MenuIsa Samad menyangka sikap berdiam diri Najib sebagai kelulusan tersirat. Dan ini adalah kesilapan yang ramai orang (termasuk ahli-ahli politik dan ketua-ketua GLC) lakukan. Mereka berfikir Najib mudah tertipu dan jika dia mendiamkan diri maka ini bermakna anda telah berjaya mengaburi matanya. Najib mungkin mendengar apa yang anda katakan. Tetapi itu tidak bermakna dia akan mendengar sahaja apa yang anda katakan. Dia akan memeriksa kebenaran cerita anda untuk melihat jika anda bercakap benar. Dan dia mempunyai pasukan penasihat beliau sendiri.

Apabila Pejabat Perdana Menteri (PMO) membuat pengumuman bahawa Idris Jala akan diberi tugas untuk menyiasat “krisis”Felda Global Ventures Holdings (FGV) ramai yang terkejut. Mereka tidak melihat tindakan tersebut akan dibuat dan sebenarnya, menganggap ia sebagai satu langkah yang bijak di pihak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Idris Jala akan mengembalikan keyakinan awam yang terhakis begitu teruk sejak Mohd Isa Abdul Samad mengambil alih sebagai Pengerusi Felda pada tahun 2011. Sebagai contoh kes kontroversi pembelian Felda PT Eagle High Plantations tahun lepas. Ia menjadi kontroversi hanya kerana Isa tidak dapat menjelaskan rasional di sebalik pelaburan Indonesia. Apa sahaja yang beliau berkata orang ramai tidak akan menerima terutamanya kerana ia adalah krisis keyakinan menyelubungi Isa Samad.

Apabila Shahrir Samad telah dilantik sebagai Pengerusi Felda yang baru pada Januari tahun ini, beliau menjelaskan rasional di sebalik pembelian Felda PT Eagle High Plantations dan ‘krisis’ berakhir. Shahrir bukan sahaja menerangkan isu ini dengan baik malah orang ramai yakin dengan apa yang dia katakan sedangkan sebelum ini tiada siapa yang akan memberi reaksi yang sama terhadap apa yang Isa katakan. Pendek kata, masalah itu adalah Isa Samad dan sekarang apabila Idris Jala bekerjasama dengan Shahrir untuk menyelesaikan isu FGV maka keyakinan orang ramai telah kembali.


Shahrir kembalikan keyakinan orang ramai kepada Felda

Minggu lalu, Isa pergi berjumpa Najib untuk memaklumkan kepada beliau mengenai pelanggaran yang dikatakan dilakukan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Zakaria Arshad. Apa yang dipanggil pelanggaran itu melibatkan syarikat Afghan yang berpangkalan di Dubai, Safitex, yang mempunyai bayaran tertunggak dalam akaun dengan Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP).

Isa memberitahu Najib bahawa Safitex telah diberikan kemudahan kredit dan bukannya dibuat dengan mengeluarkan Surat Kredit ke atas semua pembelian, seperti yang menjadi dasar syarikat. Apa yang Isa tidak memberitahu Najib bahawa satu perjanjian telah ditandatangani antara Safitex dan DOP sebelum Zakaria telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif FGV dan Isa sendiri telah hadir pada majlis menandatangani perjanjian ini. Isa kemudian berbohong dan memberitahu Najib bahawa juruaudit, PricewaterhouseCoopers (PwC), telah menemui pelanggaran ini, sedangkan ianya tidak benar.

Isa juga tidak memaklumkan kepada Najib bahawa Safitex mengawal 40% daripada pasaran Afghan, yang mengambil masa 20 tahun untuk dibina. Setakat ini Safitex telah memberikan DOP kira-kira suku bilion Ringgit perniagaan. Dan Isa bersedia untuk membuang semua ini dengan hanya satu lontaran dadu kerana dia tidak suka apa yang dilihat sebagai Shahrir ‘melanggar’ wilayah beliau dan Zakaria berinteraksi dengan Shahrir.


Seperti dalam kes Media Prima, Najib hanya mendengar apa Isa katakan. Beliau kemudian meminta penasihat beliau untuk meneliti perkara itu dan memberi laporan kepadanya. Perkara tersebut berlaku dalam kes Media Prima apabila Pengerusinya, Fateh Iskandar, memberi maklumat salah kepada Najib tentang apa yang sedang berlaku. Najib lakukan siasatan sendiri dalam perkara itu dan mendapati sebaliknya. Jadi sekarang Fateh tinggal sejarah dan tugasnya telah diambil alih oleh Ismee Ismail (BACA DI SINI).

