Menu

Keseluruhan strategi kejayaan Pakatan Harapan bergantung kepada Kit Siang bagaimana meyakinkan Mahathir dan Anwar untuk bersetuju bekerjasama. Dan untuk perjanjian ini berlaku Kit Siang mesti dapat meyakinkan kedua-dua Mahathir dan Anwar bahawa mereka boleh mempercayai satu sama lain. Kemudian pengundi Melayu mesti percaya bahawa Mahathir dan Anwar telah lupakan persengketaan itu dan tidak lagi berdendam atau menentang satu sama lain.
Perjalanan baru-baru ini Nurul Izzah Anwar ke London sebagai utusan atau duta Lim Kit Siang adalah untuk bertemu dengan Tun Dr Mahathir Mohamad dan menawarkan kepadanya jawatan Perdana Menteri sementara dengan syarat orang tua itu bersetuju bahawa tugas pertamanya sebagai PM sementara akan memohon pengampunan untuk Anwar. Itulah helah sebenarnya. Mereka tahu jika Mahathir menjadi PM sementara dia tidak akan melepaskannya dan dia akan menjadikan jawatan PM sementara menjadi jawatan PM tetap. Oleh itu, tidak ada cara untuk Mahathir boleh menjadi PM sementara.

Tambahan pula, Kit Siang dan Anwar Ibrahim telah bersetuju bahawa Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menjadi PM sementara menunggu Anwar dibebaskan dari penjara. Bagaimanapun, mereka memerlukan Mahathir untuk membantu menyingkirkan Perdana Menteri Najib Tun Razak, Umno dan Barisan Nasional. Jadi Mahathir mesti percaya bahawa dia dan bukan Wan Azizah akan menjadi PM sementara. Oleh itu, ini hanyalah permainan penipuan bahawa mereka ‘bermain’ untuk membuat Mahathir tetap bersama dengan rancangan itu. Tiada siapa yang akan mempercayai Mahathir dengan jawatan PM sementara tetapi dia mesti dilakukan untuk mereka percayainya dengan memasukkan syarat bahawa dia akan bertanggungjawab untuk memastikan Anwar menerima pengampunan.

‘Grand Design’ Kit Siang mudah. Pertama, andaikan bahawa Mahathir dan Anwar boleh dibuat untuk mempercayai satu sama lain. Kedua, anggap bahawa pengundi Melayu boleh mempercayai bahawa Mahathir dan Anwar ‘berpeluk cium’ dan berbaik.Strategi Kit Siang adalah memastikan Mahathir percaya bahawa beliau adalah PM sementara sekiranya Pakatan Harapan menang dalam pilihanraya umum akan datang
Keseluruhan strategi kejayaan Pakatan Harapan bergantung kepada Kit Siang bagaimana meyakinkan Mahathir dan Anwar untuk bersetuju bekerjasama. Dan untuk perjanjian ini berlaku Kit Siang mesti dapat meyakinkan kedua-dua Mahathir dan Anwar bahawa mereka boleh mempercayai satu sama lain. Kemudian pengundi Melayu mesti percaya bahawa Mahathir dan Anwar telah lupakan persengketaan itu dan tidak lagi berdendam atau menentang satu sama lain.

Kit Siang sedar bahawa ini adalah peluang terakhir baginya, anaknya, Guan Eng, dan DAP. Jika mereka terlepas pilihan raya umum ini maka tidak ada masa depan untuknya, anaknya, dan partinya. Dia tidak boleh berharap jika mereka tidak berjaya pada pilihan raya kali ini maka mereka boleh mencuba lagi dalam pilihan raya umum akan datang. Sama ada pilihan raya umum ini atau gagal selamanya. Dan inilah sebab mengapa Kit Siang semakin terdesak.

Walau bagaimanapun, Kit Siang tahu ‘Grand Design’ beliau tidak sempurna kerana ia bergantung kepada beliau untuk meyakinkan Mahathir dan Anwar supaya mempercayai satu sama lain. Jadi terdapat banyak kelemahan dalam rancangannya kerana itu adalah perkara yang paling sukar di dunia untuk dilakukan. Dan kemungkinan Pakatan Harapan tidak akan bertahan dan akan hancur sebelum pilihan raya umum akan datang.

