Menu

BARU-baru ini beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab telah menyebarkan khabar angin berkenaan sejenis ternakan kacukan antara lembu dan babi. Mereka mendakwa bahawa ini adalah teknologi terkini dari ladang-ladang ternakan diluar negara terutama negara New Zealand dan Australia untuk di eksport ke negara-negara Muslim dan sebagainya.

Dalam usaha jahat mereka menyebarkan dakyah tersebut, mereka turut mengesa orang ramai agar tidak membeli daging import dari negara New Zealand dan Australia. Video diatas disebarkan dengan tujuan merosakan pasaran negara pengeluar lembu daging dan tenusu yang terbesar.

Menurut sumber, dari segi saintifik (biologi) babi atau sebangsa dengannya tidak dapat dikacuk dengan lembu atau sebangsa dengan lembu kecuali dengan izin Allah. Demi kemaslahatan umat muslim, Allah telah mencipta beberapa mekanisma halangan pembiakan agar pembiakan antara keduanya tidak berlaku atau jika berlaku pun tidak akan berjaya menghasilkan anak atau jika pembiakan berlaku dan berjaya menghasilkan anak (dikenali sbg hibrid), anak hibrid tersebut biasanya mandul.

Setakat ini di Malaysia, hanya lembu dan seladang sahaja yang berjaya dikacuk (selembu) namun selembu yang terhasil adalah mandul manakala yang lain masih tiada laporan saintifik.Manusia pun tidak pernah berjaya dikacukkan dengan bangsa Apes (monyet, beruk, org utan dan lain-lain) dan sesama bangsa Apes ini pun tidak berjaya dikacukkan disebabkan mekanisma halangan pembiakan. Rujuk Reproductive Isolation www.bio.miami.edu

http://www.bio.miami.edu/dana/dox/reproductive_isolation.html

PRU14.tv 
Top