MenuSejarah bekas Perdana Mente­ri, Tun Dr. Mahathir Mohamad (gambar) bersama parti terbesar orang Me­layu, UMNO cukup panjang, berwarna-warni dan penuh kontroversi.

Jika diimbas kembali, Dr. Ma­hathir pernah dipecat keanggo­taannya dalam UMNO pada 26 September 1969 atas sebab-se­bab disiplin semasa pentadbiran Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan kembali ke pangkuan UMNO pada 7 Mac 1972 di era pen­tadbiran Tun Abdul Razak Hussein.

Selepas itu, Dr. Ma­ha­­thir juga pernah keluar daripada UMNO pada 19 Mei 2008 kera­na dilaporkan tidak ya­kin dengan kepemimpinan Perdana Menteri dan Presiden UMNO ketika itu Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Kemudian, Dr. Maha­thir kem­bali menyertai UMNO pada 4 April 2009 apabila Datuk Seri Najib Razak menerajui kepe­mimpinan negara dan parti.

Episod ‘cerai-rujuk’ an­tara Dr. Mahathir bersama UMNO itu tidak berakhir apabila Dr. Mahathir sekali lagi mengumumkan keluar daripada UMNO pada 29 Februari 2016.

Kali ini alasan yang diberikan oleh bekas Ahli Parlimen Ku­­bang Pasu ialah kepemimpinan Najib tidak lagi sama dengan UMNO yang terdahulu atau le­bih mudah difahami tidak lagi mengikut telunjuk beliau.

Buruk UMNO yang menjadi asbab untuk beliau menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun dijaja sepanjang masa malah seteru politik dijulang tinggi diampu sebagai rakan.

Kini heboh pula per­soalan mengenai adakah Dr. Mahathir yang kini diposisikan sebagai Pengerusi Pakatan Harapan akan kembali kepada UMNO andai sesuatu berlaku?

Walaupun Dr. Mahathir sen­diri mengulangi pendirian bahawa dia tidak akan kembali kepada UMNO namun berda­sarkan rekod sebelum ini serta pusingan U yang pernah dilakukan, ia membuatkan pe­mimpin Pakatan Harapan sedikit gusar.

Bagi Setiausaha Kluster Politik, Keselamatan dan An­tarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN), Prof. Datuk Dr. Abdul Halim Sidek, Dr. Mahathir sendiri tidak akan diterima oleh ahli UMNO walaupun dia mahu merujuk semula dengan UMNO.

“Politik merupakan art of impossible, segalanya tidak mustahil untuk dilakukan.

“Jika kita lihat dengan hukum akal maka sukar untuk Dr. Mahathir kembali tetapi ia tidak mustahil akan berlaku tetapi persoalannya adakah lebih tiga juta ahli UMNO akan menerima beliau, saya rasa berdasarkan apa yang telah dilakukan tiada ahli UMNO yang akan memaafkan beliau,” katanya.

Oleh itu, secara logik jika hubungan Dr. Mahathir-UMNO ini boleh diibaratkan sebagai suami dan isteri, selayaknya perceraian yang berlaku umpama talak tiga yang sukar untuk dicantumkan semula.

- UM


 
Top