Menu

Satu-satunya cara untuk menentukan sama ada HR berada di belakang jenayah rasuah, ancaman dan pemerasan ini adalah perlunya polis merekodkan kenyataan Sad-Dick. Sad-Dick kemudiannya boleh mendedahkan siapa yang bertemu beliau dan membuat perjanjian dengannya, yang dikatakan bagi pihak HR atau mewakili HR. Polis kemudian boleh memanggil orang tengah untuk diambil kenyataan mereka untuk direkodkan. Kemudian mereka boleh memberitahu pihak polis sama ada mereka bertindak atas inisiatif mereka sendiri atau sama ada mereka bertindak mengikut arahan HR.
Syed Saddiq Abdul Rahman aka Sad-Dick lepaskan bom pada awal minggu ini apabila beliau mengumumkan semasa sidang akhbar bahawa beliau ditawarkan rasuah RM5 juta, biasiswa Oxford bernilai RM400,000, dan bajet untuk memulakan sekolah debat di seluruh Malaysia jika dia bersetuju untuk meninggalkan negara ini dan mengutuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan PPBM. Nah, ia sepatutnya menjadi letupan tetapi tidak sampai ke peringkat menggegarkan bumi pun.

Apa yang lebih menarik ialah, menurut Sad-Dick, sidang akhbar untuk mengumumkan rasuah RM5 juta dan biasiswa Oxford bernilai RM400,000 diatur oleh seseorang atau orang yang menawarkan suapan dan biasiswa kepadanya. Dan dalam sidang media yang sama bahawa Sad-Dick mengecam penganjur dan mendedahkan rasuah RM5 juta dan biasiswa Oxford bernilai RM400,000.Adakah Sad-Dick hanya bermain wayang atau tuduhan tersebut benar, dan jika benar maka siapa yang berada di belakangnya
Ini sama ada drama yang boleh memenangi anugerah drama tahun ini atau penganjur tersangat bodoh. Bagaimanakah lojiknya penjenayah yang terlibat dalam rasuah, ancaman dan ugutan menganjurkan satu sidang akhbar supaya mangsanya dapat mendedahkan bahawa dia sedang disogok, diancam dan diperas ugut? Inilah yang orang Melayu panggil ‘bodoh macam lembu’.

Adakah tuduhan rasuah RM5 juta ini, biasiswa Oxford RM400,000, dan bajet untuk menubuhkan sekolah-sekolah debat di seluruh Malaysia adalah benar? Adakah ini benar-benar berlaku atau cerita ini dibuat? Setakat ini, kisah biasiswa Oxford bernilai RM400,000 adalah palsu, maka cerita rasuah dan bajet RM5 juta untuk bajet untuk pusat-pusat debat boleh jadi palsu juga.

Sekiranya kisah itu tidak benar maka siapa yang mengarahkan Sad-Dick menganjurkan sidang akhbar untuk mendedahkan jenayah tidak pernah berlaku? Dan jika kisah itu benar tidakkah akan menjadi perkara pertama dan logik yang perlu dilakukan adalah dengan membuat laporan polis atau SPRM? Kemudian, bersama dengan laporan polis atau SPRM, anda mengadakan sidang akhbar anda dan tunjukkan kepada pemberita salinan laporan anda. Sidang akhbar ‘kosong’ tidak akan meyakinkan kerana sesiapa pun boleh berkata apa sahaja.

Terdapat juga kemungkinan lain. Dan kemungkinan ini mungkin ada kebenarannya. Parti-parti tertentu mungkin menawarkan Sad-Dick rasuah RM5 juta, biasiswa Oxford RM400,000, dan bajet untuk memulakan sekolah debat di seluruh Malaysia. Jadi Sad-Dick tidak berbohong. Dan kemudian mereka memberitahu Sad-Dick bahawa seseorang yang bernama HR adalah individu di belakang perjanjian tersebut atau mereka bekerja untuk HR atau merupakan sebahagian daripada pasukan HR.

Oleh itu, selalunya kesan yang berlaku adalah bahawa orang atau orang yang membuat Sad-Dick menawarkan hanya ‘utusan’ manakala ‘yang berkuasa’ adalah orang yang bernama HR sedangkan semua ini HR tidak menyedari apa yang sedang berlaku . Bagaimanapun, mereka dalam bidang ini tahu bahawa ianya bukan modus operandi HR. HR lebih suka ambil pistol dan menembak kepalanya sendiri daripada mengatur operasi jenis Keystone Kops ini.Abdul Azeez Abdul Rahim dan Nazir Hussain: Dua orang di sebalik rasuah, ancaman dan ugutan yang didakwa oleh Sad-Dick
Sekarang, jika ini rancangan dan jika matlamatnya adalah untuk menjebakkan HR dalam jenayah rasuah, ancaman dan memeras ugut, itu bermakna ia adalah pekerjaan orang dalam dan sasaran sebenar ialah HR dan bukan Sad-Dick. Cakap-cakap di ‘koridor kuasa’ muncul dua orang bernama Abdul Azeez Abdul Rahim dan Nazir Hussain adalah orang-orang di belakang semua ini. Sama ada operasi ini secara tidak sengaja menjadi gagal atau sama ada mereka sengaja mahu ianya menjadi buruk supaya mereka boleh ‘hapuskan’ HR masih belum ditentukan. Walau bagaimanapun, ia mula nampak seperti Azeez dan Nazir cuba ‘membunuh’ HR dengan pisau yang mereka pinjam, seperti yang dikatakan orang Cina.

Sad-Dick mengakui dia tidak pernah bertemu secara peribadi dengan orang yang bernama HR. Itu bermakna dia berurusan dengan orang tengah. Dan kerana Sad-Dick ‘tahu’ bahawa HR berada di belakang hal ini, atau terlibat ddengannya, itu bermakna orang tengah mesti memberitahu Sad-Dick perkara ini. Jika tidak, bagaimana Sad-Dick tahu mengenai HR atau mengenai penglibatannya?Ketua Polis Negara, Mohamad Fuzi Harun, perlu mengarahkan pegawai polisnya untuk menyiasat tuduhan Sad-Dick untuk melihat sama ada ia adalah Operasi ‘False Flag’ atau sama ada jenayah telah dilakukan dan jika demikian maka jenayah apa dan siapa yang melakukannya
Satu-satunya cara untuk menentukan sama ada HR berada di belakang jenayah rasuah, ancaman dan peras ugut ini adalah perlunya polis merekodkan kenyataan Sad-Dick. Sad-Dick kemudiannya boleh mendedahkan siapa yang bertemu beliau dan membuat perjanjian dengannya, yang dikatakan bagi pihak HR atau mewakili HR. Polis kemudian boleh memanggil orang tengah untuk diambil kenyataan mereka untuk direkodkan. Kemudian mereka boleh memberitahu pihak polis sama ada mereka bertindak atas inisiatif mereka sendiri atau sama ada mereka bertindak mengikut arahan HR.

Seseorang terpaksa ke penjara untuk ini tetapi soalannya siapa? Adakah Sad-Dick kerana tuduhan palsunya? Adakah iaanya ‘orang tengah’ yang menyogok, mengancam dan memeras ugut Sad-Dick? Atau adakah HR kerana meminta Azeez dan Nazir menyogok, mengancam dan memeras ugut Sad-Dick? Dan jika Sad-Dick berbohong, maka pertanyaan berikutnya ialah: Adakah Mahathir di belakang ini dan adakah Mahathir meminta dia berbohong?

Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Bribes, Threats And Blackmail: The Sad-Dick Dilemma. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top