Menu

Jadi, ianya adalah Mokhzani Mahathir dan Tun Daim Zainuddin yang pada tahun 1995 berada di belakang kontrak kapal selam dan keputusan muktamad dibuat pada tahun 2001 dan kontrak ditandatangani pada tahun 2002. Najib mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009 setelah semuanya selesai. Tetapi kemudian mereka menuding jari mereka kepada Najib yang bukannya bertanggungjawab sehinggalah tujuh tahun kemudian. Dan inilah hasil siasatan yang didedahkan oleh polis Perancis.
Menukar kuda di pertengahan jalan secara jelasnya bermaksud seseorang yang cuba bergerak dari satu kuda kepada yang lain ketika menyeberang dan merujuk kepada seseorang yang membuat perubahan besar selepas sesuatu telah dimulakan. Dan itulah yang sedang dilakukan Tun Dr Mahathir Mohamad. Malah, Mahathir telah menukarkan kudanya di pertengahan jalan berkali-kali sejak empat tahun lepas sejak 2013 apabila akhirnya dia mendapati bahawa kesemua kudanya rupanya telah bertukar menjadi keldai.
Dan Mahathir, sekali lagi, menukar kuda di pertengahan jalan apabila dia tiba-tiba terjaga dan sedar bahawa strateginya menggunakan isu 1MDB untuk menjatuhkan Perdana Menteri Najib Tun Razak tidak berjaya. Ianya kini telah 33 bulan sejak dia membuat serangan pertama terhadap 1MDB dengan meminta Khairuddin Abu Hassan membuat laporan polis pada bulan Disember 2014, yang sepatutnya menjadi permulaan akhir bagi Najib. Dan akhirnya sepatutnya kira-kira tujuh bulan kemudian pada bulan Julai 2015.

Ya, 33 bulan yang lalu ‘program tujuh bulan’ dilancarkan. Dan pada Julai 2015 Muhyiddin Yassin sepatutnya mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh manakala Mukhriz Mahathir akan meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Kedah dan akan menjadi Timbalan Perdana Menteri yang baru. Kemudian pilihan raya kecil akan diadakan agar Mukhriz menjadi Ahli Parlimen, prasyarat baginya menjadi Perdana Menteri kelapan.Mahfuz Omar akan meletakkan jawatan kerusi Parlimen Pokok Sena di Kedah untuk memberi laluan kepada Mukhriz Mahathir dalam pilihan raya kecil sekiranya diadakan
Walau bagaimanapun, rampasan kuasa pada Julai 2015 gagal dan mereka cuba lagi pada bulan Oktober dan sekali lagi pada bulan Disember, kedua-duanya juga gagal. Percubaan rampasan kedua pada bulan Oktober 2015 sepatutnya menjadi undi tidak percaya di Parlimen dan rampasan Disember 2015 sepatutnya menjadi undi tidak percaya pada perhimpunan Umno.

Pada 3hb Februari 2016, Mukhriz telah diganti sebagai Menteri Besar Kedah dan, pada 29 Februari, Mahathir merajuk dan meletak jawatan dari Umno. Mahathir telah masuk ke dalam genggaman Najib kerana inilah yang dikehendaki oleh Najib. Memecat Mahathir akan membuatkan orang tua itu mendapat simpati tetapi jika Mahathir meletak jawatan, sekali lagi, dengan sendirinya, maka dia tidak dapat apa-apa manfaat dari segi politik.

Dalam budaya Melayu mereka memanggil talak tiga ini dan jika anda ingin kembali, anda perlu mencari Cina buta. Dan Cina buta yang Mahathir cari adalah Lim Kit Siang – yang, sekali lagi, adalah tepat seperti apa yang Najib mahu melihatnya berlaku. Perkara paling buruk yang boleh dilakukan oleh Mahathir dan Kit Siang ialah tidur bersama selepas apa yang mereka katakan tentang satu sama lain selama 50 tahun yang lalu. Orang Melayu memanggil ini jilat balik kahak. Dan inilah yang sebenarnya dilakukan oleh Mahathir dan Kit Siang: mereka menjilat balik kahak yang mereka telah ludah selama 50 tahun.

