Menu

Pada dasarnya kedua-dua Mahathir dan Kit Siang mempunyai banyak kepentingan bersama. Selain dari kedua-dua mahu melihat Najib digulingkan, dalam fikiran kedua-duanya mempunyai kepentingan anak lelaki mereka. Kedua-duanya perlu menyelamatkan anak-anak mereka daripada pergi ke penjara. Dan juga kedua-duanya ingin mengekalkan dinasti politik mereka – dinasti Mahathir dan dinasti Lim. Jadi mereka bekerja bersama-sama dan bukannya bertentangan.
“MCA sepatutnya membuat permintaan kepada mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional untuk mendesak samada serangan propaganda UMNO / BN berkenaan: Mahathir adalah mangsa Lim Kit Siang atau Lim Kit Siang adalah mangsa Mahathir!” Kata Lim Kit Siang di dalamnya posting blog.

Masalahnya dengan Kit Siang ialah dia melihat perkara-perkara dari perspektif Superman Hew Kuan Yew: sama ada Kit Siang skrew Mahathir atau Mahathir skrew Kit Siang. Ia tidak boleh bersama-sama. Ia mestilah sama ada satu atau yang lain. Dan kenapa tidak boleh bersama-sama? Kenapa mesti sama ada satu atau yang lain?

Hakikatnya adalah Mahathir dan Kit Siang tidak bergilir-gilir untuk skrew antara satu sama lain, sepertimana mesej Kit Siang hantar kepada MCA – atau sebagaimana Superman Hew mahu orang Cina percaya. Mahathir dan Kit Siang melakukan ’69’. Oleh itu, tiada sesiapa yang skrew sesiapa. Kedua-duanya mendapat manfaat pada masa yang sama.Kit Siang menggunakan Mahathir untuk ‘skrew’ orang Melayu, kata Superman Hew, sedangkan mereka sebenarnya melakukan ’69’

Jadi kenapa Kit Siang bertanya siapa mangsa siapa, siapa yang menggunakan siapa, atau siapa yang skrew siapa? Ia sebenarnya “sama-sama menikmati lah brader! Anda shiok, saya pun shiok”. Dan adakah anda perasan bahawa apa yang Kit Siang bimbang adalah sesiapa sahaja yang tidak menyokong DAP adalah ‘lalang’? Dunia dibahagikan kepada dua: mereka yang menyokong DAP dan mereka yang menjadi mangsa.

Perkara ini bukan mengenai siapa untung dan siapa yang rugi. Ini berkisar kepentingan bersama. Mereka bersatu dengan objektif bersama dan tujuan umum sama-sama mahu Perdana Menteri Najib Tun Razak digulingkan dari jawatannya.

Mahathir mahu Najib disingkirkan supaya dia dapat ‘membebaskan’ RM100 bilion dan membawa pulang wangnya. Mahathir, bersama Tun Daim Zainuddin, mempunyai gabungan RM160 bilion yang diletakkan di lebih daripada 50 bank di seluruh dunia (BACA DI SINI: Mahathir’s RM160 Billion Banking Empire). Yang dianggarkan kini bernilai kira-kira RM200 bilion tetapi wang itu tidak boleh dibawa kembali ke Malaysia selagi Najib masih Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan.Inilah yang dilaporkan oleh Finance Twitter pada 14 Februari 2011

Kit Siang, sebaliknya, mahu Najib disingkirkan supaya dia boleh menjadi Perdana Menteri. Setelah Kit Siang menjadi Perdana Menteri maka Mahathir akan membuat perjanjian dengannya untuk membenarkan sejumlah wangnya dibawa balik ke Malaysia. Sudah tentu, ia akan menelan belanja berbilion lagi ‘wang di bawah meja’. Bagaimanapun, sejak Mahathir telah menyuap Kit Siang dengan RM1 bilion pertama, beberapa bilion lagi tidak akan menjadi masalah kerana Kit Siang telah terbukti dapat disuap.

Oleh itu, tujuan asas yang ingin gulingkan Najib menjadikan mereka bekerjasama untuk mendapat keuntungan bersama.

Adakah begitu sukar difahami? Ia seperti ketika Amerika Syarikat mahu Rusia kalah dan rakyat Afghanistan juga mahu Rusia kalah. Jadi mereka bekerjasama untuk kepentingan bersama. AS membekalkan wang berbilion-bilion dan rakyat Afghanistan membekalkan tenaga kerja. Amerika Syarikat mahu memecahkan USSR (yang sememangnya berlaku) ketika rakyat Afghanistan menginginkan pasukan Rusia keluar dari Afghanistan (yang mana juga terjadi). Tetapi untuk itu berlaku, Rusia perlu terlebih dahulu kalah dalam perang Afghanistan (ianya berlaku).

Adakah ahli-ahli sejarah bertanya siapa yang menggunakan siapa dan menuntut agar MCA memanggil mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional untuk mendesak sama ada Amerika mangsa rakyat Afghanistan atau rakyat Afghanistan adalah mangsa Amerika? Kit Siang mempunyai cara berfikir yang ‘myopic’. Sekiranya dia benar-benar mahu menjadi Perdana Menteri Malaysia yang seterusnya, dia perlu membuka fikirannya sedikit lagi.Apabila Kit Siang menjadi PM, Mahathir boleh ‘membebaskan’ RM100 bilion yang diletakkan di bawah proksi, penama dan kroni

Pada dasarnya kedua-dua Mahathir dan Kit Siang mempunyai banyak kepentingan bersama. Selain dari kedua-dua mahu melihat Najib digulingkan, dalam fikiran kedua-duanya mempunyai kepentingan anak lelaki mereka. Kedua-duanya perlu menyelamatkan anak-anak mereka daripada pergi ke penjara. Dan juga kedua-duanya ingin mengekalkan dinasti politik mereka – dinasti Mahathir dan dinasti Lim. Jadi mereka bekerja bersama-sama dan bukannya bertentangan.

