Menu

Najib tidak perlu tergesa-gesa untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang kerana dia masih mempunyai satu tahun lagi untuk menonton Pakatan Harapan memusnahkan diri sendiri. Semakin lama Mahathir memimpin Pakatan Harapan semakin rosak ianya terjadi. Wujudnya Mahathir dalam Pakatan Harapan adalah aset kepada Barisan Nasional. Mahathir yang menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada Pakatan Harapan daripada dilakukan oleh Barisan Nasional. Ia adalah seperti “melepaskan lembu jantan di kedai china”.
Menurut Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, terdapat tiga sebab mengapa Pakatan Harapan mesti menamakan bakal Perdana Menteri.

1. Ia akan memberi isyarat kepada rakyat bahawa Pakatan Harapan adalah kerajaan yang ditunggu

2. Ia akan menghapuskan mitos

3. Ia akan menunjukkan perbandingan ‘X vs Y’ yang memihak kepada Pakatan Harapan

(BACA LAGI DI SINI)Syed Saddiq berkata orang mula bertanya jika tidak Kit Siang jadi siapa?
Pada asasnya, apa yang Syed Saddiq kata adalah apa yang Malaysia Today telah perjelaskan sejak beberapa bulan yang lalu. DAP dijangka memenangi majoriti dari kerusi. Jadi, jika Pakatan Harapan menang, katakanlah , 125 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang, ia akan menjadi kerana DAP memenangi 55 kerusi manakala ahli-ahli Pakatan Harapan yang lain memenangi 70 kerusi. Jika tidak Pakatan Harapan tidak akan dapat memenangi 125 kerusi di Parlimen.

Sekarang, jika DAP menang 55 kerusi yang bermakna PKR memenangi 35 kerusi manakala PAN dan Pribumi memenangi 35 kerusi (katakan 25 dan 10 kerusi masing-masing). Walau bagaimanapun, jika DAP menang hanya 40 kerusi, PKR 30, PAN 15 dan Pribumi 5, jumlah itu akan menjadi hanya 90 kerusi dan ini bermakna Barisan Nasional (dengan 132 kerusi) dan bukan Pakatan Harapan (dengan 90 kerusi) akan membentuk baru kerajaan Persekutuan.

Anda tidak perlu untuk menjadi seorang penganalisis politik untuk memahami perkara ini. Apa yang diperlukan adalah matematik mudah. Terdapat 222 kerusi di parlimen. Majoriti mudah 112 kerusi. Majoriti selamat adalah 125 kerusi untuk memastikan bahawa kerajaan anda tidak jatuh beberapa hari selepas dibentuk.

Jadi, jika anda memerlukan 125 kerusi, melainkan jika anda boleh menyapu 35 daripada Sabah dan 57 kerusi Parlimen Sabah, DAP mesti menang 55 kerusi, PKR mesti menang 35 dan PAN-Pribumi 35. Dan ini bermakna masa depan Pakatan Harapan bergantung kepada DAP, yang seterusnya bergantung kepada 90% undi Cina. Jika tidak Pakatan Harapan akan kekal sebagai pembangkang untuk masa yang lama.

Dan ini adalah mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad berkata ia adalah tidak berguna menamakan bakal Perdana Menteri sekarang. Jika Pakatan Harapan tidak memenangi pilihan raya umum akan datang maka menamakan bakal Perdana Menteri adalah satu latihan akademik atau seperti Mahathir kata, syok sendiri. Mahathir berkata, Pakatan Harapan mesti menang pilihan raya umum terlebih dahulu dan kemudian bercakap tentang siapa yang patut menjadi Perdana Menteri selepas itu.Jadi siapa sebenarnya bakal Perdana Menteri Pakatan Harapan?
Walau bagaimanapun, seperti Syed Saddiq berkata, tidak menamakan bakal Perdana Menteri akan memberikan gambaran bahawa jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang maka Lim Kit Siang akan menjadi Perdana Menteri. Dan sejak DAP mesti menang 55 daripada 115-125 kerusi untuk Pakatan Harapan dapat memenangi pilihan raya umum akan datang, DAP akan menentukan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri (seperti yang berlaku di Perak pada tahun 2008 apabila DAP memenangi lebih jumlah kerusi di Dewan Undangan Negeri dan memutuskan bahawa Nizar Jamaluddin ialah Menteri Besar).

Oleh itu, apa yang Syed Saddiq katakan (dengan menamakan bakal Perdana Menteri sekarang) akan menamatkan perkara ini dan semua spekulasi. Jika tidak, seperti kata Syed Saddiq, orang akan berkata bakal Perdana Menteri adalah ‘sama ada Lim Kit Siang atau boneka DAP.

Masalah lain yang Syed Saddiq bangkitkan adalah bahawa objektif untuk pilihan raya umum akan datang adalah untuk menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Pakatan Harapan perlu tawarkan alternatif atau perbandingan dengan Najib. Jika tidak pengundi akan bertanya: menyingkirkan Najib dan menggantikannya dengan siapa?