Pada masa itu, Mahathir menyedari bahawa isu 1MDB tidak mampu ke mana. Walaupun dengan Laporan Sarawak dan media AS yang menghentam tanpa henti dan bajet RM50 juta untuk membeli media dan blogger, Najib masih tidak akan jatuh. Dia memerlukan kerajaan AS untuk membantu membawa Najib ke bawah dan ketika Mahathir menghantar Matthias Chang dan pasukannya ke AS untuk bertemu kontaknya di sana. Mahathir bersetuju untuk menyumbangkan AS $5 juta kepada kempen pilihan raya Clinton jika Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) boleh mengadakan sidang akhbar dan mengumumkan bahawa kerajaan Amerika Syarikat kini sedang menyiasat dakwaan terhadap 1MDB.Muhyiddin mengakui bahawa beliaulah yang membawa isu 1MDB kepada Mahathir untuk digunakan sebagai senjata menggulingkan Najib – sebab itulah Mahathir, yang tidak memahami isu tersebut, membuat kesilapan mengumumkan bahawa RM42 bilion wang 1MDB telah hilang begitu sahaja
Mahathir berharap penglibatan DoJ dapat membantu menurunkan Najib selepas hampir 20 bulan cubaan tidak berjaya. Tetapi sekarang Mahathir tahu bahawa walaupun dengan penglibatan DoJ yang tidak akan berjaya. Dan, yang membuat keadaan menjadi lebih teruk, ada perubahan tertentu yang berlaku di AS yang akan memberi kesan kepada kempen pilihan raya Clinton dan penyiasatan itu mungkin membuktikan bahawa Mahathir mendermakan AS$5 juta kepada kempen pilihan raya Clinton sebelum DoJ membuat sidang akhbar 1MDB pada bulan Julai 2016.

Persoalan yang sedang berlegar dalam siasatan ialah sama ada Mahathir merasuah kempen pilihan raya Clinton untuk mendapatkan DoJ supaya mengadakan sidang akhbar 1MDB pada Julai 2016. Dan jika ia adalah sumbangan yang sah dan tidak ada kaitan dengan mendapatkan DoJ untuk membuat Sidang akhbar mengenai 1MDB maka mengapa perlu menipu sumbangan itu melalui pihak ketiga? Sekiranya derma benar anda tidak perlu menyembunyikannya, sama seperti Najib tidak menyembunyikan sumbangan RM2.6 bilion yang diterima daripada orang Arab.

Cara sumbangan sebanyak AS$5 juta telah dibuat dan berkait dengan DoJ nampak seperti Mahathir ‘membeli’ sidang akhbar DoJ pada Julai 2016. Dan itu akan kelihatan sebaik sahaja siasatan terhadap kempen pilihan raya Clinton dijalankan.

Jadi tindakan DoJ terhadap 1MDB akan berbalik kepada Mahathir sekaligus rahsia sumbangan AS $ 5 juta menjadi pengetahuan umum. Dan Mahathir juga perlu menjelaskan mengapa dia cuba menyembunyikan sumbangan itu jika bukan rasuah? Mahathir kini berharap dia tidak pernah membawa kempen pilihan raya Clinton dan DoJ ke dalam kemelut ini kerana ia menjadikannya lebih buruk baginya.Mahathir menderma AS$ 5 juta untuk kempen pilihan raya Clinton sebelum persidangan akhbar DoJ pada Julai 2016 mengenai 1MDB
Sekiranya pilihan raya akan datang diadakan satu tahun dari sekarang (dan yang kelihatan seperti itu) maka isu 1MDB tidak bernilai. Malah, ia sudah tidak bernilai sekarang kerana ia sepatutnya menjadi bahan untuk membawa Najib turun pada bulan Julai 2015 dan ianya sudah Ogos 2017 – dan pada Ogos 2018 apabila pilihan raya umum akan diadakan ia akan menjadi sangat basi.

Itulah sebabnya mengapa Mahathir menukar kuda di pertengahan jalan. Mahathir meninggalkan kuda 1MDB dan kini mahu menunggang kuda kapal selam Scorpene. Dan itulah sebabnya mereka keluar dengan berita palsu bahawa Abdul Razak Baginda telah ditangkap dan dituduh di Perancis, yang mana ianya adalah tidak benar.

