Menu


Ahli politik perlu bergerak mengikut masa dan keadaan. Mereka mesti mendapat "demensia" pada masa yang sesuai. Mereka yang bersikap berdendam tidak sesuai untuk politik kerana bagi mereka yang terlibat dalam politik peringkat yang lebih tinggi, tidak ada benar atau salah dalam politik, hanya menang atau kalah.

Saya tiba-tiba menyedari artikel ini mungkin mempunyai masalah besar kerana selain ahli politik, orang biasa juga boleh menderita demensia dan terlupa kebencian mereka yang disebabkan oleh penderitaan masa lalu.

Dalam pilihan raya 308 dan 505, pengundi Cina begitu banyak menyokong Anwar dan PAS. Hari ini, di samping itu, masyarakat Cina juga menyukai Mahathir.

PAS sekali lagi bercakap tentang undang-undang hudud dan telah berhenti bercakap tentang kebajikan negara. Bagi Mahathir, komuniti Cina menuduhnya kronisisme dan memenuhkan poketnya sendiri. Bagaimana beliau sekarang boleh menjadi penyelamat kita untuk menentang rasuah?

Mengenai Anwar pula, ketika beliau menjadi Menteri Pelajaran, beliau yang memulakan Operasi Lalang. Dan ketika beliau menjadi Menteri Kewangan, beliau telah menarik perhatian kaum Cina dalam industri kewangan dengan melakukan penggabungan. Orang-orang Cina nampaknya telah melupakan segala-galanya. Mereka ini sangat mudah lupa.

Oops! Mahathir dan Anwar kedua-duanya menggunakan peluntur terbaik dengan nama jenama yang sama, Roket!
 
Top