MenuPengerusi Biro Publisiti MCA Senator Dato ‘Chai Kim Sen menyifatkan Parti Amanah Negara (PAN) sebagai ideologi yang sama dengan parti PAS yang di bawah pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang mana ia menarik sebahagian besar pemimpin dan ahli-ahlinya.

Chai berkata Naib Presiden PAN, Datuk Husam Musa sebelum ini merupakan sebahagian daripada kerajaan PAS Kelantan yang menyokong dasar kerajaan tempatan melarang pedagang bukan Islam beroperasi pada waktu solat malam Mahgrib.

Chai berkata demikian bagi bertindak membalas terhadap sokongan pemimpin DAP Lim Kit Siang terhadap Husam sebagai Menteri Besar Kelantan. Kit Siang mencadangkan Husam sebagai menteri besar Kelantan, jika Pakatan Harapan berjaya menawan negeri itu pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

“Sokongan Kit Siang untuk Husam Musa sebagai MB Kelantan berulang kali menunjukkan bahawa DAP bersedia untuk bekerjasama dengan PAS untuk merebut kuasa persekutuan dan negeri, dan untuk kali keempat, tidak ada keraguan dalam menjual kepentingan komuniti bukan Islam, ” kata Chai dalam satu kenyataan.

“Kit Siang boleh mengeluarkan segala alasan untuk Husam Musa, bahawa dia telah berubah, dan penubuhan Parti Amanah Negara bertujuan melindungi hak bukan Islam.

“Tetapi tidak kira berapa banyak DAP membungkus dan memberi penekanan kepada Amanah, tidak ada perbezaan ideologi antara PAS dan parti pembahagi Amanah,” kata pemimpin MCA itu.

Justeru, Chai berkata pengundi perlu melihat agenda sebenar DAP dan jangan biarkan DAP terus mengelirukan orang bukan Islam lagi dan lagi. – Utaranews.com


 
Top