MenuPenyokong-penyokong PKR yang kecewa dengan sikap barisan kepemimpinan parti itu bertindak menubuhkan sebuah parti politik baharu yang dikenali sebagai Parti Harapan Malaysia (PHM).


Bekas Pengerusi Kelab Akar Umbi PKR Malaysia, Johari Musa ketika mengumumkan perkara itu berkata, tujuan utama penubuhan PHM adalah untuk menggantikan PKR yang kini dilihat semakin rosak teruk akibat sikap semua kepemimpinannya.

Kata beliau, PHM serius memperjuangkan amalan politik serta demokratik tulen dan akan menyertai Gagasan Sejahtera bersama Pas pada Pilihan raya Umum Ke-14 (PRU-14).


“Keadaan juga tidak seperti dahulu apabila ada ahli yang bersuara melahirkan kekecewaan atau beri cadangan, mereka akan dianggap sebagai pengkhianat parti dan dipecat sama seperti yang berlaku kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Johari yang juga bekas Ketua PKR Cabang Lembah Pantai menjangkakan lebih 35 peratus ahli PKR bersetuju untuk menyertai PHM dan sedang menunggu masa yang sesuai untuk keluar parti tersebut.

Jelas beliau, kebanyakan ahli PKR menganggap parti itu kini menjadi orang suruhan kepada DAP dan sanggup mengkhianati hubungan baik dengan Pas.

“Ahli PKR sendiri yang mendesak supaya PHM ditubuhkan untuk menggantikan parti tersebut kerana mereka sudah tidak sabar untuk keluar PKR.

“Sehubungan itu, kami berharap Pendaftar Pertubuhan (ROS) akan meluluskan penubuhan PHM dengan segera memandangkan kelulusan permohonan sudah tertangguh sejak 6 Disember 2016,” ujarnya sambil memberitahu permohonan penubuhan PHM telah dibuat kepada ROS pada 2015.

Johari turut memaklumkan bahawa satu lagi sidang akhbar akan diadakan selepas penubuhan PHM diluluskan untuk mengumumkan presiden parti.

- Bicara News


 
Top