Menu

Alyssa Carson, gadis berusia 17 tahun mencipta rekod sebagai manusia pertama yang akan menjejakkan kaki ke planet Marikh pada tahun 2033. Gadis yang berasal dari Louisiana ini dijangka melaksanakan misi ini pada umurnya 32 tahun.
Walaupun hanya menunggu lagi setahun untuk Alyssa dilantik sebagai angkasawan secara rasmi tapi dia telah dilatih untuk misi besar dan mencabar. 


Alyssa mula minat dalam dunia angkasawan sejak berusia 3 tahun lagi. Dia juga antara individu pertama yang menghabiskan 3 kali kem angkasa NASA di Huntsville, Alabama, Quebec di Kanada dan Izmir di Turki. 
Untuk memulakan misi ini, Alyssa perlu melalui latihan seperti mendapatkan lesen terbang, latihan survival dalam air dan sijil menyelam skuba. Bukan itu sahaja, untuk menjejak kaki ke planet yang bersuhu -60 darjah Celcius bukan mudah, Alyssa tetap berminat dan akan mencari sampel air di planet tersebut sebagai bahan uji kaji bagi mencari tanda-tanda kehidupan dan sejarah Marikh. 


Gadis ini juga mampu bertutur dalam empat bahasa iaitu Bahasa Cina, Sepanyol, Perancis dan Inggeris. Misi yang memakan masa 18 tahun ini telah meletakkan satu syarat iaitu Alyssa tidak boleh berkahwin sehinggalah misi ini selesai.
Melalui teknologi terkini, perjalanan ke planet Marikh akan mengambil masa 6 bulan dan ditambah setahun lebih bagi menunggu penjajaran planet sebelum mendarat. Perjalanan pulang ke bumi pula selama 9 bulan, menjadikan Alyssa akan tinggal di angkasa selama dua hingga tiga tahun.
Semoga berjaya Alyssa!
Sumber: The Sun
 
Top