Menu

Tulisan asal oleh:
Nanyang Siang Pau, 7 Mei 2018
Hasil carian imej untuk bn menang

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) Tan Sri Dr Michael Yeoh adalah seorang lagi selepas bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin yang pernah memberikan ramalan tepat mengenai keputusan pilihan raya. Semasa pilihan raya lepas, sebelum 5 Mei 2013, Yeoh meramalkan bahawa Barisan Nasional akan menang antara 123 dan 135 kerusi parlimen di mana Umno menang antara 85 dan 90 kerusi dan DAP akan menjadi pemenang terbesar.

Apabila keputusan undian diumumkan, Barisan Nasional memenangi 133 kerusi parlimen untuk terus memerintah Kerajaan Persekutuan dengan Umno memenangi 88 kerusi parlimen. Umno memenangi 10 kerusi tambahan atau 26% berbanding dengan Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 8 Mac 2008. DAP memenangi 38 kerusi parlimen (peningkatan 35%), keputusan yang tidak pernah dicapai parti itu sebelum itu. Keputusan pilihanraya itu mengejutkan mereka yang telah mengkritik ramalan Yeoh kerana keyakinannya terhadap Barisan Nasional.

Dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang ini, Yeoh meramalkan bahawa pilihan raya akan jatuh antara April dan awal Mei. Ia ternyata tepat.

Memandangkan hari pengundian, yang jatuh pada 9 Mei, semakin dekat, pertempuran di kalangan Barisan Nasional, PAS dan Pakatan Harapan semakin panas. Dalam temu bual eksklusif dengan Yeoh, Nanyang Siang Pau mendengar ramalan dan analisisnya.

Ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 memasuki detik akhir, Yeoh, yang menyampaikan ramalan tepat untuk pilihan raya pada tahun 2013, berkata Barisan Nasional akan memenangi antara 120 dan 135 kerusi parlimen daripada 222 kerusi parlimen untuk memerintah Kerajaan Persekutuan.
Untuk negeri, Yeoh berkata pertandingan antara Barisan Nasional dan Pakatan Harapan adalah paling sengit di Kedah, Kelantan, Johor dan Sabah. Beliau meramalkan bahawa Barisan Nasional akan memegang Johor dan kemungkinan akan mendapat semula Kelantan. Bagi Pakatan Harapan, katanya sambil mengekalkan Pulau Pinang dan Selangor, pembangkang boleh memenangi Kedah.

"Satu lagi kawasan pertandingan yang sengit ialah Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan."

Yeoh, dalam berkongsi analisis beliau untuk Pilihan Raya Umum Ke-14 pada 2 Mac, meramalkan Barisan Nasional akan terus memerintah dengan memenangi antara 125 dan 140 kerusi Parlimen.

Kali ini, ketika beliau ditemubual oleh Nanyang Siang Pau dua bulan kemudian, beliau mengkaji semula ramalannya kepada kemenangan Barisan Nasional antara 120 dan 140 kerusi Parlimen.

Merumuskan ramalan Yeoh dan Daim (Yeoh meramalkan bahawa Barisan Nasional akan menang sementara ramalan bersyarat Daim bahawa jika 10% undi beralih ke arah pembangkang di mana pembangkang juga memenangi 20 kerusi di penempatan Felda, Pakatan Harapan berpeluang untuk memerintah Kerajaan Persekutuan), Barisan Nasional mungkin masih tiada tandingan tetapi kerusi luar bandar di kawasan Felda, kawasan Melayu dan kawasan campuran akan menentukan siapa yang akan menawan Putrajaya. 
Top