Menu


Pertanyaan Ho Kay Tat Mengenai TMI Akhirnya Terjawab
Apabila The Malaysian Insight dilancarkan buat pertama kali mereka memberi tanggapan adalah bahawa DAP di belakang dan merupakan pembiaya mereka. Kini ternyata bahawa DAP tidak pembiaya tunggal Malaysia Insight, tetapi mereka mempunyai pembiaya kedua, individu tertentu daripada Barisan Nasional. Dan sementara pembiaya ini khususnya dari Barisan Nasional tahu mengenai peranan DAP dalam The Malaysian Insight, DAP tidak tahu tentang kewujudan pembiaya kedua ini.Berterus terang mengenai pihak penaja, Bos Edge memberitahu portal baru
(Malay Mail Online, 21 Mar 2017) – Jahabar Sadiq, bekas editor portal berita yang tidak lagi berfungsi The Malaysian Insider (TMI), telah dicabar oleh bekas pembiaya hari ini untuk mendedahkan sumber dana untuk penampilan baru portalnya The Insight Malaysia.

Ho Kay Tat, penerbit The Edge Media Group yang memiliki TMI sebelum menutupnya pada Mac tahun lepas, kata penjelasan diperlukan demi ketelusan dan kepentingan awam.

“Saya harap Encik Jahabar kini telah mendapat pembiaya lebih baik daripada kami untuk The Malaysian Insight. Beliau telah berkata bahawa sumber kewangan beliau adalah ekuiti swasta, ahli perniagaan dan pinjaman.”

“Untuk ketelusan dan demi kepentingan awam, Encik Jahabar perlu menyediakan nama-nama mereka dan tidak membiarkan perkara itu diselubungi misteri,” kata Ho dalam surat kepada akhbar harian Singapura The Straits Times.Tong habiskan RM13 juta pada TMI sebelum dia menutupnya dan kini ia telah muncul semula dengan pembiaya misteri baru
Malaysia Today menulis tentang perkara ini hampir dua bulan lalu pada 1, 2 dan 3 April 2017, yang anda boleh membaca pada pautan di bawah.

Cerita ini berkisar di sekitar Jahabar Sadiq, bekas editor portal berita yang kini tidak lagi berfungsi The Malaysian Insider (TMI). Selepas menghabiskan sekitar RM13 juta dalam tempoh dua tahun, TMI ditutup kerana pemilik tidak melihatnya ada masa depan pada sebuah portal berita yang menelan RM6 juta setahun (iaitu kira-kira sama juga dengan kos untuk mengurus Malaysiakini dan kira-kira RM4 juta setahun untuk menguruskan Free Malaysia Today).

Sekarang The Malaysian Insider telah berubah menjadi The Malaysian Insight (juga TMI), Ho Kay Tat mahu tahu dari mana datangnya RM6 juta setahun. Jahabar berkata wang itu datang dari ‘ekuiti swasta, ahli perniagaan dan pinjaman’ tetapi Ho mahukan beliau lebih ‘detail’ dan telus sebagai sumber pembiayaan TMI.

Ketika TMI adalah The Malaysian Insider wang itu datang dari jutawan Tong Kooi Ong. Tetapi Tong bukan di belakang The Malaysia Insight dan Ho mahu tahu siapakah beliau. Mereka tahu Jahabar tidak mempunyai wang dan juga Jahabar sendiri mengakui bahawa ada orang di belakangnya yang membiayai The Malaysia Insight. Persoalannya adalah siapa? Lagipun kita bercakap mengenai komitmen RM40 juta tanpa pulangan dalam jangka lima tahun akan datang.

BACA LAGI DI SINI:

Jahabar is Guan Eng’s get-out-of-jail card

The Malaysian Insight: proof of the pudding is in the eating

Jahabar Sadiq and the mystery of his funderJahabar adalah ‘darling’ Cina DAP
Apabila The Malaysian Insight pertama kali dilancarkan Jahabar tidak menyembunyikan fakta bahawa Lim Kit Siang dan DAP berada di belakangnya. Dia juga mengedarkan gambar beliau dan Lim Guan Eng sedang bersosial dan tonggang arak. Superman Hew mendedahkan bahawa strategi DAP adalah dengan menggunakan Melayu untuk skru Melayu jadi ia masuk akal bahawa mereka akan menggunakan Jahabar untuk skru Melayu.

Hakikatnya, Kit Siang dan DAP tidak menyangkal bahawa mereka berada di belakang Jahabar dan The Malaysian Insight. Lagipun mengapa bersusah payah untuk menafikan apa yang sudah diketahui umum? Lagi pun, apa masalahnya jika DAP di belakang The Malaysian Malaysia? Tiada apa yang salah dengannya dan tiada jenayah telah dilakukan.