Selepas taklimat Isa, Najib memberitahu penasihat beliau untuk menyemak ceritanya dan mereka mendapati sebaliknya dengan apa yang Isa katakan kepada Najib. Isa, bagaimanapun, berpendapat bahawa Najib telah mempercayai ceritanya – hook, line and sinker – maka dia segera memberitahu Zakaria agar meletak jawatan. Dan apabila Zakaria enggan berbuat demikian, Isa membawa perkara itu kepada Lembaga dan mengarahkan Lembaga memecat Zakaria.

Isa Samad menyangka sikap berdiam diri Najib sebagai kelulusan tersirat. Dan ini adalah kesilapan yang ramai orang (termasuk ahli-ahli politik dan ketua-ketua GLC) lakukan. Mereka berfikir Najib mudah tertipu dan jika dia mendiamkan diri maka ini bermakna anda telah berjaya mengaburi matanya. Najib mungkin mendengar apa yang anda katakan. Tetapi itu tidak bermakna dia akan mendengar sahaja apa yang anda katakan. Dia akan memeriksa kebenaran cerita anda untuk melihat jika anda bercakap benar. Dan dia mempunyai pasukan penasihat beliau sendiri.

Satu perkara yang Najib paling benci paling adalah orang berbohong kepadanya. Bagi Najib adalah satu jenayah yang paling tidak boleh dimaafkan. Selepas penasihat Najib memeriksa lagi, didapati bahawa cerita Isa tidak benar. Ya, Safitex telah diberikan kredit, tetapi itu adalah perkiraan yang dipersetujui dan obligasi berkontrak di pihak DOP. Ya, Safitex lambat pembayarannya, tetapi ada alasan untuk itu dan sebab telah dijelaskan. Jadi ia bukan satu perkara yang mudah pelanggaran dasar syarikat di pihak Zakaria dan tiga yang lain dalam pasukan pengurusan FGV.


Bagaimanapun, ini adalah kes he-says-she-says. Jadi Najib membawa masuk Idris Jala supaya dia boleh menyiasat secara terperinci segala-galanya dan mengenal pasti siapa yang bercakap benar dan siapa yang berbohong. SPRM juga telah campur tangan untuk menentukan sama ada wujud elemen rasuah dalam FGV. Isa telah membuka kotak Pandora dan tidak boleh berpatah balik. Seseorang telah berbohong, jadi “kepala” yang memainkan peranan akan berakhir seperti dalam episod Media Prima.

Malaysia Today telah menerangkan kenapa Isa tidak menyukai Zakaria, anda boleh baca di bawah:

Dan sekarang “the shit has hit the fan”. Apa yang sepatutnya bukan acara utama kinii merupakan isu nasional. Ini adalah perjuangan antara hidup dan mati dan hanya satu orang “hidup”. Jadi sama ada Isa atau Zakaria adalah “a dead man walking”. Dan dalam kira-kira dua minggu atau lebih kita akan mengetahui siapa yang akan meraikan Hari Raya yang baik dan siapa yang akan meraikan “his wake”(Wake: jam tangan atau perhimpunan diadakan di sebelah badan seseorang yang telah meninggal dunia).

Najib tahu kesan daripada krisis Felda-FGV ini. Pakatan Harapan seperti Rafizi Ramli dan Tony Pua akan menguna kesempatan ini “jumping onto the bandwagon and are going to town”. Mereka berharap krisis ini akan memberi kesan kepada 54 atau lebih kerusi Umno, yang terdiri daripada separuh kerusi yang dimenangi Umno atau boleh menang. Oleh itu ini adalah satu lombong emas untuk Pakatan Harapan yang mereka perlukan bagi mengalahkan Umno jika ia mahu menjatuhkan Barisan Nasional.

Umno dan Barisan Nasional bekerja keras untuk membina asas bagi pilihan raya umum akan datang. Pada masa ini, Umno dan Barisan Nasional berada dalam kedudukan yang paling baik dengan pembangkang yang berada dalam keadaan kucar-kacir. Walaupun Pakatan Harapan tidak lagi bercakap tentang membentuk kerajaan akan datang namun mereka boleh menafikan Barisan Nasional majoriti dua pertiga di Parlimen. Dan banyak kerusi Umno di mana separuh daripadanya datang dari kawasan Felda.