Dan itulah sebab mengapa Kit Siang telah melakukan pusinga U dalam isu RoS. Sekiranya dia fikir Pakatan Harapan terjamin maka dia tidak akan peduli langsung terhadap RoS. Tetapi sekarang dia tidak boleh berbuat demikian sekiranya Pakatan Harapan gagal (seperti Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat sebelum ini: kedua-duanya gagal kerana DAP) maka mereka terpaksa bergantung semula dengan DAP. Jadi sekarang DAP sedang berlembut dan mendengar arahan RoS.DAP tidak mempunyai pilihan selain mematuhi apa yang dikehendaki oleh RoS kerana masa depan Pakatan Harapan tidak begitu pasti dan ia mungkin berkubur sebelum pilihan raya umum akan datang
Tingkap semakin tertutup dengan cepat dan menjelang 2020 ia akan ditutup sepenuhnya. Dan, seperti yang mereka katakan, “seperti telor di hujung tanduk”. Dan inilah sebab mengapa Kit Siang berada dalam keadaan yang sangat sukar dan berharap hanya kepada keajaiban berlaku. Dan untuk Mahathir dan Anwar bekerjasama dan mempercayai satu sama lain adalah seumpama “meletakkan telor di hujung tanduk”. Mendapatkan Mahathir dan Anwar untuk mempercayai satu sama lain adalah seperti cuba membawa Arctic dan Antartika untuk bertemu di Khatulistiwa.

Kit Siang mesti marah gila atau mungkin dia fikir orang Melayu. Pasti Kit Siang tidak memahami budaya Melayu dan politik Melayu. ‘Ma’af’ kepada orang Melayu adalah jalan dua hala. Anda mesti memberi dan meminta maaf. Dan jika tidak ada maaf kedua hala maka akhirnya adalah ‘keris bakal menusuk perut’. Tiada rasa hormat kepada anak jantan, yang sangat penting bagi orang Melayu, akan menghancurkan musuh yang begitu liat. Jika anda lakukan maka anda akan dianggap sebagai telah di kasi atau apa yang orang Melayu panggil ‘takde telur’.

Bagi permohonan maaf yang sah Mahathir dan Anwar mesti bersalam di khalayak ramai dan mengucapkan kata-kata ‘saya minta maaf … .dan sebagainya’ … dan kedua-duanya mesti mengatakan ini. Dan mereka mesti saling bertentangan mata seperti yang mereka lakukan. Mereka tidak boleh melihat atau melihat ke tempat lain. Jika tidak maka ini bermakna kita akan menyelesaikan di hari yang lain dalam satu pertarungan hingga mati.Mahathir dan Anwar tidak akan memaafkan antara satu sama lain dan saling tidak mempercayai sehingga akhir hayat mereka.
Sebagai orang Cina, Kit Siang tidak tahu tentang ini. Oleh itu dia hanya fikir dia boleh dapatkan Mahathir dan Anwar duduk bersama dan itu cukup baik. Tidak, itu tidak cukup baik. Ia harus lebih daripada itu atau tidak mungkin Mahathir dan Anwar boleh mempercayai satu sama lain dan menerima satu sama lain sebagai rakan lagi.

Keseluruhan strategi Kit Siang bergantung sejauh mana beliau mampu meyakinkan Mahathir bahawa dia boleh mempercayai Anwar dan meyakinkan Anwar bahawa dia boleh mempercayai Mahathir. Tetapi mengapa perlu Mahathir dan Anwar mempercayai satu sama lain? Apa yang perlu dilakukan oleh Mahathir atau Anwar yang menunjukkan bahawa mereka boleh mempercayai satu sama lain? Sebenarnya, bukti menunjukkan ianya berbeza. Jadi apakah yang memberi gambaran kepada Kit Siang bahawa dia berjaya meyakinkan Mahathir dan Anwar bahawa mereka boleh mempercayai satu sama lain?.