Tetapi kemudian Jahabar adalah seorang yang pandai. Dia hancurkan The Malaysian Insider dan kemudian ditawarkan untuk membelinya untuk hanya RM1 juta. Dia juga memberitahu kakitangan The Malaysian Insider untuk bercuti selama dua bulan dan tidak mencari pekerjaan di tempat lain kerana mereka akan bangkit dan berjalan semula dalam masa yang singkat.Pembayar dana pertama Jahabar, DAP
Tetapi Jahabar tidak dapat menyediakan wang dan pembiaya beliau tidak mahu membelanjakan RM12 juta membeli The Malaysian Insider kerana bebanan yang bersamanya. Tambahan pula, Jahabar akan membayar Tong hanya RM1 juta dan simpan ke dalam poketnya bakinya. Jadi Jahabar terpaksa mewujudkan portal yang baru yang dikenali sebagai The Malaysian Insight.

Tetapi apa yang Kit Siang dan DAP tidak tahu adalah walaupun mereka adalah majikan Jahabar dan pembiaya The Malaysian Insight, mereka bukanlah satu-satunya. Jahabar telah mendapat majikan kedua dan pembiaya, individu tertentu daripada Barisan Nasional. Ia sebenarnya satu situasi yang ideal, ramai orang akan suka untuk meletakkan dirinya.

Ketika Jahabar ‘berkahwin’ dengan DAP, dia diam-diam menyimpan ‘perempuan simpanan’ di sebelahnya. Dan ketika ‘perempuan simpanan’ tahu tentang ‘isterinya’, ‘isterinya’ tidak tahu tentang perempuan simpanan. Jadi pembiaya kedua Jahabar tahu mengenai peranan DAP dalam The Malaysian Insight tetapi DAP tidak tahu tentang kewujudan individu ini daripada Barisan Nasional.

Pada mulanya, apabila ia mula-mula dilancarkan, The Malaysian Insight memberi gambaran ia adalah pro-DAP dan / atau pro-Pakatan Harapan. Kemudian perlahan-lahan mula beralih kepada ‘sisi lain’ dan artikel dan laporan akhir-akhir ini mendedahkan peralihannya. kini ia tidak begitu banyak anti-Umno dan / atau anti-Barisan Nasional kerana ia adalah anti ‘pihak tertentu’ dalam Umno dan / atau Barisan Nasional. Dan maklumat yang The Malaysian Insight mampu perolehi membuktikan bahawa ia hanya datang dari seseorang berkedudukan yang sangat tinggi dan dari mereka yang di dalam lingkungan dalamannya.Individu misteri tahu tentang DAP tetapi DAP tidak tentang kewujudan individu misteri ini yang menjadi pembiayaan bersama Jahabar dan TMI
Dijangkakan lebih banyak pendedahan dalam tempoh beberapa bulan akan datang. The Malaysian Insight akan mendedahkan rahsia sedangkan DAP dan Pakatan Harapan tidak mengetahuinya. Malah, ramai dalam Umno dan Barisan Nasional tidak tahu apa yang The Malaysian Insight tahu.

Ada tangan tertentu yang tersembunyi dalam Barisan Nasional yang menjalankan operasi tidak jujur sehinggakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berada dalam gelap tentang ini. Orang ini menggunakan The Malaysian Insight sebagai skuad pembunuh beliau untuk membunuh sasaran tertentu dalam Barisan Nasional. Dan menariknya semua orang akan berfikir bahawa DAP yang melakukan pembunuhan walhal ia sebenarnya orang dalam Barisan Nasional.

Sementara itu, Jahabar adalah apa yang orang Melayu katakan ‘makan keliling’ dengan mendapatkan pembiayaan daripada kedua-dua DAP dan juga dari orang Barisan Nasional.

Misi kedua The Malaysian Insight sekarang telah terbongkar. Ia bukan sahaja ‘kenderaan’ DAP dan Pakatan Harapan untuk membelasah Umno dan Barisan Nasional. Ia juga adalah kenderaan untuk menjatuhkan kumpulan dalam Umno dan Barisan Nasional yang merupakan penghalang kepada ‘kumpulan yang lain’ yang mahu merebut kuasa. Dan sebelum mereka boleh merebut kuasa halangan mesti dikeluarkan dan The Malaysian Insight ialah alat untuk mencapainya.

Malaysia TodayPENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal HO KAY TAT’S QUESTION REGARDING TMI FINALLY ANSWERED. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top