Menu

Oleh Lim Sian See

Tony Pua secara tiba-tiba telah mempersoalkan mengapa Proton telah menjual kepentingan kepada Geely.

Pada 17 Februari 2006, Lim Guan Eng menerbitkan surat terbuka menuntut untuk tahu mengapa Proton telah gagal dalam rundingan untuk Volkswagen mengambil kepentingan di dalamnya.

Seolah-olah pada DAP, semuanya tidak baik. Berjaya adalah tidak baik, gagal juga tidak baik.

Saya rasa DAP Tony Pua tidak tahu bagaimana perniagaan dilakukan atau dinilai.

Proton adalah sebuah syarikat yang sedang mengalami kerugian besar sebanyak berbilion sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan ia berhutang sehingga RM3.2 bilion kepada Kerajaan.

Sudah tentu apabila Geely masuk, harga tidak akan menjadi tinggi kerana Geely juga akan berkongsi separuh daripada hutang dan liabiliti yang sedia ada dan juga masih terpaksa menanggung kerugian dalam jangka pendek.

Ya, pinjaman mudah Kerajaan dan RM1.1 bilion geran penyelidikan adalah untuk membantu mencantikkan perjanjian untuk Geely dan juga untuk memberikan Proton sedikit ruang.

Ia adalah untuk membantu menyelamatkan 60,000 pekerjaan dalam rantaian bekalan, menyelamatkan sehingga 100,000 pekerjaan dalam kumpulan DRB-Hicom dan mengelakkan kesan penularan di bank jika DRB-Hicom gagal membayar hutangnya.

Ini adalah keputusan yang terbaik untuk menyelesaikan masalah yang sudah berpanjangan yang telah menghantui Malaysia selama bertahun-tahun.

Semua rakyat Malaysia perlu mendoakan kejayaan Proton mulai sekarang dan berharap ia akan pulih untuk membawa keuntungan, berhenti bergantung pada Kerajaan dan juga menjadikan kita bangga dengan memulakan semula eksport Proton berkualiti ke seluruh dunia.


 
Top