Pada pukul 9.02 pagi, indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) turun 6.96 mata kepada 1,632.41 berbanding 1,639.37 sewaktu ditutup pada Selasa.
Indeks petunjuk utama itu dibuka susut 3.81 mata kepada 1,635.56.
Di pasaran lebih meluas, kaunter rugi mengatasi untung iaitu 241 berbanding 39 manakala 127 kaunter tidak berubah, 1,499 tidak diniagakan dan 19 lain digantung.
Jumlah dagangan sebanyak 80.11 juta saham bernilai RM36.24 juta.
Malacca Securities Sdn. Bhd. mengekalkan pandangannya bahawa pasaran tidak menentu berikutan retorik perang dagangan Amerika Syarikat (AS) dan China yang berlanjutan walaupun di peringkat tempatan menyaksikan saham-saham mencatat kenaikan semula semalam berikutan jangkaan penurunan Kadar Dasar Semalaman (OPR) serta cadangan penggabungan dua syarikat gergasi telekomunikasi, Axiata Group Bhd. dan Telenor ASA.
“Kami menganggap kenaikan semalam sebagai sementara dan tekanan untuk susut akan berulang semula. Kenaikan semula saham-saham berharga rendah pada Selasa mungkin terjejas akibat pengambilan untung susulan peningkatan sentimen perang perdagangan yang kembali ketara,” kata firma penyelidikan itu.
Malacca Securities turut menyifatkan persekitaran tidak menentu itu akan ketara di pasaran secara meluas dan mencetuskan aktiviti pengambilan untung.
“Kalangan pakar ekonomi telah menjangkakan penurunan OPR pada separuh kedua 2019 dan langkah Bank Negara Malaysia mengumumkan perkara itu semalam dilihat sebagai langkah awal terhadap kemungkinan jangkaan kelembapan ekonomi Malaysia yang boleh menjejaskan pendapatan bank pada masa depan,” katanya. - BERNAMA