Memang benar pihak berkuasa Perancis sedang menyiasat aduan Suaram yang diserahkan kepada mahkamah Perancis mengenai rasuah dalam kontrak Scorpene. Bagaimanapun, siasatan itu hanya tertumpu kepada tuduhan rasuah yang dilakukan oleh warganegara Perancis dan / atau syarikat Perancis. Dan Razak bukan rakyat Perancis. Beliau adalah warganegara Malaysia.Cynthia Gabriel menggunakan Suaram untuk membuat laporan kepada mahkamah Perancis
Kemudian datang persoalan bidang kuasa. Perancis memberi keterangan bahawa semua perniagaan dijalankan di Malaysia dan bukan di Perancis. Ini bermakna jika jenayah telah berlaku maka ia akan dilakukan di Malaysia dan bukan di negara Perancis. Jadi, ianya tidak mengecualikan warganegara Perancis atau syarikat Perancis dari pendakwaan, mereka tidak dapat menyentuh warga asing yang melakukan jenayah di tanah air mereka dan bukannya di tanah Perancis.

Siasatan Perancis mendedahkan bahawa Najib tidak pernah menginjakkan kaki di tanah Perancis dalam tempoh tersebut malah tidak ada seorang pun dari Perancis pernah bertemu Altantuya Shaariibuu dari tahun 1995 hingga hari dia sepatutnya meninggal dunia. Tambahan pula, semua pegawai Perancis yang terlibat dalam rundingan kontrak itu bercakap Bahasa Inggeris yang sempurna, samalah juga dengan pihak Malaysia, sehingga mereka tidak memerlukan penerjemah, terutama penterjemah seperti Altantuya yang tidak tahu berbahasa Perancis dan sangat lemah berbahasa Inggeris.

Suaram sebenarnya membuat kesilapan besar pada 2010 apabila mereka membuat aduan mereka kepada mahkamah Perancis. Sebelum tahun 2010 terdapat banyak soalan tanpa jawapan. Bagaimanapun, sejak polis Perancis mula menyiasat perkara ini, banyak soalan telah terjawap. Suaram sepatutnya membiarkan perkara ini dan membiarkan soalan-soalan itu kekal sebagai soalan tanpa jawapan. Maka ia kelihatan sangat buruk bagi Najib.Polis Perancis menolak testimoni PI Bala sebagai tidak boleh dipercayai, tidak konsisten dan semata-mata khabar angin
Pihak Perancis juga merekodkan kenyataan penyiasat persendirian Balasubramaniam Perumal di Paris. Bagaimanapun, mereka memutuskan untuk tidak memasukkan kenyataan Bala dalam laporan akhir kerana, menurut polis Perancis, kenyataannya hanya memberi tumpuan kepada Altantuya sementara siasatan adalah mengenai rasuah tentang kontrak kapal selam dan tidak ada kaitan dengan Altantuya. Dan Bala berkata dia tidak tahu apa-apa mengenai kontrak kapal selam.

Tambahan pula, kenyataan Bala itu semuanya hanya khabar angin, bererti dia hanya mengulangi apa yang menurutnyanya adalah kata-kata Altantuya, dan dia bukan saksi kepada apa pun yang berlaku atau diucapkan. Dan dia juga tidak konsisten dalam kisahnya dan sering berubah setiap masa. Oleh itu polis Perancis memutuskan untuk menolak kenyataan Bala sebagai tidak boleh dipercayai, semata-mata khabar angin, dan tidak relevan kepada fokus siasatan. Jadi, pada akhirnya Bala membazirkan perjalanannya ke Paris selain bahagian di mana dia melawat Disneyland untuk sempurnakan dunia fantasi tempat beliau tinggal.

Apa yang lebih merosakkan adalah keterangan oleh orang Perancis di mana tiada seorang pun pernah bertemu dengan Altantuya atau mengenali siapa dia dan semua perundingan dilakukan di Malaysia dan bukan di Perancis dan semua orang yang terlibat bercakap Bahasa Inggeris yang sempurna. Dan polis Perancis, imigresen, serta Interpol, mengesahkan bahawa Najib tidak pernah memasuki Perancis jadi pendakwaan Tian Chua bahawa Najib makan malam dengan Altantuya di Menara Eiffel terbukti palsu.

