Menu

Memetik laporan The Malaysian Insider, ‘Panel Penilaian Operasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM-ORP)’ berjumpa buat kali terakhir hari ini, menegaskan Najib perlu menghadapi tuduhan. Malay Mail Online, bagaimanapun berkata, ‘Panel berkata menasihatkan SPRM berkenaan RM2.6 bilion, kes-kes SRC International. 

Menarik juga: 


Kebanyakan rakyat Malaysia TIDAK membaca Laporan berita atau rencana secara keseluruhan. Mereka hanya membaca tajuk dan kemudian mula bercerita mengenainya. Jadi apa yang The Malaysian Insider lakukan adalah bertindak sesuai dengan mentaliti Pakatun. Mana-mana pelajar kewartawanan tahu bahawa ‘lelaki menggigit anjing’ lebih ramai pembaca daripada ‘anjing menggigit Manusia’.

The Malaysian Insider melaporkan bahawa Panel Penilaian Operasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM-ORP) yang bermesyuarat buat kali terakhir hari ini, ‘masih berkeras mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mesti menghadapi caj atas skandal kewangan tersebut.

The Malaysian Insider memetik ‘sumber’ dalam MACC-ORP tanpa menamakan atau mengenal pasti sumber-sumber ini, hampir sama dengan cara portal anti-kerajaan yang lain dan juga Sarawak Report dan Wall Street Journal melakukan laporan mereka – berdasarkan ‘menurut sumber-sumber.

Walau bagaimanapun, jika anda membandingkan kandungan berita seperti yang dilaporkan oleh The Malaysian Insider dengan yang dilaporkan oleh Malay Mail Online, anda akan melihat bahawa terdapat perbezaan ketara antara kedua-dua laporan. The Malaysian Insider mencadangkan satu perkara manakala Malay Mail Online mencadangkan perkara lain.

The Malaysian Insider kemudian melaporkan bahawa ‘spekulasi bertiup kencang’, mengakui bahawa apa yang mereka melaporkan adalah berdasarkan kepada spekulasi semata-mata – yang bermaksud ia mungkin atau tidak menjadi kenyataan.

“Insyallah, kita berada di pihak yang sama dimana Najib patut dikenakan dakwaan,” kata seorang ahli panel dengan syarat namanya tidak disiarkan. Oleh itu, kita hanya berdasarkan kata-kata The Malaysian Insider maka laporan itu mungkin atau tidak menjadi kenyataan.

Adakah ‘sumber’ ini diberi kuasa untuk mengeluarkan kenyataan bagi pihak SPRM atau mereka tahu bahawa dengan mendedahkan perkara-perkara dalaman SPRM mereka melanggar Akta Rahsia Rasmi dan itulah sebabnya mereka mahu agar kekal tanpa nama?

Mereka berpura-pura mereka adalah pemberi maklumat tetapi sebenarnya mereka bukan kerana ada undang-undang khusus mengenai “whistle-blowers” dan pelanggaran undang-undang seperti membuat kenyataan palsu dan mengelirukan, seperti yang di atas, tidak dilindungi di bawah undang-undang.

Kini The Malaysian Insider bertanggungjawab mengenai ‘sumber’ untuk membuktikan dia seorang yang benar dan The Malaysian Insider juga perlu mengesahkan bahawa ‘sumber’ tanpa nama ini bukan Lim Chee Wee yang ada dalam MACC-ORP.

Jadi, ahli panel, Lim Chee Wee, yang ingin kekal tanpa nama, berkata mereka semua ‘di pihak yang sama’. ‘Sumber’ saya, bagaimanapun, ingin kekal tanpa nama, berkata bahawa ini adalah tidak benar. Akhirnya ini adalah kata-kata saya terhadap The Malaysian Insider berdasarkan ‘sumber-sumber yang ingin kekal tanpa nama’.

Walau bagaimanapun, mengetahui bahawa Pakatuns hanya akan membaca The Malaysian Insider dan tidak Malay Mail Online, cuba teka laporan berita mana yang Pakatun akan telan? “Dan bagaimanakah Malaysia Today pula melaporkan berita yang sama?” Anda boleh bertanya.

Oleh itu, The Malaysia Today akan melaporkan berita sama seperti tajuk yang artikel ini: ‘Mengapa Lim Chee Wee mendesak untuk mengaitkan Najib’.

Kandungannya adalah seperti berikut:

Lim Chee Wee

Menurut sumber Malaysia hari ini, Lim Chee Wee, salah seorang daripada lapan orang ahli Panel Penilaian Operasi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM-ORP), telah mendesak tujuh anggota panel yang lain untuk mengeluarkan satu kenyataan bersama yang mengaitkan Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam salah laku.

Dua anggota SPRM-ORP bersetuju dengan konspirasi ini tetapi lima yang lain tidak bersetuju. Selain itu, menurut sumber saya, Lim Chee Wee adalah pro-Pakatan Harapan dan berharap beliau akan dicalonkan pada pilihan raya umum akan datang.

Lim Chee Wee cuba untuk meyakinkan ahli-ahli panel bahawa mereka tidak perlu membuat apa-apa tuduhan langsung terhadap Najib. Mereka hanya perlu membayangkan bahawa terdapat salah laku dan kemudian membiarkan media memutarkannya dan orang ramai akan membuat kesimpulan mereka sendiri.

Menurut sumber, yang ingin kekal tanpa nama, berkata Lim Chee Wee cuba mempolitikkan isu ini dan beliau mahu menggunakan SPRM-ORP untuk melakukannya. Beliau memberitahu panel bahawa memandangkan ini adalah hari terakhir panel itu maka mereka tidak akan rugi apa pun. Dengan itu, mereka mungkin lepaskan satu serangan terhadap Najib sebelum mereka berlalu pergi.

Menurut sumber dalaman, selepas gagal mendapat sokongan sebulat suara SPRM-ORP dalam konspirasi tersebut, Lim Chee Wee mengambil keputusan untuk menggunakan The Malaysian Insider untuk ‘membocorkan’ ‘rahsia’ dengan syarat nama beliau tidak akan disebut atau identitinya didedahkan .


Malaysia Today


 
Top