Mahathir mempunyai wang dan dia mempunyai kehendak. Kit Siang mempunyai kuasa dan dia juga mempunyai keperluan. Maka Mahathir ‘menukar’ sejumlah wangnya untuk kuasa Kit Siang. Ia begitu mudah, ia adalah sangat mengejutkan bahawa Kit Siang tidak faham perkara ini: kerana mana-mana orang yang bercita-cita untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia harus dapat memahaminya.

Tetapi Kit Siang tidak akan berkongsi kuasa dengan Mahathir melainkan Mahathir juga berkongsi sejumlah wangnya dengan Kit Siang. Malah, beliau tidak berkongsi kuasa dengan Mahathir begitu cepat dan begitu mudah. Dia membuatkan Mahathir ‘kowtow’ Anwar Ibrahim dan dapatkan sokongan Anwar terlebih dahulu. Ia harus menjadi ‘bertiga’ atau batalkan saja urusan. Mahathir terpaksa pergi menemui Anwar dan hanya apabila Anwar tersenyum, barulah Kit Siang bersetuju supaya PPBM boleh menyertai Pakatan Harapan dan untuk Mahathir menjadi Pengerusi pakatan dan tidak ‘menikam’ Mahathir di RCI yang menyiasat RM31.5 bilion bencana forex Bank Negara dan memberi Mukhriz kerusi yang selamat untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.Kit Siang akan memberikan Mukhriz kerusi yang selamat untuk bertanding pada pilihan raya umum yang akan datang di mana pengundi Cina boleh diarahkan untuk mengundinya

Kit Siang menambah: “Ini adalah satu perbezaan asas antara Pakatan Harapan dan gabungan Barisan Nasional, di mana empat parti komponen dalam Pakatan Harapan, sama ada DAP, PKR, Amanah atau Pribumi Bersatu mengatakan perkara yang sama dan menyampaikan mesej yang sama tanpa mengira pendengar atau lokasi, sedangkan parti-parti komponen Barisan Nasional adalah benar-benar tidak jujur dan munafik, dengan UMNO mengatakan satu perkara kepada pendengar Melayu tetapi MCA mengatakan versi yang sama sekali berbeza kepada pendengar Cina. ”

Kit Siang begitu kotor dengan najis yang dapat kita bau sepanjang perjalanan dari Manchester. Seperti yang mereka katakan di Amerika, beritahu kepada askar laut. Pleez! Pakatan berkata perkara yang sama dan menyampaikan mesej yang sama tanpa mengira khalayak atau lokasi? Mereka tidak boleh bersetuju sama ada undang-undang Syariah Islam harus dimansuhkan dan digantikan dengan undang-undang Sekular. DAP mengatakan Malaysia adalah Negara Sekular jadi undang-undang Syariah Islam tidak terpakai. Adakah PKR, PPBM dan PAN bersetuju dengan ini?

Malah Anwar tidak berani mengatakan sama ada beliau menentang Hudud atau tidak. Ketika ditanya dia enggan mengatakan sama ada ‘ya saya menentang Hudud’ atau ‘tidak saya menyokong Hudud’. Jawapannya adalah terlalu awal untuk melaksanakan Hudud dan rakyat Malaysia perlu terlebih dahulu dididik mengenai Hudud dan selepas mereka dapat menerima Hudud maka undang-undang tersebut dilaksanakan.Malah Anwar enggan menyokong rancangan DAP untuk menghapuskan undang-undang Syariah dan menggantikannya dengan undang-undang Sekular

Adakah itu tafsiran Kit Siang bahawa mereka bercakap dengan satu suara? Adakah Kit Siang juga mengatakan terlalu awal untuk melaksanakan hudud dan rakyat Malaysia perlu dididik terlebih dahulu mengenai hudud dan selepas mereka boleh menerima Hudud maka undang-undang itu dilaksanakan?

“Kenapa saya harus menjadi mangsa Mahathir? Saya telah dituduh menerima rasuah sebanyak RM1 bilion daripada Mahathir. Sekiranya saya mempunyai RM1 bilion, saya boleh menyediakan sejumlah jumlah wang untuk pembangunan perbandaran Kota Tinggi, Kulai, Kluang, Segamat, Muar, Batu Pahat dan Johor Baru untuk mewujudkan Kota Tinggi baru, Kulai baru, Kluang baru, Segamat baru, baru Muar, Batu Pahat baru dan baru Johor Baharu, “kata Kit Siang.

Kenyataan ini adalah yang terbaik dari semuanya. Dengan RM1 bilion, Kit Siang mahu membangunkan Kota Tinggi, Kulai, Kluang, Segamat, Muar, Batu Pahat dan Johor Baru serta membina bandar baru bernama Bandar Baru Kota Tinggi, Bandar Baru Kulai, Bandar Baru Kluang, Bandar Baru Segamat, Bandar Baru Muar, Bandar Baru Batu Pahat dan Bandar Baru Johor Baru.

Semua itu hanya dengan RM1 bilion?

Kit Siang perlu membelanjakan keseluruhan RM1 bilion hanya untuk melakukan kajian ‘kebolehupayaan’ kerana mereka memerlukan lebih daripada RM300 juta untuk melakukan kajian ‘kebolehupayaan’ sebuah terowong bawah laut yang pendek di Pulau Pinang. RM1 bilion boleh membina kurang daripada 100 kilometer lebuh raya. Ia tidak boleh membina 14 bandar baru. Apa ‘tok kok’ semua ini? Macam ni ke nak jadi PM Malaysia?

Malaysia Today
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Mahathir And Kit Siang Doing A 69. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top