Menu

Wawancara Aljazeera terhadap Wan Azizah adalah satu bencana dan kenyataan Ketua Pemuda PKR bahawa Wan Azizah akan menjadi Perdana Menteri interim sementara menunggu Anwar dibebaskan dari penjara semakin memburukkan lagi keadaan. Kit Siang melihat ini sebagai satu peluang untuk memesongkan perhatian daripada hakikat bahawa dia akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang dengan meminta Saifuddin untuk menganjurkan aksi menjulang plakad ‘Anwar PM KE7’ semasa Kongres PKR.
Kongres PKR pada hujung minggu lalu menimbulkan lebih banyak persoalan daripada jawapan yang sepatutnya disediakan. Anda jangkakan inginkan melihat bahawa ini adalah mungkin Kongres terakhir sebelum pilihan raya umum akan datang PKR mahu menjawab segala persoalan selama ini. Namun perkara sebaliknya pula yang berlaku – malah lebih banyak soalan telah dibangkitkan dan lebih banyak pula ketidaktentuan. Dan persoalan utama yang mereka cuba elakkan adalah apa nama gabungan baru akan dipanggil kerana mereka tidak lagi boleh menggunakan ‘Harapan’ kerana nama yang sudah diambil?

Salah satu isu adalah persoalan siapa yang akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan melangkah ke Putrajaya dan membentuk kerajaan persekutuan akan datang. Pakatan Harapan mengatakan bahawa pilihan raya umum akan datang adalah mengenai menewaskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Oleh itu, jika ini adalah untuk menewaskan Najib, maka pengundi perlu tahu jika Najib digulingkan maka siapa yang akan mengambil alih?

Kesilapan Pakatan Harapan adalah menjadikan pilihan raya umum akan datang seperti pilihanraya presiden Amerika Syarikat. Pilihan raya Presiden Amerika Syarikat adalah mengenai calon lelaki dan orang nombor duanya bertanding melawan dengan calon lelaki lain dan orang nombor duanya juga (atau perempuan mengikut mana-mana yang berkenaan).

Jadi, dalam kes Malaysia, ia adalah Najib-Zahid (Pemimpin dari parti terbesar) melawan Kit Siang-Guan Eng (pemimpin parti terbesar sebelah pembangkang). Itu adalah pokok kepada seluruh isu tersebut.

Di sebelah Barisan Nasional sangat jelas – Najib-Zahid – dan tiada individu/ parti komponen daripada Barisan Nasional membantah atau tidak bersetuju dengannya. Di sebelah Pakatan Harapan, bagaimanapun, terdapat kekeliruan dan tidak jelas kerana mereka cuba untuk menyembunyikan hakikat bahawa ianya akan menjadi Kit Siang-Guan Eng.

PRU-14 adalah sama ada Najib-Zahid atau Kit Siang-Guan Eng akan menjadi PM-TPM Malaysia
Wawancara Aljazeera terhadap Dr Wan Azizah Wan Ismail baru-baru ini telah menyebabkan banyak kerosakan kerana beliau mengeruhkan lagi keadaan (LIHAT VIDEO DI SINI). Wan Azizah berkata, Anwar akan menjadi Perdana Menteri manakala beliau akan menjadi Perdana Menteri interim atau Perdana Menteri sementara sehingga Anwar boleh keluar dari penjara dan mengambil alih.

Ketika tahun 2014 – semasa ‘Langkah Kajang’ yang terkenal dengan hancurnya Pakatan Rakyat – Wan Azizah telah berkata dia tidak kisah menjadi boneka. Dan temu bual Aljazeera baru-baru ini hanya menguatkan lagi pengakuan beliau ‘Saya tidak kisah menjadi boneka’.

