Menu

Mahathir adalah seorang pakar pemusnah dan itulah sebabnya Kit Siang memerlukannya. Walau bagaimanapun, nampak seperti Mahathir yang berkuasa dan yang membuat keputusan, pada hakikatnya dia hanyalah pembantu kepada Kit Siang. Sebagaimana Superman Hew berkata, Kit Siang menggunakan Mahathir untuk skru orang Melayu kerana ia adalah lebih baik bahawa Melayu bukannya Cina yang skru orang Melayu.
DAP yang menerajui Pakatan Harapan sedang memutar belit kononnya UMNO sedang menghadapi masalah. Dan kerana itulah maka Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein baru-baru ini dilantik sebagai Menteri Tugas-tugas Khas, kata ahli nujum. Sebenarnya itu hanyalah tanggapan kosong sahaja. Ianya seperti tanggapan kosong bahawa Abdul Hadi Awang akan disingkirkan di dalam pemilihan PAS akan datang. Namun apa yang berlaku sebaliknya: Hadi semakin kuat.Formula 1-2-3: Hishammuddin, bakal Timbalan Perdana Menteri apabila Zahid mengambil alih sebagai Perdana Menteri
Apa yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak cuba capai adalah untuk mewujudkan pengukuhan barisan pengganti. Mesej Najib ialah: selepas beliau adalah Ahmad Zahid Hamidi diikuti oleh Hishammuddin. Jadi struktur kepimpinan ‘satu-dua-tiga’ adalah jelas dan tidak dipertikaikan. Tidak ada keperluan untuk desak-mendesak dan penyingkiran. Semua orang menunggu giliran mereka dan Najib juga memberitahu Umno bahawa dia sudah bersedia apabila sampai masanya hinggakan beliau telah menyusun bukan sahaja siapa Perdana Menteri selepasnya tetapi siapa Timbalan Perdana Menteri juga.

Ketika barisan kepimpinan UMNO nampak jelas, Pakatan Harapan kelihatan sangat kabur. Siapa sebenarnya yang berkuasa? Siapa sebenarnya ‘Perdana Menteri Menunggu’ mereka? Mereka asyik menukar ‘Perdana Menteri Menunggu’ mereka bergantung kepada dengan siapa mereka bercakap. Satu perkara yang sangat jelas, sebenarnya Lim Kit Siang adalah ‘Perdana Menteri Menunggu’ de facto Pakatan Harapan walaupun mereka menafikannya.

Bagaimanapun, itulah yang Umno mahukan: kestabilan. Jadi barisan kepimpinan satu-dua-tiga berfungsi dengan baik untuk Umno. Pada tahun 1981 apabila Tun Dr Mahathir Mohamad membuka gelanggang untuk Tengku Razaleigh Hamzah dan Tun Musa Hitam masuk bertarung yang mengakibatkan Umno berpecah. Mahathir lakukan sekali lagi pada tahun 1991 apabila melantik Anwar Ibrahim sebagai Menteri Kewangan dan membuka ruang Tun Ghafar Baba diserang dari belakang (dengan niat).

Mahathir sentiasa cuba untuk memusnahkan Umno. Dia melakukannya pada tahun 1969. Beliau berjaya melakukannya sekali lagi pada tahun 1981. Beliau berjaya melakukannya pada tahun 1991. Beliau berjaya melakukannya pada tahun 1998. Beliau berjaya melakukannya pada tahun 2006. Beliau berjaya melakukannya pada tahun 2014. Dan kini dia melakukannya lagi. Tujuh kali berturut-turut. Orang Melayu mempunyai berkata: Tujuh kali pindah, papa. Dan Mahathir sudah “Tujuh kali pindah”.

Dan itu adalah ‘harta paling bernilai’ yang Kit Siang lihat dalam diri Mahathir. Mahathir adalah pemusnah. Dia memusnahkan Umno banyak kali. Dia yang menyebabkan konflik. Dia hampir musnahkan monarki. Dia memusnahkan hubungan Malaysia dengan UK, Amerika Syarikat dan Australia. Dia memusnahkan dan bankrapkan Bank Negara Malaysia. Dia memusnahkan ekonomi Malaysia dengan anggaran kos kerugian negara berjumlah RM200 bilion. Dia memusnahkan hubungan antara kaum. Dia memusnahkan Islam. Tiada apa yang Mahathir sentuh yang beliau tidak musnahkan.

