Menu

Kekecohan angkara dalaman PPBM sendiri. Inilah yang berlaku apabila anda meminta budak-budak melakukan kerja orang dewasa. Syed Saddiq Abdul Rahman mungkin juara debat tetapi dia masih perlu banyak belajar mengenai politik. Kekacauan semalam membuktikan bahawa PPBM parah berpecah dan tidak bersatu di belakang Mahathir seperti apa yang mereka lakonkan. Dan bayangkan ini hanya dengan 29,000 ahli. Namun mereka tidak dapat bekerjasama sebagai satu pasukan.
Ia menunjukkan bukti awal bahawa kekecohan di program Nothing to Hide 2.0 semalam adalah kerja orang dalam. Sama ada orang PPBM sendiri mensabotaj program tersebut apabila soalan-soalan menjadi terlalu sukar bagi Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menjawab atau PPBM berpecah dengan teruk di antara Team A dan Team B dan kekecohan itu adalah hasil dari pertelingkahan dalaman.

Apa sahaja alasan ianya tidak mengubah hakikat bahawa ia adalah kerja orang dalam dan kini mereka cuba menyalahkan Umno dan mendakwa bahawa Umno menghantar ejen provokasi untuk mensabotaj majlis itu. Hakikatnya perpecahan dalaman PPBM berlaku sejak awal dahulu sebaik sahaja parti itu dibentuk. Semalam adalah hasil ‘bom jangka’ yang menunggu untuk meletup dan apa yang diperlukan adalah pencetus untuk memulakannya.

Empat soalan asal dalam Bahasa Malaysia yang mencetuskan keganasan boleh dilihat di bawah. Pada dasarnya para peserta mahukan Mahathir menjelaskan pendiriannya sekarang mengenai kes liwat Anwar Ibrahim, apakah rancangan PPBM untuk peneroka Felda, apakah kedudukan dan kekuatan PPBM di dalam Pakatan Harapan memandangkan ia mempunyai bilangan kerusi yang paling sedikit berbanding DAP, dan dalam insiden Memali itu sebenarnya bertujuan untuk menahan Ibrahim Libya atau adakah ia satu pembunuhan?BACA: 13th August 2017: The Day Mahathir’s PPBM Died

Sebenarnya empat soalan ini adalah sukar bagi Mahathir untuk menjawab kerana dia sama ada bercanggah dengan dirinya atau, jika dia tidak mahu bercanggah dengan dirinya dan ingin mengatakan yang sebenarnya, dia akan melakukan ‘politik bunuh diri’.

Pada zaman Mahathir banyak kawasan peneroka Felda telah diubah menjadi padang golf dan resort percutian dan peneroka Felda kehilangan tanah mereka. Ia juga semasa zaman Mahathir bahawa beliau mengumumkan Malaysia mesti memulakan industri berat dan tidak lagi bergantung kepada hasil komoditi. Jadi apakah yang akan dikatakan oleh Mahathir mengenai rancangan PPBM untuk peneroka Felda?

Malah Mahathir jugalah yang mengumumkan bahawa Anwar adalah seorang yang tidak bermoral yang tidak layak menjadi Perdana Menteri. Jadi Mahathir sekarang mengatakan bahawa dia salah dan Anwar tidak pernah melakukan jenayah meliwat atau adalah Mahathir mengatakan tidak mengapa Anwar bersalah meliwat kerana ianya tidak membatalkan syarat menjadi Perdana Menteri?PPBM hanya ada satu kerusi parlimen dan mungkin boleh menang tidak lebih daripada lima kerusi dalam pilihan raya umum akan datang manakala DAP memenangi 28 kerusi pada 2008, 38 pada 2013, dan kemungkinan besar boleh menang 50 atau bahkan 54 kerusi pada pilihan raya umum akan datang. Itu bermakna DAP akan menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri.

Di Pulau Pinang, Perak dan Selangor ini yang telah berlaku. Malah, apabila PAS tidak bersetuju dengan DAP mengenai siapa yang seharusnya menjadi Menteri Besar Selangor pada 2014, DAP menutup Pakatan Rakyat supaya PAS boleh ditendang keluar dari gabungan pembangkang. DAP mahu Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi Menteri Besar Selangor dan apabila PAS tidak bersetuju dengan DAP, mereka tidak mampu mengawal kemarahan dan menghukum PAS kerana tidak bersetuju dengan mereka.