Apa ‘otak berselerak’ ini tidak faham adalah rakyat Malaysia tidak mahukan Perdana Menteri interim atau sementara. Mereka mahu seseorang yang akan mentadbir negara dan bukan seseorang yang akan duduk di sana dan tidak melakukan apa-apa selain daripada hanya memanaskan kerusi tersebut. Malaysia pada masa ini ialah RM1.3 trilion ekonomi dan pada tahun 2025 ia akan mencapai RM2 trilion.Bagaimana Wan Azizah akan menjadikan Malaysia kepada RM2 trilion ekonomi pada tahun 2025 jika semua dia lakukan adalah memanaskan kerusi untuk Anwar?
Wan Azizah, bagaimanapun, lebih kepada menakutkan semua orang, tidak mempunyai sebatang perancangan apa yang dia akan lakukan untuk negara jika dia mengambil alih jawatan Perdana Menteri – selain daripada hanya memanaskan kerusi untuk suaminya. Hakikatnya, Wan Azizah tidak dapat menguruskan Azmin Ali Menteri Besar Selangor, apatah lagi cuba untuk mentadbir negara sebagai Perdana Menteri.

Kenyataan Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad mengumumkan sokongan mereka kepada Wan Azizah untuk menjadi Perdana Menteri interim sementara menunggu pembebasan suaminya dari penjara menambahkan lagi kerosakan parti dan Pakatan Harapan (BACA DI SINI). Bagaimana boleh Nik Nazmi telah begitu bodoh untuk mengatakan sesuatu seperti itu?

Lim Kit Siang menyedari kerosakan yang Presiden parti PKR dan Ketua Pemuda telah dilakukan. Tetapi dia juga melihat ini sebagai satu peluang yang dia boleh mengeksploitasi. Jadi beliau mencadangkan kepada ‘penasihat strategik’ Lim Guan Eng, Saifuddin Nasution, untuk menganjurkan aksi menjulang plakad ‘Anwar PM KE7’. Dengan semua pemimpin Pakatan Harapan duduk dalam satu dewan, ini akan menghantar mesej ‘yang jelas’ kepada rakyat Malaysia, bahawa Pakatan Harapan adalah teguh di belakang Anwar untuk Perdana Menteri.Langkah Kit Siang memakan diri sendiri dan mencipta lebih banyak kerosakan apabila Mahathir, Muhyiddin Yassin, Mukhriz dan Mat Sabu tidak menyertai keghairahan aksi kebudak-budakan menjulang plakad ‘Anwar PM KE7’.
Ini akan berjaya memesongkan dakwaan bahawa Kit Siang akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang. Kit Siang boleh menggunakan aksi julang plakad ‘Anwar PM KE7’ aksi sebagai ‘bukti’ Pakatan Harapan sebulagt suara telah memutuskan Anwar untuk Perdana Menteri (tanpa menyebut siapa yang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri).

BACA: Mahathir-Muhyiddin did not join Pakatan leaders to hold up ‘Anwar for PM’ placards

Ia akan menjadi satu langkah bijak apabila Mahathir, Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir dan Mat Sabu juga mengangkat sepanduk tersebut. Tetapi mereka tidak, yang bermakna ia tidak sebulat suara’ akhirnya. Dan ini adalah sesuatu yang Kit Siang tidak dijangka dan tidak merancang untuk itu, yang membuat seluruh keadaan lebih teruk kerana ia mendedahkan bahagian yang serius dalam Pakatan Harapan. Dan apabila ditanya oleh media tentang perkara ini, kedua-dua Mahathir dan Mukhriz enggan menyokong Anwar sebagai Perdana Menteri.

Mahathir menjelaskan mengapa Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia dan sebab tersebut tidak pernah berubah hingga ke hari ini

Oleh itu ini hanya keputusan PKR dan DAP untuk menjadikan Anwar Perdana Menteri (Kit Siang menunjukkan ini dengan turut bersama membawa plakad ‘Anwar PM KE7’). PPBM turut dikenali sebagai Pribumi dan PAN juga dikenali sebagai Amanah tidak memihak kepada ‘Anwar PM KE7’. Pada dasarnya mereka tahu ini adalah semata-mata untuk mengaburi dan mengalih perhatian serta membaiki kerosakan yang telah dilakukan oleh bencana wawancara Aljazeera terhadap Wan Azizah dan untuk menyembunyikan cita-cita Kit Siang untuk menjadi Perdana Menteri.

