Menu

Bekas Timbalan Presiden MCA, Tan Sri Lim Ah Lek mempunyai nasihat kepada ahli politik yang telah bersara iaitu dengan menyerahkan urusan pentadbiran negara kepada pemimpin sedia ada.

“Bolehkan anda bayangkan bilangan besar bekas Presiden Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan akhbar harian atau blog dalam media sosial untuk menyerang Presiden sedia ada?


Baca juga: 

“Saya tidak mendengar atau membaca apa-apa mengenainya malah ketika mereka menulis memoir atau memberikan ceramah, mereka bersopan.

“Mungkin kita patut belajar daripada mereka,” katanya seperti yang dipetik dalam The Star.

Ahli politik veteran itu yang menyatakan beliau kini gembira menghabiskan masa dengan keluarga, cucu dan kawan-kawan percaya ahli politik yang telah bersara perlu membina jambatan dan menjadi kuasa perpaduan dengan pengalaman mereka yang luas dan rangkaian kenalan.

“Jika kita tidak gembira dengan seseorang, walaupun PM, saya percaya kita ada akses kepada beliau. Perlu diingatkan Najib dipilih – di peringkat parti dan kerajaan – jadi kita harus biarkan begitu sahaja.

“Tiada sebab untuk menjadikan ia peribadi, terutama dengan melancarkan serangan ke atas isteri dan anak-anak.

“Mari kita bina garisan. Kita tidak perlu menamakan sesiapa di sini, tetapi saya pasti pengkritik berkongsi rahsia dan kontroversi yang kita tidak mahu gali kerana ia tidak akan berakhir.

“Jangan kita menunjuk-nunjuk dengan cuba untuk menunjukkan bagaimana bijak atau pintar kita.

“Kita mempunyai masa kita. Mari kita bergerak dan menjadi pemimpin parti yang anggun atau negarawan. Kita tidak lagi aktif, jadi mari kita serahkan kepada ahli-ahli politik yang aktif,” tegasnya

Ditanya sama ada kenyataan beliau itu ditujukan kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad atau Tun Dr. Ling Liong Sik, Lim berkata beliau pasti rakyat Malaysia memahami apa yang diperkatakannya itu.

“Nasihat saya kepada Dr Ling ialah fokus kepada Utar (Universiti Tun Abdul Rahman) di mana beliau seorang pengerusi.

“Beliau melakukan tugas yang besar. Universiti itu memerlukan hospital untuk fakulti perubatan dan saya harap beliau akan menjadikannya sebagai realiti,” katanya.

Beliau mengakui bahawa Dr Ling juga berkongsi kejayaan dan kegagalan sebagai Presiden MCA, tetapi enggan menyentuh mengenai titik hitam itu.

“Kita mesti berjiwa besar dan positif. Hentikan membaling batu ke arah orang jika anda juga tinggal di rumah kaca,” katanya.

Lim juga menyatakan beliau bimbang bahawa Dr. Mahathir, di mana beliau telah berkhidmat di dalam Kabinetnya, akan berdepan keadaan di mana legasinya terancam.

“Saya mempunyai penghormatan yang tinggi kepadanya. Rakyat Malaysia juga memandang tinggi kepadanya, tetapi beliau juga perlu tahu bagaimana untuk mengawal dirinya.

“Beliau telah melakukan bagi pihaknya dan kini beliau perlu serahkan kepada `pemain’ yang aktif.”

Lim menegaskan bukan hasratnya untuk melibatkan diri dalam sebarang kontroversi sebaliknya beliau hanya mahu bercakap tentang 40 tahun Najib dalam politik dan sebagai seorang ahli politik Pahang.

“”Saya berharap anda memetik saya dengan tepat. Saya seorang ahli politik bersara yang tidak memerlukan apa-apa kontroversi atau sebarang bentuk perhatian,” katanya.


 
Top