Seperti kata pepatah: menggunakan pencuri untuk menangkap pencuri. Dan itulah sebabnya Kit Siang mendapati Mahathir sangat berguna. Jika anda mahu untuk memusnahkan Umno maka Mahathir adalah orang yang terbaik untuk kerja tersebut. Dan itulah yang Kit Siang mahu: untuk memusnahkan Umno. Mahathir juga membenci PAS dan syariah, terutama Hudud yang berada di dalam syariah. Jadi Kit Siang boleh menggunakan Mahathir untuk menyerang PAS, Islam dan syariah. Ia adalah lebih baik bahawa serangan datang dari Melayu dan bukan daripada bukan Melayu, terutama bukan Melayu DAP.

DAP menentang Syariah tetapi berlakon konon hanya menentang Hudud yang terkandung di dalam Syariah
Tetapi Kit Siang perlu memastikan ia tidak kelihatan seperti dia yang membuat keputusan. Dia perlu memastikan bahawa Mahathir dilihat sebagai orang yang memimpin jika tidak, mereka tidak akan mendapat sokongan orang Melayu. Jadi mereka memerlukan ‘susunan Ali Baba’ ini. Dalam realiti, bagaimanapun, ia adalah semuanya Kit Siang dengan Mahathir hanya sekadar pembantu beliau sahaja.

Hakikatnya bahawa DAP memenangi 38 kerusi Parlimen dan 97 kerusi Dewan Undangan Negeri pada pilihan raya umum yang lalu. Iaitu kira-kira 17% daripada kerusi di Parlimen dan juga 17% daripada kerusi di Dewan Undangan Negeri. PKR sebaliknya, memenangi masing-masing hanya 13% dan 8%. Mahathir Pribumi, bagaimanapun, mempunyai hanya satu kerusi Parlimen dan dua kerusi Dewan Undangan Negeri. Sedangkan “parti Islam DAP”, PAN, mempunyai lebih daripada itu.Mahathir atau Pribumi beliau adalah lebih kurang sama, tidak penting. Dan melainkan jika DAP memberi mereka ‘kerusi Cina’ untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang dan mengarahkan pengundi Cina untuk mengundi mereka, Pribumi tidak akan menang walaupun satu kerusi.

Pendek kata, Mahathir dan Pribumi tidak membawa apa-apa faedah kepada mereka. Jadi mengapa mereka perlu Mahathir dan Pribumi? Baik, mereka perlu Mahathir dan Pribumi supaya mereka boleh bersembunyi di sebalik ‘muka Melayu’ mereka dan menggunakan mereka untuk menyerang Umno, orang Melayu, Islam, Syariah, PAS dan sebagainya. Kit Siang dan DAP tidak boleh berbuat demikian kerana ia akan memakan diri. Jadi, seperti Superman Hew Kuan Yau kata, Kit Siang dan DAP menggunakan Melayu untuk skru Melayu.Superman adalah ‘Jamal’ DAP
Tetapi Mahathir tidak keberatan menjalakan tugas pembantu kepada Kit Siang atau membenarkan DAP untuk menggunakan Pribumi sebagai barisan hadapan Ali Baba itu. Objektifnya adalah untuk menjatuhkan Najib dan Umno. Dan jika itu boleh dilakukan Mahathir tidak kisah bagaimana ia dilakukan. Pilihan raya umum yang akan datang telah menjuruskan kepada Umno berlawan DAP. Dan Kit Siang akan melakukan apa sahaja untuk menjatuhkan Najib kerana jika Najib jatuh maka Umno juga akan jatuh.

Kit Siang, bagaimanapun, tidak mahu perkara ini dilihat sebagai Cina berlawan dengan Melayu. Dan dengan Mahathir mengetuai usaha tersebut ia akan dilihat sebagai orang Melayu melawan Melayu dan bukan Cina melawan Melayu. Itulah yang Kit Siang lakukan dan itu juga mengapa Mahathir sedang menjalankan tugas pembantu kepadanya.Pilihanraya akan datang adalah Cina melawan Melayu tetapi mereka sembunyikan hakikat tersebut dengan menggunakan Mahathir sebagai barisan hadapan Ali Baba
Jika Karpal Singh masih hidup ini tidak akan berlaku. Sejak tahun 2008 Karpal tidak merestui plot ’16 September’ yang melibatkan pembelian 30 wakil rakyat parlimen Barisan Nasional dengan harga RM10 juta setiap seorang. Yang jumlah keseluruhannya adalah RM300 juta dan individu yang bertanggungjawab untuk membiayai dana tersebut adalah John Soh Chee Wen, juga sebagai idea yang bodoh.

