Menu

Dua isu utama mereka gunakan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha untuk menggulingkan beliau daripada jawatan. Satu adalah 1MDB dan yang dua adalah isu RM2.6 bilion.

Mungkin ramai tidak sedar bahawa dakwaan tersebut tidak disokong oleh sebarang bukti nyata. Apa sahaja yang didakwa itu sekadar dalam bentuk sindiran, cadangan dan soalan. Kesimpulan mereka amat menarik iaitu segala dakwaan yang tiada jawapan maka ini adalah bukti bersalah.

Dengan kata lain, jika tiada bukti tidak bersalah maka ia adalah bukti bersalah. Adakah bunyinya mengelirukan? Sebenarnya tidak dan ia adalah hujah lama yang digunakan oleh teis dan ateis untuk membahaskan kewujudan Allah ataupun tidak. Jika anda tidak dapat membuktikan bahawa Tuhan tidak wujud maka Allah pasti mesti wujud, dan begitu juga sebaliknya.

Ia sebenarnya adalah strategi yang sangat berkesan untuk digunakan dalam berdebat. Anda mengalih beban untuk membuktikan sebaliknya fakta dakwaan itu kepada tertuduh dan bukan tanggungjawab berada pada si penuduh untuk membuktikan dakwaan tersebut. Dan itu adalah bagaimana Anwar Ibrahim didapati bersalah meliwat dan dijatuhi hukuman sembilan tahun penjara (yang kemudiannya Mahkamah Persekutuan membatalkan).

Jadi, jika Najib mahu menghadapi apa yang dipanggil sebagai krisis politik, beliau perlu, sebagaimana kata pengkritiknya, menjawab dan memberikan jawapan kepada kedua-dua isu – 1MDB dan RM2.6 bilion.

Menurut peguam Najib, Hafarizam Harun, Najib akan menjawab isu RM2.6 bilion. Beliau akan menyampaikan jawapan kepada Parlimen, mungkin dalam sebulan atau lebih dari sekarang.

“Saya meminta pengurusan awal kes dan tarikh perbicaraan awal memandangkan PM akan menjawab soalan RM2.6 bilion di Parlimen dan saya tidak mahu jawapan dalam Parlimen mempunyai kaitan dengan perbicaraan di sini dan begitu juga sebaliknya . Apa sahaja yang hujah di sini tidak akan dibangkitkan di Parlimen apabila PM menjawap soalan RM2.6 bilion, “kata Hafarizam.

Itu adalah pada bulan November. Pada bulan Disember, 1MDB akan melengkapkan langkah rasionalisasi dan pengurangan hutang dan akan menyampaikan hasil daripada tindakan ini kepada Kabinet. Tambahan pula Kabinet pada bulan Jun, telah meluluskan pelan rasionalisasi dan pengurangan hutang 1MDB dan memberikan syarikat itu sehingga akhir tahun ini untuk membentangkan keputusan.

Isu RM2.6 bilion akan dijelaskan di Parlimen dan keputusan 1MDB akan dibentangkan kepada Kabinet. Dengan ini kumpulan anti-Najib tidak lagi mempunyai apa-apa peluru untuk digunakan terhadap Perdana Menteri.

Kumpulan anti-Najib telah bertemu dan keputusan mesyuarat adalah permainan tamat. Jika mereka mahu Najib disingkirkan maka ia sepatutnya dilakukan pada bulan Julai atau Ogos. Najib perlu disingkirkan sebelum Parlimen bermula pada bulan Oktober dan sebelum perhimpunan agung Umno pada bulan Disember. Sebaik sahaja mereka melepasi tarikh akhir bulan Julai-Ogos maka ia adalah “game over”.

Walau bagaimanapun, mereka masih mahu mencuba lakukan serangan terakhir yang berkemungkinan apa sahaja. Walaupun mereka tidak boleh menggulingkan Najib sekurang-kurangnya mereka menyerang beliau sehingga ketitisan darah terakhir, walaupun pada akhirnya mereka tetap akan dikalahkan. Ini seperti Jeneral George Armstrong Custer fikir kerana setiap manusia terakhir di bawah arahan beliau telah dibunuh yang kini dikenali sebagai ‘Custer Last Stand.

Oleh itu, enam Tan SRI yang saya sebut dalam artikel sebelum ini kini berada di London. Dia hanyalah seekor merpati membawa mesej kepada pasukan di London yang dalam sebulan dari sekarang satu lagi serangan akan dilancarkan dan pasukan di London perlu bersedia dengan peluru.

Peluru, tidak syak lagi, akan dibekalkan oleh dua lagi Tan SRI – kedua-dua mereka merupakan ketua- agensi-agensi kerajaan yang sangat penting dan yang secara terbuka menentang Najib. Anda mungkin boleh meneka siapa orang-orang ini kerana tentangan mereka terhadap Najib bukan lagi rahsia. Malah, kedua-dua Tan SRI telah dijanjikan jawatan dalam Kabinet sekiranya mereka berjaya menjatuhkan Najib.

Tan Sri ke empat telah didatangi oleh Tan Sri yang pertama sebelum beliau berlepas ke London dan diberitahu bahawa dia hendaklah menyertai pasukan anti-Najib kerana jika tidak dan jika Najib digulingkan, mereka akan memastikan dia dipenjarakan untuk pelbagai jenayah dan salahlaku.

Tan Sri kelima dan keenam kini, sudah tentu, disingkirkan dari kerajaan walaupun salah seorang daripada mereka masih menjerit tentang bagaimana dia yang menjadikan Najib sebagai Perdana Menteri.

Sebulan lagi dari sekarang ketika persidangan Asean di Kuala Lumpur dan Najib dijadual untuk menjelaskan isu RM2.6 bilion kepada Parlimen serta 1MDB menyediakan laporannya kepada Kabinet dan juga Umno bersedia untuk perhimpunan agung tahunan pada bulan Disember nanti, Najib akan mengalami satu lagi serangan besar-besaran dan kemungkinan besar pusingan terakhir serangan.

Sebagaimana yang mereka katakan, dalam politik tiada pihak, hanya pemain. Dan jika anda ingin tahu siapa pemain yang disebutkan di atas, sila baca artikel saya sebelum ini, Kit Siang mengesahkan wujud konspirasi dan nama-nama para konspirator, di mana Kit Siang telah menamakan mereka.
Malaysia Today


 
Top