Menu

Mereka berkata terdapat banyak cara manusia memperolehi kehebatan. Ada yang dianggap hebat dalam hidup mereka sementara yang lain menjadi hebat selepas kematian mereka. Ada yang dilahirkan hebat manakala yang lain memperoleh kehebatan. Ada yang mempunyai kehebatan manakala yang lain menjadi hebat secara tidak sengaja. Tidak ada satu laluan yang sama kepada kehebatan dan kadang-kadang ia bukan keputusan anda.

Sudah tentu, kehebatan adalah suatu perkara berdasarkan tafsiran. Bagaimana anda mengukur kehebatan? Apa kayu pengukur yang anda gunakan untuk menentukan kehebatan? Perkara tersebut sendiri adalah subjektif dan bergantung kepada sistem penilaian anda dan kompas moral. Masa dan tempat memainkan peranan dalam hal ini kerana sistem nilai dan kompas moral berubah mengikut masa dan merentas sempadan. Lanun yang ‘hebat’ dan peniaga hamba seperti Sir Francis Drake yang diberi penghormatan oleh Ratu Elizabeth I akan dianggap sebagai penjenayah pada hari ini.

Alexander III Macedonia membawa nama Alexander the Great kerana dia menakluki hampir separuh dunia yang pada masa itu. Beliau menaiki takhta pada usia 20 selepas pembunuhan bapanya. Untuk mengukuhkan kuasanya, Alexander membunuh sepupunya dan raja-raja lain yang juga akan menuntut takhta. Alexander menghapuskan semua kemungkinan sebelum mereka menjadi persaingan. Namun dia dipanggil Alexander the Great di sebalik kekejaman beliau.

Apa yang membentuk diri Alexander the Great? Untuk memahaminya kita perlu melihat pendidikan beliau yang bermula pada usia 13 tahun. Bapa Alexander, Philip, memilih Aristotle sebagai tutor dan dia menyediakan Kuil Nymphs di Mieza sebagai bilik darjah.

Alexander belajar doktrin moral dan politik dimana Aristotle mengajarnya bahawa tiada perkara mutlak dalam kehidupan. Minda yang analitikal tidak boleh melihat perkara dari satu dimensi sahaja tetapi melihat ia sebagai multi-dimensi. Ini adalah perbezaan diantara pemikir linear dan pemikir circular.

Penyelidikan Antonio Damasio di University of Southern California mendapati bahawa sejumlah besar maklumat sampai ke otak kita setiap hari. Emosi kita mesti berdasarkan cinta atau berasaskan ketakutan untuk menjadikan sesuatu maklumat berguna dalam membuat keputusan.

Masalah timbul apabila seorang ahli fikir circular menentang seorang pemikir linear dan mereka tidak mengenali perbezaan tersebut. Setiap satu daripada mod ini mempunyai satu set yang berbeza keadaan operasi yang intuitif. Apabila titik mendalam ini tidak diiktiraf, maka mereka beroperasi dalam mod yang berbeza, atau, sebagaimana yang mereka katakan pada masa kini, mereka tidak mempunyai pendapat yang sama.

Oleh itu, dalam isu Tun Dr Mahathir Mohamad berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Mahathir melihat sesuatu perkara “single-mindedly” dan dari segi mutlak sementara Najib melihat sesuatu perkara dari segi relatif. Segala-galanya dalam hidup adalah relatif, walaupun dari segi akhlak.

Mahathir memainkan game zero-sum. Ia adalah semua atau tidak ada apa-apa. Pemenang mengambil semua; yang kalah kehilangan semua. Dalam permainan ini, ia adalah hidup atau mati dan anda memulakan misi kamikaze untuk membunuh musuh anda atau mati dalam usaha tersebut. Dalam jenis permainan ini anda perlu kekerasan bukannya strategi dan pada masa tertentu anda akan beroperasi seperti “like a bull in a china-shop”.

