Menu

23 JULAI: Datuk Seri Anwar Ibarahim akan dilantik ke dalam Kabinet jika beliau bertanding dan memang kerusi Parlimen.
Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Saifuddin memaklumkan konsensus PH dibuat pada 6 Jan lalu adalah jika menerajui kerajaan Tun Dr Mahathir akan menjadi Perdana Menteri dan Wan Azizah menjadi Timbalan Perdana Menteri, manakala Anwar akan dilantik ke dalam kabinet apabila beliau dipilih menjadi ahli Parlimen kelak.
Oleh itu, beliau berkata usul untuk mengekalkan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri jika tidak menerajui PKR sebagai presiden pada pemilihan parti akan datang tidak akan timbul.
Saifuddin berkata, Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kekal sebagai Timbalan Perdana Menteri jika Anwar menang jawatan Presiden pada pemilihan parti itu Ogos ini.
Beliau ketika, ini kerana Anwar tidak mempunyai locus standi menjawat jawatan dalam kerajaan, manakala Wan Azizah, yang juga ahli Parlimen Pandan, telah dipersetujui oleh Pakatan Harapan (PH) untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri.
“Kalau Datuk Seri Anwar kemudian nanti menjadi presiden PKR, beliau akan kekal jadi presiden,” katanya.
Sebelum ini, ada menjangkakan Anwar akan dilantik timbalan perdana menteri bagi menggantikan isterinya jika beliau dipilih sebagai Presiden PKR dan memang Pilihan Raya Kecil nanti.

Anwar dijangka menawarkan diri untuk bertanding sebagai Presiden PKR pada pemilihan parti akan datang, manakala Wan Azizah dijangka memberi laluan untuk Anwar berbuat demikian. 
Top