Menu

Sudah cukup banyak telah ditulis oleh orang ramai tentang berapa banyak kekayaan Mahathir dan keluarganya dan bagaimana mereka berjaya menjadi kaya. Malah, Mahathir dikatakan sebagai pemimpin kleptokrat kedua terkaya di dunia yang masih hidup dan proksinya, Daim, mempunyai kepentingan di lebih daripada 50 bank di seluruh dunia. Sekarang kita lihat di mana RM100 bilion Mahathir, yang digabungkan dengan RM60 bilion Daim, telah diletakkan, yang dianggarkan kini bernilai RM200 bilion.
“Hari ini SPRM sangat rajin, pergi ke Sabah untuk menangkap beberapa individu. Tidak perlu mereka berbohong dan bertindak seolah-olah mereka akan membasmi kes rasuah apabila tidak ada sebarang siasatan terhadap wang dalam akaun Najib, “kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebenarnya itu tidak benar dan sama ada Mahathir sedang tidur ketika berita itu keluar atau dia cuba memperbodohkan rakyat Malaysia. Pada bulan Januari dan Februari 2015, Mahathir berkata RM42 bilion wang 1MDB telah hilang. Tetapi kemudian RM31.5 bilion pula wang Bank Negara telah hilang. Dan Mahathir mengatakan dia tidak menyedari perkara itu walaupun beliau menjadi Perdana Menteri pada masa itu.

Hari ini, Mahathir tidak lagi bercakap tentang RM42 bilion yang hilang itu. Beliau hanya bercakap mengenai wang dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Najib Tun Razak. Pada mulanya Mahathir mahu Najib menjelaskan sumber wang itu. Najib kemudian melakukan seperti yang dimintanya: beliau menjelaskan sumber wang itu.

Selepas Najib menjelaskan sumber wang tersebut, Mahathir berkata beliau tidak mempercayai penjelasan itu dan mengatakan bahawa Najib berbohong. Sekiranya Mahathir tidak percaya apa yang dikatakan oleh Najib maka mengapa beliau meminta Najib menjelaskan sumber wang itu? Anda meminta seseorang untuk menjelaskan sesuatu dan apabila dia berbuat sedemikian, anda tidak percaya apa yang dikatakan orang itu.

Apa-apa pun, sekurang-kurangnya Najib memenuhi permintaan Mahathir itu. Walau bagaimanapun, Mahathir enggan memberi respons terhadap tuduhan yang dibuat terhadapnya. Sebagai contoh, lihat laporan di bawah, sehingga hari ini Mahathir enggan memberi respons kepadanya.Mahathir, kleptokrat kedua terkaya di dunia, dan Daim proksi beliau, memiliki lebih daripada 50 bank di seluruh dunia

Tidak kira sama ada kekayaan Mubarak berjumlah AS$40 bilion, AS$70 bilion atau lebih, hakikatnya tetap bahawa untuk menjejaki wang itu adalah hampir mustahil, apatah lagi menuntutnya kembali kepada rakyat Mesir. Sekiranya kerajaan Filipina tidak dapat membawa balik berbilion ringgit yang telah dicuri oleh bekas diktator Marcos lebih daripada 20 tahun selepas kematiannya, apa lagi yang boleh dilakukan kerajaan baru Mesir untuk mendapatkannya semula dengan teknologi maklumat hari ini?

Dengan menggunakan peraturan yang sama, Mubarak “memperoleh” kira-kira AS$1 bilion hingga AS$2 bilion setahun, kekayaan Mahathir dengan mudah mencapai AS$22 hingga AS$44 bilion untuk tempoh 22 tahun pemerintahannya. Bagaimanapun, Malaysia mempunyai lebih banyak sumber semula jadi daripada Mesir dan ekonomi Malaysia adalah lebih kaya. Oleh itu, Mahathir dengan mudah bernilai lebih daripada itu.

Dari ‘Marcos, Mubarak & Mahathir – Who’s The Riches Man?’ (Finance Twitter, 14 Februari 2011)

Ahli utama kerajaan Malaysia, keluarga mereka, dan sekutu yang kaya adalah antara mereka yang memiliki syarikat luar pesisir rahsia di Singapura dan British Virgin Islands, menurut dokumen- dokumen yang bocor.

Walaupun sesetengah syarikat luar pesisir itu menjalankan urus niaga yang sah, yang lainnya mungkin menjadi sebahagian daripada RM871.4 bilion (kira-kira $285 bilion) yang dianggarkan oleh pemantau kewangan yang berpusat di Washington, Global Financial Integrity (GFI) telah hilang melalui aliran keluar haram selama tempoh 10 tahun.