Sesetengah pihak menyanjung Mahathir sebagai ahli politik strategi yang hebat. Mereka mengatakan setakat ini Mahathir telah memenangi setiap pertempuran politik di dalam dan di luar, beliau adalah seorang yang hebat. Tetapi jika anda melakukan bedah siasat yang betul dan tidak berat sebelah mengenai kemenangan dan pencapaian Mahathir, anda akan melihat bahawa pergerakan beliau tidak pernah ditapis dan adalah berdasarkan strategi “bulldozer”. Jadi apa yang begitu hebat tentang perkara itu?

Terdapat cakap-cakap bahawa Najib adalah pelajar terbaik Mahathir dan Najib hebat kerana dia belajar daripada yang terbaik, iaitu Mahathir. Ini memberi Mahathir terlalu banyak kredit. Najib tidak pernah belajar di bawah Mahathir. Najib mengkaji Mahathir. Terdapat perbezaan diantara kedua-dua. Jika anda seorang pelajar Sun Tzu anda akan tahu dengan tepat apa yang Najib lakukan.
Tidak sukar untuk ‘membaca’ Mahathir kerana dia seperti “open book”. Apabila anda bermain permainan zero-sum maka tiada nilai-nilai moral. Anda tidak dipandu oleh sebarang kompas moral. Apa-apa pun boleh. Matlamat menghalalkan cara. Anda mesti menang dengan apa cara sekali pun sama ada dengan cara yang adil atau pun tidak. Menang, tanpa mengambil kira cara bagaimana memenanginya.

Pendek kata, anda akan membuat perjanjian dengan syaitan dan menjual jiwa anda jika itu diperlukan untuk mendapatkan apa yang anda mahu. Dan itulah sebabnya Mahathir tidak merasa pelik apabila dia memeluk musuh-musuh beliau seperti Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim, atau George Soros, jika itu adalah apa yang diperlukan untuk menang. Mahathir boleh mengutuk Amerika Syarikat dan memanggil mereka kaki tangan Yahudi kemudian pada hari seterusnya menganggap mereka sebagai rakan kongsi dalam usaha untuk menggulingkan Najib.

Anda perlu benar-benar berkulit tebal atau tebal muka dan tak tahu malu atau takde maruah untuk bermain jenis politik yang Mahathir mainkan. Dan ini bukanlah tanda seorang lelaki yang hebat atau pakar strategi politik yang hebat. Ini adalah tanda seorang yang desperado politik tanpa etika. Dan Najib tahu dengan baik ciri-ciri Mahathir ini, dan jika anda tahu bagaimana untuk memanipulasikannya maka anda boleh mengeksploitasi kelemahan ini untuk keuntungan anda.

Ini telah disebutkan sebelum ini: anda perlu belajar apa yang Mahathir maksudkan dan tidak apa yang dikatakan. Mahathir akan mengatakan satu perkara, tetapi bermaksud sebaliknya. Mahathir tahu bagaimana untuk menenun fakta dan fiksyen dan renda pembohongan dengan kebenaran. Sebaik sahaja anda tahu bagaimana untuk memisahkan gandum dari sekam, anda akan dapat tahu niat sebenar Mahathir – dan dalam kes ini ia adalah untuk menjadikan anaknya Mukhriz sebagai Perdana Menteri.

Bila anda tahu matlamat tersirat Mahathir, yang bertentangan dengan matlamat tersurat beliau, anda akan tahu cara untuk menggagalkan setiap langkah beliau sebelum dia memulakannya. Sejak dua tahun lepas Najib telah berada di hadapan permainan tersebut. Setiap langkah yang dibuat Mahathir gagal. Najib tidak terluka pun.

Dengan risiko yang berbunyi seperti “broken record”, biarlah saya mengulangi apa yang kita telah katakan sejak 18 bulan lalu sejak awal tahun 2015. Pada masa itu beberapa pihak menepisnya sebagai spekulasi semata-mata tetapi kini apa yang dipanggil spekulasi telah menjadi fakta yang telah terbukti . Dan, tidak, saya tidak akan berkata ‘kan saya dah kata’.

