Menu

Tulisan asal oleh:
Justin Lim, The Edge Markets, 4 Mei 2018
Hasil carian imej untuk malaysia

KUALA LUMPUR (4 Mei): Perkhidmatan Pelabur Moody’s telah menaikkan ramalan pertumbuhannya untuk Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia kepada 5.4% pada 2018 - lebih tinggi daripada median 3.5% untuk negara dengan penarafan A - daripada ramalan terdahulunya sebanyak 5.2% pada Februari.

Pertumbuhan harus terus disokong oleh projek infrastruktur besar yang akan merangsang pelaburan awam dan swasta, kata Moody’s dalam pandangan kredit bertarikh 30 April. Unjuran itu sedikit lebih rendah daripada pertumbuhan unjuran Bank Negara Malaysia sebanyak 5.5% hingga 6% untuk 2018.

"Bagaimanapun, peningkatan dalam perdagangan baru-baru ini mungkin tidak akan berterusan pada kadar yang sama dan perbelanjaan kerajaan tidak mungkin akan sama kukuh semasa tempoh menjelang pilihan raya Parlimen yang dijadualkan diadakan pada 9 Mei," katanya.

Selain itu, ia menjangkakan sebarang peningkatan dalam konflik perdagangan antara China dan AS untuk memberi impak kepada Malaysia secara langsung dan tidak langsung, kerana AS dan China adalah dua rakan perdagangan terbesar dengan Malaysia selepas Singapura. Kedua-dua secara kumulatif menyumbang hampir satu perempat daripada jumlah eksport Malaysia pada tahun 2017 (AS: 9.5%, China: 13.5%), yang "mencadangkan pendedahan yang besar".

Ia juga menyatakan bahawa pengenaan duti import yang lebih tinggi ke AS akan memberi kesan sekunder ke atas Malaysia, kerana rantaian bekalan bersepadunya "terutamanya melalui China", serta melalui perubahan dalam permintaan/bekalan dan dinamik harga input utama, termasuk komoditi.

"Sebahagian besar eksport Malaysia terdiri daripada komponen elektronik seperti peralatan telekomunikasi dan alat elektrik, yang merupakan input untuk produk akhir (kedua-dua kategori produk ini menyumbang 21% daripada jumlah eksport Malaysia)," tulisnya.

Ia juga menyatakan bahawa Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik di kalangan 11 baki anggota Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) yang asal tanpa mengambil kira AS, "akan menawarkan peluang baru untuk Malaysia", seperti akses ke dalam pasaran baru  yang akan memberi manfaat kepada pengeksport minyak sawit, getah dan elektronik.

Ia juga menyatakan betapa pertumbuhan eksport yang kukuh dan pemulihan pegangan pemilikan asing dalam bon kerajaan Malaysia telah menyumbang kepada kenaikan rizab pertukaran asing secara beransur-ansur dalam tempoh 12 bulan yang lalu, yang melepasi AS$100 bilion pada bulan April.

Unjurannya bahawa lebihan akaun semasa (CA) akan kekal sekitar 2-2.5% daripada KDNK dalam tempoh dua tahun akan datang, sedikit lebih rendah daripada 3% daripada KDNK pada 2017. Lebihan CA dan aliran kewangan yang kukuh akan memperlihat rizab akhir 2018 kira-kira AS$102 bilion, tambahnya.

Impak manifesto pilihan raya
Mengenai manifesto pilihan raya yang diumumkan oleh Barisan Nasional dan pakatan pembangkang Pakatan Harapan, Moody’s menekankan beberapa langkah yang disenaraikan termasuk menaikkan gaji minimum, pemberian tunai yang lebih banyak, dan bantuan kepada peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

"Kesan program ini terhadap kredit negara akan bergantung kepada bagaimana mereka dibiayai dan sama ada mereka mempunyai kesan negatif dalam melambatkan usaha berterusan kerajaan dalam penyatuan fiskal.

"Secara ekonomi, program-program ini berkemungkinan dapat meningkatkan penggunaan dalam jangka masa terdekat, tetapi terhadap pertumbuhan yang didorong oleh eksport Malaysia, impak itu tidak mungkin terjadi dan boleh diimbangi oleh inflasi," tambahnya.

Penarafan Moody’s untuk Malaysia pada A3, dengan unjuran stabil.

Link asal artikel:


 
Top