Mirzan Mahathir, anak sulung Mahathir, juga termasuk dalam senarai ICIJ itu sebagai pengarah dan pemegang saham tiga syarikat luar pesisir. Syarikat komersil utama Mirzan di Malaysia ialah Crescent Capital Sdn Bhd, sebuah syarikat pelaburan dan firma nasihat kewangan dan strategik bebas. Beliau adalah pengerusi dan ketua pegawai eksekutif syarikat itu.

Dari ‘Top Malaysian Politicians Use Offshore Secrecy’ (ICIJ, 8 April 2013)

Sebagaimana yang diterangkan dalam buku Barry Wain, Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times, – sekurang-kurangnya AS$100 bilion telah hilang semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri dari 1981 hingga 2003. Kebanyakan wang yang hilang itu mungkin adalah perbezaan antara kos sebenar perolehan kerajaan , kontrak, tender, permit, konsesi, kuota, lesen dan sebagainya dan jumlah akhir yang mereka kenakan ke atas pembayar cukai iaitu dua, tiga atau bahkan sepuluh kali ganda jumlah sebenar.

Mahathir & Co, seperti yang bekas Menteri Kewangan Tengku Razaleigh Hamzah pernah memberitahu hadirin di Australia tidak lama dahulu, telah memberikan kontrak kerajaan kepada mereka sendiri. Razaleigh kemudiannya dituduh oleh pentadbiran Mahathir sebagai “mengkhianati” negara itu dengan memburuk-burukkannya di luar negara. Nampaknya Mahathir adalah Malaysia dan Malaysia adalah Mahathir. Mahathir hanya boleh melakukan apa yang Razaleigh tuduhnya melakukan dengan mengambil wang kerajaan untuk dirinya sendiri melalui rangkaian penama, kroni, dan sebagainya

Dari ‘So is Dr M the world’s 2nd richest ex-leader with $44 BILLION?’ (Hornbill Unleashed, 21 Disember 2012)

Walaupun Mahathir terus menuntut Najib untuk menjelaskan ini dan itu (yang mana telah Najib lakukannya), Mahathir sendiri kekal berdiam diri tentang pendedahan mengenai beliau. Walau bagaimanapun, kita tidak mahu bercakap tentang bagaimana Mahathir mendapat wangnya yang berbilion itu. Ramai yang sudah menulis tentang nilai Mahathir dan keluarganya dan bagaimana mereka berjaya menjadi begitu kaya.

Malah, Mahathir dikatakan sebagai pemimpin kleptokrat kedua terkaya di dunia yang masih hidup dan proksinya, Tun Daim Zainuddin, mempunyai kepentingan dalam lebih daripada 50 bank di seluruh dunia. Mari kita lihat di mana terletaknya RM100 bilion Mahathir, yang digabungkan dengan RM60 bilion Daim, yang kini dianggarkan bernilai RM200 bilion.

Daim, yang bertindak untuk dirinya sendiri dan sebagai proksi Mahathir, adalah pemilik benefisial banyak bank yang berpusat di Afrika dan di beberapa bahagian di Eropah. Bank-bank (dan institusi kewangan bukan perbankan) ini dikatakan melebihi 50.

Daim mengekalkan pemilikan bank-bank ini melalui rangkaian skim rentas yang kompleks yang melibatkan entiti proksi yang berpangkalan di Indonesia, Afrika, Switzerland, Panama dan Eropah. Susunan merentasi benua itu membolehkannya untuk kekal tidak dikenali dan menjadikannya sangat sukar bagi pihak berkuasa untuk mengesan kaitannya dengan mana-mana bank ini.

Kebanyakan bank di Afrika yang dikaitkan dengan Daim ini mempunyai jejak kertas emas dan berlian yang disahkan, selalunya melalui pelaburan dalam entiti luar persisir dengan bantuan institusi kewangan di Switzerland, Arab Saudi dan UAE. Kebanyakan bank ini juga mengeluarkan bon kepada satu sama lain melalui skim gadai janji sebagai satu cara untuk memindahkan wang dari satu bank ke bank lain tanpa dikesan.
Mahathir’s RM160 Billion Banking Empire
How Mahathir Moves His BillionsMahathir adalah Malaysia dan Malaysia adalah Mahathir

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Where Klepto-Mahathir Has Hidden His RM100 Billion. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top