MenuUmat Islam layak dibunuh tanpa bicara. Berikut merupakan seruan yang dibuat oleh Ahli Kongres Amerika Syarikat dari Louisiana, pada Ahad lepas, menurut laporan yang diterbitkan oleh Gizmodo Clay Higgins, memuatnaik status berikut di laman Facebook miliknya (disahkan milik Clay Higgins), 

“The free world… all of Christendom… is at war with Islamic horror. Not one penny of American treasure should be granted to any nation who harbors these heathen animals. Not a single radicalized Islamic suspect should be granted any measure of quarter. Their intended entry to the American homeland should be summarily denied. Every conceivable measure should be engaged to hunt them down. Hunt them, identity them, and kill them. Kill them all. For the sake of all that is good and righteous. Kill them all.” 

Namun apabila dihubungi, jurucakap Hinggins menyatakan bahawa seruan itu hanya untuk membunuh orang-orang Islam yang disyaki sebagai pengganas dan bukannya semua umat Islam sambil menggesa supaya idea ini wajar dipersetujui oleh keseluruhan Amerika Syarikat dan Britain. 

Hinggins sebelum ini juga pernah mencetuskan kontroversi kerana menghina dan menggunakan kekerasan berlebihan ke atas tahanan sewaktu berkhidmat sebagai anggota polis. Sungguhpun menjadi wakil rakyat di negara yang mempertahankan nilai-nilai sekular, Higgins tetap membawa pengaruh agama Kristian yang ekstrim ke dalam pentadbirannya. Walaupun dilaporkan namun menurut Facebook, kenyataan Higgins ini tidak bercanggah dengan peraturan laman web itu berkaitan dengan ‘hate speech’.

- menara.my


 
Top