Isa adalah bodoh jika fikir penasihat Najib akan membenarkan dia untuk merosakan semua kerja-kerja cemerlang mereka beberapa tahun lepas. Isa terlalu yakin diri dan berfikir dia terlalu penting dalam skim yang lebih besar. Najib tidak akan membenarkan sesiapa sahaja menjejaskan semua kerja Umno yang telah dilakukan dalam 54 kawasan Felda ini. Isa telah meletakkan dirinya melebihi Umno dalam nafsu untuk kuasa dan tidak lama lagi dia akan tahu betapa kecilnya diri beliau.

Isa membuat banyak salah langkah di sepanjang jalan. Pertama sekali sebagai Pengerusi bukan eksekutif dia tidak mempunyai urusan campur tangan dalam isu-isu pengurusan. Lagipun FGV sudah mempunyai Ketua Pegawai Eksekutif, Zakaria. Kemudian Isa berbohong kepada Perdana Menteri, seperti mengenai laporan juruaudit. Isa kemudian bertindak sebagai Pengerusi Eksekutif dengan meminta Zakaria meletak jawatan sebelum membawa perkara itu kepada Lembaga Pengarah.


Apabila Zakaria menulis surat itu kepada Isa, ia adalah “game over”. penafian Isa tentang meminta Zakaria meletak jawatan terbukti satu pembohongan. Zakaria kemudian menawarkan disiasat SPRM untuk menentukan sama ada dia melakukan rasuah. Isa kini terperangkap dalam dilema kerana dia pasti tidak boleh mengatakan tidak kepada itu (atau jika tidak, ia akan kelihatan seperti dia mempunyai sesuatu yang hendak disembunyikan). Walau bagaimanapun, jika SPRM datang maka mereka akan membuka satu pekong. Zakaria sangat bijak “checkmated” Isa.

Isa juga sangat marah dengan penasihat PM yang menjangka semua pergerakan beliau dan mencantas setiap langkah perjalanan beliau. Isa fikir dia adalah master dalam permainan dan tidak menyangka penasihat Najib mengepung di sekelilingnya. ‘old school’ Isa atau jenama kampung politik berdasarkan penipuan, pembohongan dan maklumat yang salah tidak lagi berfungsi dalam zaman revolusi maklumat. Isa masih tidak menyedari bahawa dia telah “terpukul” dan masih berceramah dan bertindak seperti dia mengawal keadaan.


Meletakan Idris Jala bertanggungjawab menyelesaikan krisis FGV merupakan langkah bijak yang tidak disangka ramai pihak

Tetapi rampasan kuasa akhir telah digagalkan oleh Najib sendiri. Mendapatkan Idris Jala untuk campur tangan dan bekerjasama dengan Shahrir untuk menyiasat perkara itu bagi menyelesaikannya adalah cemerlang. Dengan satu langkah, Najib menyelesaikan apa yang mengancam untuk menjadi bencana. Isa memandang ringan keazaman Najib, sama seperti Mahathir lakukan. Malah, Mahathir baru-baru ini mengakui dia telah “kalah” apabila beliau berkata dalam satu temu bual Tokyo bahawa Najib kini adalah Perdana Menteri yang sangat berkuasa sedangkan dua tahun lalu Mahathir menghina Najib dengan memanggilnya “a lame duck”.

Isa sepatutnya mengambil perhatian terhadap apa yang dikatakan oleh Mahathir. Najib adalah apa yang mereka panggil “Deathstalker” (Leiurus quinquestriatus) atau kala jengking kuning. Ia mungkin kekal tetapi ia adalah yang paling beracun dikalangan semua spesies kala jengking. Dan apabila ia menyengat anda kekal disengat untuk masa yang sangat lama, cuma bagaimana Mahathir menngetahuinya adalah dengan cara yang sukar dan masih rasa disengat. Media Prima dan kes-kes FGV perlu menjadi amaran kepada ketua-ketua GLC agar tidak mengambil kesempatan ke atas Najib. Dan jika mereka fikir mereka boleh “mengenakan” Najib, sebenarnya ada perkara lain bakal timbul.


SPRM serbu pejabat FGV dan merampas fail dan dokumen.

- Malaysia Today


 
Top