, di mana beratus-ratus orang muda turut menyertai.

Walau bagaimanapun, ia menyebut bahawa OSF menghadapi cabaran dalam menggerakkan rangkaian hubungan kerana komunikasi dan penyelarasan yang tidak cekap, sukar untuk mencari jurucakap tempatan, dan tahap fitnah ke atas Soros dan OSF oleh persatuan dalam media tempatan.

"Hasilnya, kami terpaksa bekerja secara senyap dan meminimumkan pendedahan awam kami. Kakitangan hanya menghadiri acara awam dan bukannya pertemuan peribadi atau tertutup," katanya.

Kumpulan itu juga bekerjasama dengan penderma lain seperti Interna¬tional Republican Institute dan The Asia Foundation, yang juga membiayai organisasi yang sama, tetapi sokongan yang diberikan adalah untuk program yang berbeza.

Dalam dokumen itu, Ibrahim dipetik sebagai berkata perlu adanya "tumpuan yang semakin meningkat terhadap segmen Muslim yang kuat yang semakin berkembang".

"Berdasarkan undian yang telah dibuat, nampaknya mereka masih belum menerima idea pembaharuan.

"Dengan unsur etnik yang kuat di Malaysia dalam wacana politik dan sebuah kerajaan yang juga sangat tidak popular, terdapat keperluan untuk meluaskan kawasan-kawasan yang terlibat dalam wacana itu dan membawa masuk lebih banyak suara," katanya.

Apabila dihubungi, Ibrahim berkata bahawa beliau memberikan pandangannya mengenai situasi menyeluruh kumpulan masyarakat sivil di Malaysia.

"Bagaimana mereka mentafsirkan dan apa yang mereka tulis, saya tidak pasti. Sepanjang tempoh masa yang diberikan kepada saya, saya telah membincangkan banyak topik tentang trend, demokrasi, (tetapi) bagaimana mereka membuat kesimpulan itu adalah di luar kawalan saya," katanya.

- The Star


 
Top