MenuTahaluf Siyasi antara PAS dan Pakatan Rakyat terbatal disebabkan timbulnya kesedaran bahawa gerakan evangelis Kristian semakin terserlah dalam DAP dan hal ini bakal merugikan Islam.

Kenyataan itu dibuat oleh Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Zuhdi Marzuki apabila ditanya sama ada faktor evangelis Kristian DAP menjadi penyebab kepada PAS menjauhi pakatan.

Sambil menegaskan bahawa sebarang bentuk pakatan atau Tahaluf Siyasi seharusnya tidak boleh sesekali merugikan Islam. “Ini faktor terpenting sebab persoalan tahaluf tidak boleh merugikan Islam.

” Malah PAS sedar akan hal itu seawal isu kalimah Allah lagi dan ini boleh dilihat dengan beberapa langkah dan tindakan yang dibuat oleh Allahyarham Dato’ Dr Haron Din, Mursyidul Am PAS ketika itu melalui Majlis Syura menjauhi DAP setelah sedar akan pengaruh gerakan evangelis dalam isu kalimah Allah.

“Tetapi ketika itu masih ada juga segelintir kepimpinan pusat yang masih tidak nampak akan hal sedemikian dan mereka ini, dapat dilihat sekarang ini pun masih bersama dengan DAP,” tambah beliau yang merujuk kepada kumpulan yang telah meninggalkan perjuangan PAS.

Namun malangnya masih ramai yang melihat pendedahan yang dibuat oleh Pengarah MAPAN Universiti Utara Malaysia, Dr Kamarul Zaman Yusoff tentang dakyah Hannah Yeoh sebagai isu penyebaran dakyah Kristian biasa sedangkan ianya amat berkait rapat dengan politik dan kuasa.

Menurut Dr Zuhdi lagi, Evangelis Kristian bukanlah Kristian biasa, mereka ini akan menganggu-gugat kestabilan politik sesebuah negara. “Mereka ini mahu menguasai politik.

Ini bukan hanya penyebaran dakyah Kristian biasa.” Dr Zuhdi Marzuki juga mendedahkan bahawa buku seperti ‘The Evangelical: The Struggle to Shape America’ ada menceritakan panjang lebar bagaimana Donald Trump yang bukanlah calon ‘favourite’ tetapi berjaya menang pilihanraya Presiden Amerika Syarikat dengan bantuan gerakan Evangelis Kristian.

- Menara


 
Top