Sekarang, apa Syed Saddiq katakan adalah masuk akal (itulah sebabnya dia pendebat terbaik di Asia dan beliau memenangi Debate Championship United Asia pada Mei 2015), meninggalkan perkara bakal Perdana Menteri Pakatan Harapan secara terbuka adalah lebih selamat daripada menamakan beliau dengan menutup pintu kepada mana-mana perbincangan lanjut.Satu pertunjukan perpaduan yang palsu sedangkan percakaran ganas sedang berlaku di sebalik tabir
Apabila Kit Siang bersetuju untuk menamakan bakal Perdana Menteri maka tidak ada lagi jalan untuk patah balik. Pakatan Harapan akan tiba dititik tidak berpusing balik. Dan Kit Siang mempunyai rancangan sandaran dan boleh melakukan ‘U-turn’ jika perancangan tidak seperti yang diharapkan. Tambahan pula, dengan menamakan bakal Perdana Menteri akan mencetuskan perang saudara dalam Pakatan Harapan dan akan menyebabkan perpecahan tersebut.

Kit Siang telah menamakan sama ada dirinya sebagai bakal Perdana Menteri (yang bermaksud mereka akan kehilangan undi Melayu) atau dia namakan Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim, Muhyiddin Yassin, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Mukhriz Mahathir, Mat Sabu, Azmin Ali, Zaid Ibrahim atau seseorang seperti itu.

Semua nama-nama tersebut (Kit Siang yang namakannya) membawa sejumlah besar bebanan. Tidak ada nama yang boleh diterima, kata, 70% daripada pengundi. Dan anda memerlukan seseorang yang lebih daripada separuh pengundi boleh menerima. Dan tidak ada sesiapa dari sembilan nama itu dalam senarai tersebut . Apakah mungkin terdapat calon kesepuluh yang lebih daripada separuh atau 70% daripada pengundi boleh terima?Oleh kerana pilihan raya umum akan datang adalah mengenai Najib siapa alternatif Pakatan Harapan untuk Najib?
Ia adalah perkara biasa dalam mana-mana negara bahawa Perdana Menteri atau Presiden mendapat penarafan bersetuju kurang daripada 50%. Jadi, cuba untuk mencari seseorang yang mempunyai lebih daripada 50% atau 70% penarafan bersetuju adalah amat sukar.

Pakatan Harapan sepatutnya membuat pilihan raya umum akan datang mengenai dasar. Mereka harus telah menerbitkan kertas kerja mengenai pelbagai isu panas supaya pengundi akan tahu apa yang mereka dapat dengan mengundi Pakatan Harapan.

Sebaliknya, mereka menjadikan pilihan raya umum akan datang kepada kempen anti-Najib. Dan di sinilah masalahnya, seperti yang dikatakan Syed Saddiq. Oleh kerana ini adalah berkenaan dengan Najib maka anda perlu menunjukkan alternatif terhadap Najib. Dan Pakatan Rakyat tidak mempunyai alternatif terhadap Najib. Dan ini adalah perkara yang mengecewakan Syed Saddiq.

Sebaliknya Najib sedang duduk berehat. Pada peringkat ini permainan Najib adalah tidak perlu berbuat apa-apa atau membuktikan apa-apa. Bola berada di padang Pakatan Harapan. Sekarang terserah kepada Pakatan Harapan untuk membuktikan bahawa bakal Perdana Menteri mereka adalah baik, jauh lebih baik daripada Najib. Tetapi mereka tidak mampu melakukannya.

Najib tidak perlu tergesa-gesa untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang kerana dia masih mempunyai satu tahun untuk menonton Pakatan Harapan memusnahkan diri sendiri. Semakin lama Mahathir memimpin Pakatan Harapan semakin banyak kerosakan yang beliau lakukannya. Wujudnya Mahathir dalam Pakatan Harapan adalah aset kepada Barisan Nasional. Mahathir yang menyebabkan lebih banyak kerosakan kepada Pakatan Harapan daripada yang dilakukan oleh Barisan Nasional. Ia adalah seperti “melepaskan lembu jantan di kedai china”.
Setiap kali Mahathir membuka mulutnya Pakatan Harapan kehilangan undi. Sebagai contoh, Mahathir baru sahaja menghina ‘orang gemuk’ dan kira-kira 18% rakyat Malaysia obes manakala 30% mempunyai berat badan berlebihan. Jadi yang akan menyebabkan Pakatan Harapan kehilangan banyak undi. Anda perlu hanya 5% undi untuk menang atau kalah dalam pilihan raya umum akan datang. Oleh itu 18-30% akan mengajar cukup-cukup Pakatan Harapan.

Isu ini tidak lagi sama ada Barisan Nasional akan memenangi pilihan raya umum akan datang. Isunya ialah sama ada Barisan Nasional akan memenangi semula majoriti dua pertiga di Parlimen. Untuk Barisan Nasional memenangi majoriti dua pertiga mereka mesti menang 148 kerusi. Untuk Pakatan Harapan menafikan Barisan Nasional menang majoriti dua pertiga di parlimen mereka mesti menang tidak kurang daripada 75 kerusi. Dan pada peringkat ini Pakatan Harapan mungkin sukar untuk memenangi lebih 70 kerusi kecuali pengundi diberitahu siapa bakal Perdana Menteri mereka dan Mahathir berhenti menembak kaki sendiri.

– Malaysia Today


PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal MAHATHIR IS CAUSING MORE DAMAGE TO PAKATAN THAN BARISAN EVER COULD. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.
 
Top