MenuSeorang ahli politik mentah seperti Syed Saddiq Syed Abdul Rahman jangan angkuh mencabar orang yang lebih atas daripadanya, kata bekas pengasas bersama PPBM Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan.

Menjawab kenyataan ketua pemuda PPBM itu, Khairuddin berkata Syed Saddiq perlu merendah diri kerana dia masih baru dalam kerjaya politiknya.

“Banyak asas serta peradaban politik yang budak hingusan ini harus pelajari dalam politik. Dalam politik kita harus bersikap tawadduq, rendah diri, berjiwa besar dan minda terbuka seikhlas mungkin,” katanya dalam kenyataan hari ini.

“Andaikata saya ini ketua pemuda PPBM, pendekatan yang akan diambil untuk menyelesaikan kemelut dalaman parti ialah dengan mengadaptasikan kaedah memujuk agar semua balik ke pangkuan parti.”

Khairuddin mengulas cabaran Syed Saddap terhadap Naib Presiden PPBM Hamidah Osman hari ini.

Semasa bercakap kepada FMT awal hari ini, Syed Saddiq mencabar Hamidah meletak jawatan, mendakwa beliau bertanggungjawab bagi perpecahan di Perak.

Ini berlaku selepas lebih 1,000 ahli PPBM Perak meletak jawatan, kononnya disebabkan kelemahan pimpinan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Syed Saddiq juga menyifatkan Hamidah sebagai seorang hipokrit yang kecewa selepas Muhyiddin tidak menamakan beliau sebagai ketua PPBM negeri.

“Cabar mencabar secara melulu merupakan cara angkuh yang hanya akan mengeruhkan lagi suasana dalaman parti,” kata Khairuddin.

“Reaksi budak hingusan Syed Saddiq ini akan membuatkan lebih ramai rakyat jelata bertambah menyampah dengan parti nanti,” katanya.

Khairuddin akui beliau sebagai orang luar tidak berhak mencampuri urusan dalaman PPBM, tetapi beliau mahu mengingatkan orang ramai sedang memerhatikan mereka.

Oleh itu, semua konflik dalaman mesti dikendalikan secara profesional dengan cara yang akan membuahkan hasil positif.

“Jangan jadikan PPBM sebagai sebuah parti berimej angkuh,” kata Khairuddin.

Pada Jumaat, Ketua Bahagian Ipoh Timur PPBM, Azrul Suhadi Ahmad Mokhtar dan Ketua Teluk Intan Jemaat Yaacob membawa lebih 1,000 ahli PPBM Perak menyerahkan surat peletakan keahlian mereka.

Azrul dipetik sebagai berkata Muhyiddin gagal untuk menyelesaikan konflik di peringkat kebangsaan dan negeri walaupun diberi seminggu untuk berbuat demikian.

Tetapi menurut Syed Saddiq, lebih baik mereka meninggalkan sekarang dan bukan apabila PPBM, bersama-sama dengan Pakatan Harapan (PH), berjaya melangkah ke Putrajaya.

Ini kerana kerosakan mereka yang didakwa “ejen Umno” boleh lakukan jika PH menjadi kerajaan adalah lebih teruk.

- Bicara News


 
Top