MenuPengguna Islam di negara ini dinasihatkan supaya tidak bimbang dengan kemasukan daging-daging impot ke Malaysia ataupun timbul rasa was-was dengan status halal daging kambing berikutan penularan babi spesis Mangalitsa yang tersebar luas baru-baru ini. 

Adalah dimaklumkan bahawa tular yang tersebar luas baru-baru ini adalah isu yang sama yang pernah diberi penjelasan pada 16 Februari 2015 yang lepas. 

Menurut kenyataan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), semua loji sembelihan halal yang diluluskan telah melalui pemeriksaan ketat sebelum mendapat kelulusan. 

“Dalam memberi kelulusan halal, peruntukan di dalam standard MS1500:2009 bagi makanan halal jelas menyatakan bahawa najis babi termasuk keturunannya dan terbitan daripadanya adalah merupakan kategori najis Mughallazah.” 

“Manakala bagi penggunaan kulit, tulang dan bulu haiwan, standard barang gunaan Islam MS2200-2:2013 menjelaskan bahawa barangan gunaan halal yang bersumberkan bahan berkenaan tidak boleh mengandungi apa-apa bahan yang diperolehi daripada anjing, babi dan keturunannya termasuk juga semua terbitan daripadanya,” jelas JAKIM. 

Tambahan lagi, daging kambing/biri-biri yang diimpot masuk ke Malaysia tidak dibawa masuk dari negara Eropah tetapi dari negara lain yang telah diluluskan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jakim. 

Sebagai makluman, JAKIM mengesahkan babi spesis Mangalitsa atau Mangalica yang tular itu bukanlah kacukan babi dan biri-biri, ianya adalah spesis babi di Hungary yang merupakan kacukan antara beberapa spesis babi baka Eropah. 

Dalam usaha menangani isu kekeliruan halal ini, pihak JAKIM telah memudahkan carian dan rujukan kepada pengguna dengan dikumpulkan keseluruhan jawapan dan penjelasan kepada isu-isu halal yang tular (viral) saban tahun di media sosial melalui pautan ini http://bit.ly/PenjelasanIsuHalalTular. 

- Menara.my


 
Top