Mahathir, Muhyiddin, Mukhriz, Mat Sabu, dan lain-lain, tahu bahawa rakyat Malaysia yang waras (selain daripada pengikut Dap dan Pakatuns) akan mempersoalkan bagaimana mungkin untuk menjadikan Anwar Perdana Menteri. Pertama sekali, untuk menggantikan Najib sebagai Perdana Menteri, Pakatan Harapan perlu menang sekurang-kurangnya 112 kerusi Parlimen (atau 125 untuk selamat). Dan untuk itu berlaku DAP perlu menang sekurang-kurangnya 55 kerusi dengan baki 60-70 dikongsi oleh PKR, PPBM dan PAN. Jika tidak Pakatan Harapan tidak akan berarak ke Putrajaya.

Jika DAP menang 55 kerusi, manakala PKR, PPBM dan PAN berkongsi baki 60 atau lebih (kira-kira 35 untuk PKR, 20 untuk PAN dan lima atau kurang untuk PPBM), yang akan memberi DAP jumlah kerusi terbanyak di Parlimen. Jadi ianya juga akan memberi DAP kedua-dua jawatan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri. Itulah konvensyen dan ini adalah bagaimana ia berfungsi.

Oleh itu, bagaimana Anwar atau Wan Azizah muncul ke dalam semua ini?

Kedua, bagi Anwar untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri (dari Wan Azizah, sudah tentu) dia mesti pertama sekali dipilih sebagai Ahli Parlimen. Mengikut undang-undang, Perdana Menteri mestilah seorang Ahli Parlimen yang dipilih. Bila dan bagaimana ia boleh berlaku?

Itu hanya boleh berlaku lima tahun selepas Anwar menjalani hukuman penjara, yang bermula pada 10 Februari 2015. Menurut kerajaan, Anwar perlu menjalani hukuman lima tahun penuh, yang bermakna dia akan dikeluarkan pada 10 Februari 2020. Anwar kemudiannya akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun lagi sehingga 10 Feb 2025. Jadi ia akan menjadi lapan tahun dari sekarang, pada ketika itu Anwar telah berusia 78 tahun, dia boleh bertanding dalam pilihan raya atau pilihan raya kecil dan mengambil alih sebagai Perdana Menteri, jika dia menang.Azmin tahu bahawa Anwar tidak akan menjadi Perdana Menteri, seperti juga Mahathir
Sudah tentu, Pakatan Harapan mengatakan jika mereka memenangi pilihan raya umum akan datang mereka akan meminta Seri Paduka Baginda Agong untuk memberikan pengampunan kepada Anwar supaya dia boleh terus bertanding dalam pilihan raya kecil daripada harus menunggu sehingga 2025. Tetapi apakah alasan bagi pengampunan? Mesti ada alasan yang sangat kuat yang lain daripada kerana Anwar mahu menjadi Perdana Menteri.

Terdapat beribu-ribu pengedar dadah, perompak bank, perogol, penculik, dan lain-lain, di dalam penjara yang juga mahu menjadi Perdana Menteri. Bolehkah mereka juga memohon pengampunan dan diberi pengampunan atas alasan mereka ingin menjadi Perdana Menteri Malaysia? Agong tidak mahu memberikan pengampunan kepada beribu-ribu banduan ini hanya kerana mereka mendakwa mereka mahu menjadi Perdana Menteri Malaysia. Jika tidak penjara semua akan menjadi kosong dan setiap jenayah bebas berada di jalanan di Malaysia.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal KIT SIANG AND HIS ‘ANWAR PM KE-7’ FIASCO. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top