Jadi perkara yang sama akan berlaku dalam pilihan raya umum akan datang jika PPBM memenangi dua atau tiga kerusi berbanding DAP 50 atau 54. DAP dan bukan PPBM akan menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri. Dan ini adalah apa yang ditanya oleh para peserta semalam. Bagaimanakah PPBM dengan hanya dua kerusi boleh menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri ketika DAP mempunyai 50 kerusi atau lebih? DAP telah menunjukkan di Pulau Pinang, Perak dan Selangor bahawa mereka yang membuat keputusan.BACA: Nothing To Hide 2.0 Debate Turns Into Chaos When Memali Was Raised

Dan akhirnya persoalan yang mencetuskan keganasan – Memali. Terdapat dua isu mengenai Memali. Pertama ialah Mahathir berada di Malaysia dan bukan di China ketika Memali berlaku. Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia selama beberapa dekad telah diberitahu bahawa Mahathir tidak berada di negara ini walhal sebenarnya dia ada dan baru-baru ini kebenaran itu muncul.

Yang kedua adalah sama ada niat sebenarnya untuk menangkap Ibrahim Libya atau membunuhnya. Orang yang bertanggungjawab terhadap PFF pada masa itu (yang saya kenali secara peribadi) enggan bertindak kerana dia telah diberitahu untuk menghapuskan Ibrahim Libya. Mereka kemudiannya menggantikannya dan menghantar orang lain. Ada laporan mengenai pertukaran arahan yang didengar di mana perintah itu bukannya menangkap Ibrahim Libya tetapi menembak untuk membunuhnya, itulah sebabnya komander enggan bertindak dan harus digantikan.

Memali mungkin peristiwa lama tetapi banyak soalan masih belum dijawab. Orang kampung menentang penangkapan tetapi kemudian mereka melakukannya kerana mereka tahu perintah itu bukan untuk menahan Ibrahim Libya tetapi untuk membunuhnya. Dan semalam, Mahathir diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan. Tetapi tidak mungkin dia dapat berbuat demikian tanpa berbohong.Jadi, mereka memulakan kekecohan supaya seluruh program boleh dibatalkan dan Mahathir tidak perlu menjawab kesemua soalan itu. Oleh itu ia adalah pekerjaan orang dalam. Sesetengah orang mengatakan Memali adalah cerita lama sehingga tidak perlu bercakap mengenainya. 13 Mei adalah cerita yang lebih lama dan orang Cina masih menuntut jawapan. Jadi kenapa orang Melayu tidak boleh menuntut jawapan mengenai Memali?

Mungkin PPBM boleh menganjurkan forum Nothing to Hide 3.0 khusus untuk menjawab empat soalan ini. Adakah PPBM bersedia untuk melakukannya? Atau adakah mereka akan membenarkan empat soalan ini untuk tidak dijawab. Ianya adalah soalan yang berkaitan dan relevan yang memerlukan jawapan balas. Jika tidak, soalan-soalan ini boleh digunakan sebagai peluru politik dalam kempen pilihan raya umum untuk memalukan Mahathir dan PPBM.

Kekecohan angkara dalaman PPBM sendiri. Inilah yang berlaku apabila anda meminta budak-budak melakukan kerja orang dewasa. Syed Saddiq Abdul Rahman mungkin juara debat tetapi dia masih perlu banyak belajar mengenai politik. Kekacauan semalam membuktikan bahawa PPBM parah berpecah dan tidak bersatu di belakang Mahathir seperti apa yang mereka lakonkan. Dan bayangkan ini hanya dengan 29,000 ahli. Namun mereka tidak dapat bekerjasama sebagai satu pasukan.

********************************************************

Soalan Pertama

1) Pada tahun 1998, Tun sendiri berkata yang Tun bertindak memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana pertuduhan liwat beliau. Tun juga kata orang seperti beliau tak layak jadi Perdana Menteri. Tetapi baru-baru ini Tun telah keluarkan kenyataan yang hukuman bagi salah laku seks Datuk Seri Anwar di bawah pentadbiran Najib adalah bersifat dendam politik. Tun juga bersetuju yang jika Pakatan harapan menang PRU14, Anwar akan jadi PM.