Kit Siang menghantar Nurul Izzah ke London untuk bertemu dengan Mahathir bagi memberitahu orang tua DAP bersetuju bahawa dia akan menjadi PM sementara jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum. Kit Siang kemudian memberitahu Anwar sekiranya Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang Wan Azizah akan menjadi PM sementara. Bagi Kit Siang, PM akan datang dari parti itu dengan jumlah terbesar kerusi Parlimen dan dengan 55 kerusi parlimen yang bermakna DAP akan menentukan siapa yang menjadi PM. Dan ini juga bermakna Kit Siang, dan bukannya Mahathir atau Anwar, akan menjadi PM.Nurul Izzah dan Wan Azizah tahu bahawa Mahathir tidak akan menjadi PM sementara kerana jika diberi jawatan tersebut kepadanya maka beliau tidak akan membenarkan Anwar ambil alih
Kit Siang tahu bahawa tidak akan jadi kenyataan melainkan jika dia menjanjikan Mahathir bahawa dia akan menjadi PM sementara dan juga menjanjikan Anwar bahawa Wan Azizah akan menjadi PM sementara. Dan Kit Siang juga tahu bahawa melainkan Mahathir dan Anwar boleh bersetuju dengan perjanjian maka Pakatan Harapan tidak akan kemana. Ia tidak akan berlaku tanpa Mahathir dan Anwar bekerjasama.

Hakikat bahawa terdapat tiga ‘top dog’ – Ketua Umum, Pengerusi, dan Presiden – menunjukkan bahawa Pakatan Harapan adalah resipi untuk bencana. Anda tidak boleh mempunyai tiga orang kapten yang mengetuai satu kapal tetapi Pakatan Harapan boleh. Tetapi Kit Siang perlu memberikan gambaran bahawa ketiga-tiga mereka berkuasa. Mahathir perlu merasakan dia adalah bos dan Anwar dan Wan Azizah juga mesti merasakan yang sama.

Mahathir tidak boleh menerima Anwar sebagai bos dan Anwar juga tidak boleh menerima Mahathir sebagai bosnya. Jadi kedua-duanya mesti diberitahu bahwa mereka adalah bos dan yang lain adalah bos kedua. Inilah penipuan yang dilakukan oleh Kit Siang dan dia berfikir bahawa dia boleh menipu kedua-dua Mahathir dan Anwar dan tidak ada yang lebih bijak. Dan dia juga berfikir ketika kedua-dua Mahathir dan Anwar menganggap mereka bos manakala yang lain adalah nombor dua, dia akan muncul sebagai bos dan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum.

Sekiranya Mahathir menjadi PM sementara dia akan memusnahkan Anwar, walaupun beliau berkata perkara pertama yang akan dilakukannya setelah menjadi PM adalah mendapatkan pengampunan diraja untuk Anwar. Mahathir akan menjanjikan apa sahaja untuk menjadi PM sementara – walaupun mengatakan bahawa dia tidak lagi menganggap Anwar tidak bermoral dan tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri – kerana sebaik sahaja beliau menjadi Perdana Menteri dia mempunyai kuasa untuk melakukan apa sahaja yang dia mahu, malah menukar daripada Perdana Menteri sementara Perdana Menteri yang kekal.

Ketiga-tiga – Mahathir, Anwar dan Kit Siang – merasakan mereka ada kelebihan dan boleh mengalahkan dua yang lain. Tetapi ketiga-tiga perlu melakukan perjanjian ini kerana tanpa perjanjian ini, Pakatan Harapan sama sekali tidak mempunyai harapan untuk berarak ke Putrajaya. Pelajar politik akan mengkaji ‘Grand Design’ Pakatan Harapan ini untuk beberapa tahun akan datang dan akan menyimpulkan bahawa ini hampir seperti pakatan bunuh diri. Semua ketiga-tiga mengikat diri mereka untuk melompat dari tebing dengan harapan dia akan mendarat di atas dua yang lain dan selamat sementara dua yang lain akan hancur mati.Anwar tidak akan melupakan apa yang dilakukan Mahathir kepadanya dan berapa banyaknya dia rugi serta Mahathir tidak boleh dipercayai sebagai PM sementara
Selepas apa yang Mahathir lakukan kepada Anwar, tidak mungkin Anwar menerima orang tua itu. Hanya ada satu perkara yang boleh diterima oleh Anwar iaitu kemusnahan Mahathir. Anwar tahu jika dia membenarkan Mahathir menjadi Perdana Menteri, dia tidak akan dapat melihat cahaya lagi. Mahathir akan memastikan Anwar kekal dalam kegelapan. Sekiranya Anwar membenarkan Mahathir menjadi Perdana Menteri, dia juga boleh meletakkan pistol ke kepala sendiri dan menarik pencetusnya. Itu akan menjadi lebih cepat dan penuh belas kasihan.