1. Mahathir mempunyai satu azam, iaitu untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan Mukhriz sebagai Perdana Menteri yang baru. Ia juga akan mencapai matlamat menuntut kembali kekayaan Umno yang dipegang oleh proksi, penama dan pemegang amanah beliau, ia akan hilang jika Mahathir tidak mencapai kuasa politik melalui anaknya.

2. Mahathir tidak mempunyai fail berkenaan sebarang salah laku yang dia boleh gunakan terhadap Najib. Oleh itu dia terpaksa menggunakan isu 1MDB sebagai pemangkin untuk menggulingkan Najib. Dan, untuk memastikan ia menjadi ‘worthy cause’, Mahathir mensabotaj IPO supaya 1MDB gagal.
3. Di peringkat antarabangsa, Mahathir menggunakan isu 1MDB sebagai teras utama serangan ke atas Najib, kerana dia tidak mempunyai apa-apa lain lagi untuk digunakan. Mahathir mahu media antarabangsa mewujudkan persepsi negatif di seluruh dunia pada Najib dengan menggunakan isu 1MDB sebagai platform.

4. Apabila isu 1MDB menjadi isu antarabangsa, Mahathir kemudian menggunakan ini sebagai teras utama untuk menjatuhkan Najib. Pada asasnya, Mahathir mengguna pakai kaedah dan strategi yang sama beliau gunakan untuk menjatuhkan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

5. Setelah Najib digulingkan, sepatutnya berlaku pada Julai 2015, Muhyiddin Yassin akan mengambil alih sebagai Perdana Menteri sementara. Beliau kemudian akan melantik Mukhriz sebagai Timbalannya. Dan selepas pilihan raya umum 2018, dimana Mukhriz akan bertanding kerusi Parlimen, Muhyiddin akan bersara dan Mukhriz akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

6. Tetapi gerakan ini bukan objektif sebenar. Ini adalah semata-mata mengaburi tujuan sebenar. Langkah ini adalah untuk menonjolkan kedudukan yang kukuh supaya Mahathir boleh mendapatkan semula kekayaan Umno yang dipegang oleh proksi, penama dan pemegang amanah beliau. Jumlah itu dikatakan lebih kurang RM100 bilion tetapi jika dia boleh mendapatkan semula hanya RM20 bilion, ianya sudah cukup baik.

Najib tahu semua ini. Dan Najib tahu bahawa semua ini bukan tentang 1MDB tetapi berkenaan menewaskan beliau dengan menggunakan isu 1MDB sebagai pemangkin. Najib juga tahu bahawa Muhyiddin akan mengambil alih apabila dia digulingkan, tetapi hanya sebagai Perdana Menteri sementara dengan Mukhriz sebagai nombor dua, selepas itu beliau akan bersara dan Mukhriz akan mengambil alih. Lebih penting lagi, Najib tahu bahawa semua ini bertujuan untuk melindungi RM100 bilion, yang akan hilang jika Mahathir dilihat sebagai satu kuasa yang lemah dan seseorang yang tidak mempunyai kuasa politik.

Apabila Najib tahu mengenai perkara ini maka dia mampu untuk merancang pergerakan beliau. Najib melihat serangan Mahathir dari tiga dimensi – pertama dari perspektif permainan catur, kemudian dari perspektif ahli silap mata, dan akhirnya dari perspektif teka-teki jigsaw.

Dalam permainan catur anda tidak melihat hanya satu persegi tetapi anda memberi tumpuan kepada semua 64 kotak pada masa yang sama. Pakar catur akan memberitahu anda bahawa ada 204 petak, bukannya 64, apabila anda “compartmentalise” empat atau lebih petak menjadi satu. Mahathir melihat setiap langkah di papan catur sebagai satu persegi. Najib melihat sebagai 64 atau 204 petak pada masa yang sama dan mengira banyak variasi yang berbeza.