Jadi,

a) Apakah tindakan Tun memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998 atas tuduhan yang sama juga bersifat dendam politik semata-mata?

b) Dari perspektif Tun, apakah Datuk Seri Anwar sememangnya terlibat dengan aktiviti tidak bermoral liwat ini? Ya atau tidak?

Sekiranya Ya.

– Bagaimana pula sekarang ini Tun boleh bersetuju yang orang seperti ini boleh menjadi ketua umum Pakatan harapan serta calon Perdana Menteri?

Sekiranya tidak.

– Jadi selama ini adakah Tun telah menganiayai Datuk Seri Anwar dengan memecat serta memenjarakan beliau atas tuduhan liwat?

Soalan Kedua

Saya selalu melihat ceramah ceramah Bersatu di kawasan luar bandar dan Felda kononnya Pakatan Harapan akan menyelamatkan Felda serta membela warganya dari kezaliman BN sekiranya dapat membentuk kerajan. Tetapi apa yg berlaku baru baru ini seorang Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Zaid Mat Arip telah ditangkap atas tuduhan rasuah didalam kemelut Felda.

a) Jadi bagaimana Pakatan Harapan nak menyelamatkan Felda sedangkan pemimpin mereka sendiri yg menjadi dalang didalam masalah yg dihadapi Felda

b) Bagaimanakah seorang yg bermasalah seperti beliau dilantik menjadi pimpinan tertinggi Bersatu? Adakah semua pemimpin Bersatu ini dari golongan perasuah? Sebagai pengerusi adakah Tun hanya lepas tangan mengenai pekara ini?

Soalan Ketiga

Parti dominan dalam Barisan Nasional adalah Umno. Jadi Perdana Menteri,Timbalan serta majoriti anggota kabinet adalah dari Umno. Konsep ini lumrah diamalkan di mana-mana pun. Sesuatu yang normal. Sebaliknya, bagi Pakatan Harapan, parti yang paling dominan adalah DAP. Ia ada 38 kerusi. Bersatu setakat ini cuma ada 2 kerusi.

a) Realitinya, mustahil bagi Bersatu tiba-tiba meloncat mendadak dari 2 kerusi ke jumlah yang dominan. Dalam hanya beberapa bulan memang mustahil. Jadi apakah nasib Bersatu dalam pentadbiran negara jika sekiranya Pakatan Harapan membentuk kerajaan?

b) Realitinya juga, selaku parti paling dominan, DAP akan letak orang DAP jadi PM, TPM serta majoriti anggota kabinet. Inilah bentuk kuasa yang DAP pegang di Pulau Pinang. Apakah demi karier politik anak Tun, Datuk Seri Mukhriz, Tun sedia berkompromi dan membelot orang melayu dengan membiarkan DAP memegang tampuk kuasa negara?

Soalan Keempat

Pada 19 november 1985, telah berlaku satu tragedi di dalam negara iaitu tragedi memali. Dalam peristiwa ini, pihak polis telah diarahkan untuk menangkap Ibrahim Libya di bawah ISA atas tuduhan memecahbelahkan umat islam. Insiden tersebut telah menyebabkan 4 orang anggota polis terbunuh serta 14 orang kampung juga turut terbunuh.

a) Dalam kenyataan Tun melalui blog chedet, Tun telah menggelarkan penduduk kampung yang terbunuh ini sebagai penjenayah. Boleh Tun jelaskan penjenayah apa yang hanya bersejatakan parang dan buluh melawan pihak polis yang lengkap bersenjata?

b) Menurut laporan kertas putih yang telah diterbitkan oleh kerajaan pada ketika itu,seramai 576 orang anggota polis lengkap bersenjata bersama kereta perisai telah diarahkan untuk menangkap ibrahim libya seorang? Adakah ini satu operasi penangkapan atau sememngnya dari awal ianya dihantar untuk membunuh?

c) Adakah Tun yang mengarahkan pihak polis bertindak sedemikian? Adakah Tun mengaku bertanggungjawab terhadap pembunuhan ini?MalaysiaToday
PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal The Nothing To Hide Chaos Is An Inside Job. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top