Mahathir juga tahu jika Anwar menjadi Perdana Menteri ia akan menjadi hari pembalasan. Bukan sahaja Anwar akan mengejar Mahathir tetapi dia juga akan mencari semua anak dan cucunya. Anwar mempunyai peluru di dalam saku dengan nama Mahathir tertera di atasnya. Mahathir berkata perkara pertama yang akan dilakukannya apabila beliau menjadi Perdana Menteri sementara adalah memohon pengampunan Anwar. Anwar tahu ini tidak akan berlaku lagi. Sebaliknya, Mahathir akan mencari cara untuk menghancurkan Anwar selama-lamanya.

Mahathir dan Anwar masing-masing mengacukan pistol ke kepala masing-masing dan berpura-pura mereka saling sayang menyayangi. Dan Kit Siang cuba menipu untuk mengikat Mahathir dan Anwar bahawa mereka boleh mempercayai satu sama lain. Adakah Kit Siang bodoh atau pada fikirannya Mahathir dan Anwar dan seluruh orang Melayu memang bodoh?

Anwar telah kehilangan begitu banyak perkara. Dan itu semua kerana Mahathir. Anwar pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri dan hampir menjadi Perdana Menteri dan sangat berkuasa dengan jet peribadi dan pengawal peribadi dan sebagainya. Dalam satu kejadian pada September 1998, Anwar kehilangan segala-galanya kerana Mahathir. Itu terlalu berat untuk dimaafkan dan dilupakan. Tetapi Anwar adalah Anwar, dia bersedia untuk berkomplot selagi dia boleh menjadi Perdana Menteri dan boleh membalas dendamnya terhadap Mahathir.

Sekiranya ada satu orang di dunia yang Anwar benci dan tidak boleh memaafkan dan melupakannya sudah tentu Mahathir orangnya. Dan walaupun Mahathir membantu beliau menjadi Perdana Menteri, semua itu tidak akan dilupakan dan diampuni. Bagi Anwar menjadi Perdana Menteri adalah haknya dan dia tidak akan berterima kasih kepada Mahathir. Sebenarnya, Anwar akan menghukum Mahathir lebih teruk kerana membuatkannya menunggu lama dan begitu sukar untuk menjadi Perdana Menteri seperti dalam cerita mengenai jin dalam botol itu.Anwar pernah menjadi “orang besar” dan kesayangan Amerika sehingga Mahathir memperlekehkan beliau
Mahathir juga tahu malah beliau juga bersedia berpura-pura bahawa perkara pertama yang akan dilakukannya jika menjadi PM sementara adalah membebaskan Anwar dari penjara dan kemudian biarkan beliau mengambil alih sebagai Perdana Menteri kelapan.

Apa yang ingin dilihat oleh Kit Siang memang mustahil berlaku. Jadi Kit Siang mesti sangat bodoh atau sangat terdesak untuk berfikir bahawa pakatan Mahathir-Anwar mungkin berlaku. Kit Siang tahu bahawa pakatan Mahathir-Anwar adalah penting jika Pakatan Harapan mahu berjaya. Dan itu bermakna Pakatan Harapan tidak akan berjaya jika kesepakatan itu gagal sebelum pilihan raya umum. Dan lebih lama Perdana Menteri Najib Tun Razak menangguhkan pilihan raya umum akan datang maka lebih banyak peluang Pakatan Harapan akan hancur sebelum pemilihan umum.

Apa yang diharapkan oleh Kit Siang ialah orang Melayu akan percaya bahawa Pakatan Harapan berada di tempat yang kukuh kerana Mahathir dan Anwar bersatu. Kebanyakan orang Melayu bagaimanapun percaya tidak ada ma’af bagi mu. Batasan waktu untuk Mahathir dan Anwar untuk berbaik dan memaafkan dan melupakan sudah lama berakhir. Ia telah melepasi masa. Hanya satu yang boleh “hidup” sementara yang lain mesti mati. Dan apa yang cuba dilakukan oleh Kit Siang adalah bodoh dan tidak boleh dilakukan. Orang Melayu tidak akan percaya kecuali orang Melayu yang bodoh seperti Kit Siang.
Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Kit Siang’s Con Is To Offer The Post Of Interim PM To Two People. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.⁠⁠⁠⁠


 
Top