Setiap langkah Mahathir untuk membunuh. Najib, bagaimanapun, mempertimbangkan bagaimana strategi boleh memberi gambaran bahawa dia berundur sedangkan dia menarik musuh beliau ke kawasannya. Lagipun, ia adalah taktik Sun Tzu manakala Mahathir pula sangat terburu-buru dalam pergerakan beliau, Najib lebih kolektif dan kalkulatif dan sangat bersabar dan memerhati. Tetapi apabila Najib membuat langkah beliau, ia adalah muktamad dan “deathblow”, tidak seperti gerakan Mahathir.

Jadi, untuk memenuhi objektifnya, Mahathir pergi terus kepada raja dan mengabaikan semua buah catur lain. Najib, bagaimanapun, hanya memerhati setiap langkah dan membawa keluar semua satu demi satu, bagi Mahathir itu adalah “collateral damage” semata-mata. Walaupun Mahathir sedang berjalan di seluruh papan catur cuba mengambil raja, Najib membuang istana Mahathir, kesatria dan bishops satu demi satu sehingga semua yang Mahathir ada hanyalah budak suruhan beliau seperti Matthias Chang dan Khairuddin Abu Hassan. Dan kemudian Najib selesaikan jugak budak suruhan Mahathir.

Apabila Mahathir telah diasingkan, istana Najib, kesatria dan bishops membuat langkah mereka dan mengelilingi raja Mahathir. Mahathir terlepas pandang perkara ini, kapasiti istana Najib, kesatria dan bishop, yang nama saya tidak perlu beritahu. Tetapi mereka masih tidak membunuh raja Mahathir. Mereka hanya bermain game kucing dan tikus dengan beliau dan terus menolak raja ke tepi papan catur sehingga ia tidak lagi mempunyai tempat untuk pergi. Kemudian Najib membunuh ratu Mahathir manakala orang tua itu tidak berdaya dan tidak boleh berbuat apa-apa.

Jadi sekarang Mahathir tidak mempunyai buah catur maka beliau terpaksa mencari yang baru. Dia memerlukan ratu, istana, kesatria dan bishops yang baru. Kini dia melihat pembangkang. Mereka akan menjadi tentera baru untuk melawan Najib. Tetapi adakah pembangkang membenarkan diri mereka untuk digunakan sebagai buah catur baru Mahathir? Sebenarnya, pembangkang cuba untuk menggunakan Mahathir dengan harapan orang tua itu akan mengambil undi Melayu dari Umno.

Apabila ahli silap mata melakukan sihir dengan tangan, penonton memberi tumpuan kepada tangan yang dinaikkan dan melambai. Helah sebenar, bagaimanapun, dilakukan dengan tangan yang tidak nampak.

Oleh itu, walaupun Mahathir melambai tangan kanannya, Najib telah memerhatikan tangan yang disembunyikan. Oleh itu, apabila Mahathir telah menjerit tentang 1MDB Najib tahu ia adalah tentang melantik Mukhriz sebagai Perdana Menteri. Dan Najib juga tahu bahawa Mahathir telah menggunakan Pasukan Petugas Khas sebagai senjata untuk menyingkirkan beliau.

Pendek kata, anda mesti melihat kanvas dan bukan hanya strok berus. Anda juga tidak hanya melihat gerakan Mahathir tetapi juga gerakan yang dia masih belum lakukan lagi. Isu 1MDB bukan keseluruhan game. Ia hanya sebahagian dari game. Dan apabila anda meletakkan kepingan jigsaw bersama-sama dan di tempat-tempat yang betul, keseluruhan gambar muncul di depan mata anda.

Itu adalah bagaimana Najib menganalisis Mahathir dan gerakan yang dia lakukan. Itu adalah bagaimana Najib berjaya berada di hadapan game. Dia membaca Mahathir dengan sempurna dan tahu apa yang dia perlu lakukan. Mahathir pula sehingga hari ini, masih tidak tahu apa yang melanda beliau.