Kesilapan besar! Suaram sepatutnya membiarkan sahaja perkara ini daripada mendapatkan polis Perancis untuk mengesahkan bahawa semua pertuduhan pembangkang mengenai kontrak kapal selam dan penglibatan Altantuya adalah pembohongan. Apa yang lebih merosakkan pembangkang adalah pendedahan bahawa rundingan kontrak kapal selam bermula pada 1995 ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan. Malah, Najib adalah Menteri Pelajaran pada masa itu dan tidak terlibat dalam hal-hal pertahanan.Projek kapal selam itu dicadangkan oleh Mokhzani Mahathir dan Daim Zainuddin pada tahun 1995 sementara Najib adalah Menteri Pelajaran dan tidak terlibat dalam isu pertahanan
Inilah yang dikatakan SeaDemon mengenainya hari ini:

Pencadang asal program kapal selam Malaysia ialah Mokhzani Mahathir dan Ibrahim Mohd Noor (yang kemudiannya merupakan CEO BERNAS yang baru disenaraikan, yang bertindak bagi pihak Daim Zainuddin). Mereka mencadangkan versi Jerman Jenis 212 (reka bentuk Air-Independent 209) melalui syarikat yang dipanggil …tunggu sekejap… Perimekar Sdn Bhd, yang beroperasi di sebuah banglo di Jalan Lembah Ledang di Jalan Semantan di Kuala Lumpur.

Walau bagaimanapun, pada tahun 1999, Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Tan Sri Abu Bakar Jamal yakin pada masa itu Perdana Menteri (teka siapa) di Resort Avillion Layang-Layang untuk program pembelian kapal selam yang sabgat sesuai.

Perdana Menteri menerima idea tersebut apabila Laksamana Abu Bakar berkata, “Bayangkan kita (TLDM) boleh beroperasi dengan senyap sejauh Laut Jepun dan Lautan Hindi Utara, tanpa diketahui sesiapa.” Kemudiannya lampu hijau telah diberikan.

Pada sekitar September 2001, pemilikan Perimekar Sdn Bhd telah dipindahkan ke Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) melalui ‘special purpose vehicle’ Boustead Bhd yang dikenali sebagai Ombak Laut Sdn Bhd. Lembaga Pengarah Perimekar Sdn Bhd adalah Laksamana Muda (Bersara) Hussin Tamby dan Mazlina Makhzan, isteri Abdul Razak Baginda.

Syarikat itu, bersama-sama dengan pegawai dari TLDM menyediakan lebih daripada 17,000 muka surat dokumen teknikal Scorpene. Selepas poin ini, seperti yang dinyatakan dalam catatan saya sebelum ini, Setiausaha Perbendaharaan mengambil alih rundingan komersial terakhir. MINDEF, Perimekar tidak lagi mempunyai peranan.

Perjanjian untuk membeli dua kapal selam jenis Scorpene dari DCNS dan Thales telah ditandatangani pada Jun 2002, ketika Menteri Perdana Menteri yang juga merupakan Menteri Kewangan yang akan memberikan kelulusan akhir untuk pemerolehan itu. Ia ditandatangani oleh semua pihak yang berkaitan di Ballroom di Mandarin Oriental Kuala Lumpur. (BACA LEBIH LANJUT DI SINI)Daim Zainuddin yang cadangkan pembelian kapal selam dan membawa Mokhzani masuk ke dalam urusan tersebut supaya Mahathir bersetuju
Jadi, ianya adalah Mokhzani Mahathir dan Tun Daim Zainuddin yang pada tahun 1995 berada di belakang kontrak kapal selam dan keputusan muktamad dibuat pada tahun 2001 dan kontrak ditandatangani pada tahun 2002. Najib mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009 setelah semuanya selesai. Tetapi kemudian mereka menuding jari mereka kepada Najib yang bukannya bertanggungjawab sehinggalah tujuh tahun kemudian. Dan inilah hasil siasatan yang didedahkan oleh polis Perancis.

Jadi, Mahathir membuat keputusan yang betul dengan menukar kuda di pertengahan jalan ketika ‘kuda’ kapal selam Scorpene baru ini lebih keldai daripada kuda 1MDB yang lama? Saya menganggap orang yang lemas akan memaut jerami dan Mahathir pasti memaut kepada jerami dengan menghidupkan semula kapal selam Scorpene bahawa anaknya, Mokhzani, dan Daim akan didapati bersalah.Malaysia Today
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal It Was Mokhzani And Daim, Not Najib, Who Mooted The Submarine Deal. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top