Menu

Wujudnya Mahathir dalam Pakatan Harapan memberi manfaat yang begitu bermakna kepada Barisan Nasional kerana itu adalah seperti “mencampakkan kucing dalam kawanan merpati”. Mahathir telah mencipta lebih banyak kerosakan serta kelihatan seolah-olah dia bekerja untuk Najib. ‘Tawaran’ Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri Pakatan Harapan adalah seperti ‘hadiah dari tuhan’ kepada Najib. Itu akan memberikan Najib beberapa kerusi tambahan di Parlimen dan menjauhkan Pakatan Harapan dari mara ke Putrajaya.Gambar menunjukkan Tun Dr Mahathir Mohamad terkial-kial dengan kamera telefon pintar manakala yang lain memegang sepanduk ‘ANWAR PM KE7’ mungkin boleh memenangi anugerah foto tahun 2017. Sekiranya gambar membawa 1001 makna maka foto tersebut menceritakan kepada kita sepuluh ribu lagi maknanya.

Mahathir telah terperangkap. Dia tidak sedar bahawa PKR telah ‘menyerang hendap’ beliau dan memalukannya di khalayak ramai dengan mengadakan demonstrasi (dan itu adalah apa sebenarnya, demonstrasi) mengisytiharkan Anwar Ibrahim sebagai calon mereka untuk jawatan Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang di pilihanraya umum akan datang. Dan laungan ‘reformasi’ menjelaskan bahawa demonstrasi ‘ANWAR PM KE7’ merupakan majlis anti-Mahathir.BACA DI SINI: PPBM Strategist: it is stupid of PKR to push Anwar for PM

‘Reformasi’ adalah ‘laungan perang’ yang diciptakan oleh Anwar pada September 1998 sebagai laungan anti-Mahathir. Sejak itu, sekarang selama hampir 20 tahun, ianya merupakan laungan perang PKR untuk menentang Mahathir dan pengganti beliau – Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Najib Tun Razak. Dan Mahathir tahu bahawa setiap kali aktivis PKR menjerit ‘reformasi’ di hadapannya umpama satu tamparan tepat ke muka beliau.

Tidak dinafikan lagi, sepertimana gambar tersebut telah menunjukkan aksi tenang Mahathir ketika plakad diangkat dan teriakan reformasi berlangsung. ‘Alasan’ beliau kerana tidak mengangkat plakad ‘ANWAR PM KE7’ dan tidak menyertai teriakan ‘reformasi’ adalah bahawa dia sibuk. Dia cuba untuk merakamkan majlis dengan telefon pintar dan dia bukan orang yang serba boleh dan hanya mampu berbuat satu perkara sahaja pada satu-satu masa.

Perasaan sebenar Mahathir mengenai acara paling memalukan ini, bagaimanapun, didedahkan sebaik sahaja dia tiba di rumah. Beliau amat marah dan ia mengumpulkan Kadir Jasin, Syed Akbar Ali dan Zainuddin Maidin turut dikenali sebagai Zam untuk mesyuarat tergempar di kediamannya di The Mines.Kadir yang kononnya pakar strategi media Mahathir yang menjalankan tugas seperti orang kampung dan terlalu sombong
Mahathir jelas sangat gelisah kerana dia bukan sahaja mengadu bahawa dirinya diserang hendap dan diaibkan oleh PKR, beliau juga mengadu bahawa Muhyiddin Yassin tidak melakukan apa-apa kerja dan menghabiskan masa beliau pergi bercuti manakala anaknya, Mukhriz, tidak serius dan menyerahkan kepada Mahathir untuk melakukan semua kerja. Mahathir mengeluh bahawa Muhyiddin dan Mukhriz mahukan kuasa terhidang di depan mata mereka.