Pada dasarnya, gerakan Mahathir kasar manakala Najib adalah lebih halus. Mahathir sentiasa tergesa-gesa manakala Najib adalah tenang dalam perkiraan dan tidak terburu-buru. Najib percaya anda membuat keputusan yang lebih baik apabila anda memahami sepenuhnya sesuatu daripada jika anda menembak dalam kegelapan. Najib memahami sepenuhnya Mahathir ketika Mahathir tidak faham Najib sama sekali. Najib adalah gembala yang mengawal kambing manakala Mahathir berkelakuan seperti kambing biri-biri yang patuh. Langkah Najib adalah cemerlang kerana dia tahu bahawa apabila dia menafikan pilihan Mahathir, orang tua itu akan bergerak ke arah yang Najib mahukan beliau untuk bergerak. Kuasa adalah tentang mempunyai pilihan. Apabila anda tidak mempunyai pilihan maka anda tidak berkuasa, dimana Najib telah menolak Mahathir ke sudut.

Mahathir mengamalkan Mahathirisme. Doktrin Mahathirisme adalah kuasa mesti digabungkan dengan kekayaan dan tanpa salah satu bukan kuasa sebenar. Kuasa bagi Mahathir diterjemahkan kepada Mukhriz sebagai Perdana Menteri manakala kekayaan adalah di tangan proksi, penama dan pemegang amanah beliau.

Sebaik sahaja anda memahami doktrin dan misi Mahathir, maka anda akan memahami bahawa dakwaan Mahathir bahawa Najib adalah pro-Cina, pro-Singapura, abaikan Melayu, enggan untuk membina Jambatan Bengkok, sehingga merosakkan 1MDB, dan sebagainya, adalah alasan semata-mata dan ia bukan sebab sebenar untuk menggulingkan Perdana Menteri. Kemudian anda meneliti pelan pertempuran akhir Mahathir, yang digunakan untuk menjatuhkan Abdullah. Anda kemudiannya merancang pelan pertempuran untuk melawan serangan Mahathir.

Pelan 1: Najib “mematikan” keberkesanan Mahathir tetapi dia tidak membunuh lelaki tua itu.

Pelan 2: Najib mengunakan serangan Mahathir sebagai satu cara untuk menjadikan dirinya kuat. Peraturan di sini adalah anda sedang ‘dibuat’ oleh musuh anda. Mahathir telah membina reputasi sebagai orang yang kuat jadi jika anda boleh mengalahkan beliau maka anda memperoleh reputasi yang lebih kuat.

contohnya bagaimana Pompey membuatkan Julius Caesar berkuasa. Caesar menjadi kuat kerana dia mengalahkan Pompey. Jika tidak, tiada siapa yang akan tahu nama Julius Caesar hari ini. Oleh itu, Najib enggan menyaman Mahathir atau menggunakan undang-undang untuk menghapuskan Mahathir. Beliau tidak mahukan reputasi menewaskan Mahathir dengan “game” sendiri.

Pelan 3: Najib menghapuskan musuh dalaman beliau dengan menggunakan serangan Mahathir sebagai alasan. Dalam erti kata lain, Mahathir adalah punca.

Pelan 4: Najib melihat beliau boleh menggunakan Mahathir untuk melemahkan pembangkang. Sekarang Pakatan Harapan berada dalam limbo kerana Mahathir. Najib tahu bahawa apabila dia pecat Mukhriz, ini akan menyebabkan Mahathir memburukkan taraf pembangkang. Dan ini akan menjejaskan pembangkang, dan ia telah terbukti pada pilihan raya negeri Sarawak dan dua pilihan raya di Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Pembangkang tidak sedar Najib mengunakan Mahathir sebagai kuda Trojan untuk melemahkan mereka. Kini mereka tidak tahu mahu lakukannya dengan Mahathir.Malaysia Today


 
Top