Hujah Soh adalah mudah. Jika 30 mereka ini boleh dibeli pada harga RM10 juta bagi setiap kepala yang bermakna mereka adalah untuk ‘dijual’. Jadi apa yang boleh dibuat untuk menghentikan Barisan Nasional untuk naikkan angka tersebut, katakanlah , RM15 juta atau RM20 juta? Dan adakah ini juga berlaku di Perak? Anwar beli seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Umno dan Umno membeli beliau kembali dengan tambahan dua wakil rakyat PKR dan seorang ahli Dewan Undangan negeri dari DAP dan Perak jatuh.Anwar Ibrahim meminta John Soh membiayai ’16 September’ tetapi dia tahu itu tidak akan berlaku
Namun begitu, di sebalik Kit Siang fikir betapa cerdiknya beliau, Najib adalah lebih bijak. Najib membenarkan RCI untuk menyiasat ‘rompakan’ Forex AS$ 10 bilion. Sejak tahun 1993 Kit Siang telah menjerit meminta RCI supaya ditubuhkan dan bagi pesalah-pesalah akan dihukum dan memaksa untuk menyerahkan kembali wang yang mereka ‘curi’ (sudah tentu bermaksud Mahathir dan Tun Daim Zainuddin). Sekarang bahawa RCI telah diwujudkan dan Kit Siang terperangkap di antara keduanya. Apa yang Kit Siang akan lakukan?

Kit Siang tahu dia tidak mempunyai pilihan melainkan untuk memberi keterangan di hadapan RCI kerana ia adalah individu yang membawa perkara tersebut di Parlimen pada tahun 1993. Tetapi jika dia melakukan perkara tersebut maka beliau akan menjerut leher Mahathir. Jika dia tidak berbuat demikian, bagaimanapun, selepas menjerit mengenainya selama lebih daripada 20 tahun, ia akan kelihatan seperti seorang oportunis dan munafik.

Satu-satunya harapan Kit Siang adalah bahawa pilihan raya umum akan diadakan Ogos ini manakala RCI hanya akan dapat untuk menyelesaikan perkara tersebut tahun depan. Jika RCI berlaku pada tahun ini manakala pilihan raya umum diadakan pada pertengahan tahun depan, maka Kit Siang bakal berada dalam kesukaran. Dan itu adalah apa yang akan berlaku: RCI akan berlangsung tahun ini manakala pilihan raya umum akan diadakan pada pertengahan tahun depan.

Jadi apa yang Kit Siang akan lakukan? Dia sama ada menjerut Mahathir atau dia menolak untuk memberi keterangan di hadapan RCI. Kedua-dua cara akan menyebabkan Kit Siang ‘mati’. Jika Kit Siang menjerut Mahathir maka hilanglah muka Melayu Pakatan Harapan yang diterajui oleh DAP. Jika dia enggan untuk memberi keterangan di hadapan RCI maka Kit Siang mempunyai banyak perkara yang perlu dijelaskannya. Jadi bagaimana Kit Siang akan menjelaskan ini: bahawa menyingkirkan Najib dan Umno adalah lebih penting daripada mendapatkan semula AS$ 10 bilion wang yang Mahathir dan Daim ‘curi’?

Kit Siang mula kelihatan seperti seorang bapa ayam dengan Mahathir sebagai pelacurnya. Kit Siang bertindak seperti Kapitan China. Kapitan China pertama juga merupakan bapa ayam jadi peranan Kit Siang tiada masalah. Satu-satunya perbezaan adalah yang Kapitan China yang pertama membawa masuk gadis-gadis remaja dari China dan bukannya dari bukit dari Kerala.

THESE ARE THE MALAY FACES OF DAP WHO THEY HOPE WILL WIN OVER A SIZEABLE NUMBER OF MALAY VOTES IN THE NEXT GENERAL ELECTION


Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal MAHATHIR IS SECOND-FIDDLE TO KIT SIANG. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak azmykelanajaya.com mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak azmykelanajaya.com berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.


 
Top