Tiada apa yang berlaku seperti apa yang Mahathir telah rancangkan. Pada tahun 2014, apabila Mahathir melancarkan serangan pertama ke atas Najib dengan laporan polis Khairuddin Abu Hassan terhadap 1MDB, beliau telah berjanji bahawa dalam tempoh enam bulan atau lebih Najib akan habis dan Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri dengan Mukhriz sebagai nombor dua. Itu adalah 30 bulan yang lalu dan mereka masih jauh dari menyingkirkan Najib.Syed Akbar telah memberi amaran kepada Mahathir bahawa Islam akan memusnahkan Malaysia seperti yang berlaku semua negara Islam lain maka PAS tidak boleh dibenarkan dalam Pakatan Harapan
Mahathir juga melepaskan kemarahan pada Lim Kit Siang yang membubarkan Pakatan Rakyat pada bulan Jun 2015, hanya sebulan sebelum Najib sepatutnya telah digulingkan. Oleh kerana itu, kata Mahathir, “Kami kehilangan PAS.” Kebodohan Kit Siang dan kedegilan Pakatan menyebabkan sekurang-kurangnya 30 kerusi parlimen hilang dan tanpa kerusi-kerusi mereka mungkin hanya mendapat 60 atau lebih kerusi pada pilihan raya umum akan datang.

Pakatan Harapan memerlukan sekurang-kurangnya 115 kerusi parlimen untuk membentuk kerajaan. Pada masa ini, tanpa PAS, mereka hanya mempunyai kira-kira separuh jumlah itu. Mereka memerlukan lagi 55 kerusi dan malah dengan PAS pun mereka masih akan kekurangan 25 atau lebih kerusi.

Mahathir kelihatan berputus asa dan api itu tidak lagi di dalam dia. Kadir, Syed Akbar dan Zam memandang antara satu sama lain. Mereka takut Mahathir boleh memutuskan untuk berhenti. Beliau seolah-olah cukup tertekan untuk melakukannya. Lalu mereka datang dengan pelan, dengan harapan bahawa ini mungkin menaikkan semangat Mahathir sedikit. Dan rancangan itu adalah untuk Mahathir mengumumkan bahawa beliau sendiri akan menjadi Perdana Menteri jika ‘rakan-rakan’ dalam Pakatan Harapan mahu dia menjadi Perdana Menteri.BACA DI SINI :Mahathir brings stupidity to new heights

Pakatan Harapan terkejut dengan ‘tawaran’ Mahathir sehinggakan tidak ada orang yang mampu untuk bertindak balas. Semua pemimpin Pakatan Harapan mendiamkan diri kecuali Mukhriz yang berkata beliau keliru dengan kenyataan bapanya dan mungkin akhbar tersalah petik Mahathir atau dia hanya bergurau. Mukhriz cuba untuk menjadikannya sebagai tidak jelas yang mungkin supaya tiada siapa yang boleh menjatuhkannya kelak dengan apa yang dia katakan.

Idea yang begitu bodoh ini dari Kadir, Syed Akbar dan Zam sehingga membuatkan seseorang tertanya-tanya sama ada ketiga-tiga mereka sebenarnya kuda Trojan yang bekerja untuk Najib. Itulah rancangan yang paling buruk dalam tempoh 30 bulan, malah seorang ahli politik baru boleh memberitahu anda ‘tawaran’ Mahathir itu merupakan satu bencana besar.Kadir merancang strategi media dengan Jahabar Sadiq dari The Malaysian Insight
Mahathir berkata, beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya umum akan datang. Sekarang dia berkata dia menawarkan dirinya sebagai calon Pakatan Harapan untuk Perdana Menteri. Ini bermakna dia merancang untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang. Oleh itu Mahathir perlu mengisytiharkan kerusi mana yang beliau akan bertanding kerana jika beliau bertanding kerusi lamanya iaitu Kubang Pasu maka dia akan kalah teruk.

Jika Mahathir bertanding di kerusi lamanya Kubang Pasu, dia akan menghadapi pertandingan tiga penjuru dengan Mohd Johari Baharum dari Umno yang akan menang 60% undi. PAS akan menang 30% manakala Mahathir akan berjuang untuk memenangi hanya 10% undi. Jika itu adalah apa yang akan berlaku maka lebih baik Mahathir meletakkan pistol ke kepalanya dan tarik picu. Ianya akan menjadi kurang menyakitkan.

Atau mungkin Mahathir boleh bertanding kerusi 90% Cina di Pulau Pinang dan DAP boleh memberitahu orang Cina untuk mengundi Mahathir. Dengan cara ini Mahathir boleh yakin untuk menang walaupun itu akan menjadikan dia MP milik Cina. Memang Pakatan Harapan adalah milik DAP maka perkara tersebut tidak penting lagi.Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal MAHATHIR IS LIKE THE CAT AMONGST THE PIGEONS. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top